Beneficiile meditației
Reduce stresul
Probabil principalul motiv pentru care oamenii încep să mediteze este reducerea stresului. Un studiu legat de influența meditației asupra corpului uman în totalitatea lui, din 2014, care a implicat peste 3.500 de persoane, a arătat o reducere semnificativă a efectelor dăunătoare ale stresului, participanții având un somn mai profund, o tensiune arterială scăzută și o gândire mai clară.
Recomand, pentru cei care își doresc un somn mai bun, mai odihnitor, o meditație prin controlul respirației înainte de culcare, însoțită de o muzică de relaxare, de preferat la 432Hz.
Ajută la îmbunătățirea sănătății emoționale
Cu o minte mai calmă putem lua decizii mai corecte, mai naturale, mai potrivite pentru noi înșine. Acestea aduc invariabil o mai mare satisfacție și bucurie, precum și relații mai armonioase. Unele forme de meditație – mai ales meditațiile active – pot ajuta în stările depresive și pot crea o perspectivă mult mai bună asupra vieții.
Totodată, cu cât învățăm, în timp, să avem o respirație mai lentă, cu atât starea noastră este una de calm. De aceea se spune: ‘numără până la 10 și apoi spune ce ai de spus’, în momentele de tensiune. Controlul respirației face minuni! Încercați 3-4 pauze de respirație conștientă zilnic și vă asigur că viața vi se va îmbunătăți!
Controlează anxietatea
În timp, practicând astfel încât să devină o a doua natură, meditația ajută la reducerea problemelor de anxietate, cum ar fi anxietatea socială, fobiile și comportamentele obsesiv-compulsive. Evident, efectele cantitative sau calitative diferă de la un individ la altul, însă meditația ajută foarte mult la calmarea minții. Un efect sporit are atunci când, pe lângă meditație, lucrăm cu noi pentru a ne accepta mai mult și astfel, a ne iubi mai mult. Pentru că opusul fricii nu este curajul, ci iubirea. Și, din proprie experiență spun acum: o mai multă iubire de sine duce la atenuarea fobiilor și chiar la dispariția lor.
Îmbunătățește conștientizarea de sine
O minte echilibrată ne ajută să ne înțelegem mai bine. De exemplu, meditația de auto-cercetare își propune în mod explicit să ne ajute să dezvoltăm o mai bună înțelegere a noastră și a modului în care ne raportăm la ce există în jurul nostru.
Crește atenția/ prezența
Cu cât meditam mai mult – chiar și simpla concentrare doar pe respirație – cu atât crește atenția și prezența. Pentru că învățăm corpul cu o altă stare, pe care el va începe să o practice ca pe o a doua natură, iar mintea se va regla și ea, făcându-ne mai prezenți. Și cum altfel se trăiește viața, dacă nu fiind prezenți în ea?
Ajută la controlul durerii
Durerea – fie ea fizică sau mentală – își are originea în minte. Mintea este tabloul principal de control al percepțiilor și procesului nostru de gândire. Când suntem stresați sau supărați, durerea devine mai accentuată. Când mintea este calmă, resimțim durerea mult mai slab. Amintiți-vă doar de cei care sparg cărămizi cu latul palmei și nu simt nicio durere…
Poate scădea tensiunea arterială
O minte mai calmă și mai limpede scade, de asemenea, tensiunea arterială. În timp, hipertensiunea arterială face ca inima să lucreze mai mult pentru a pompa sângele, ceea ce poate duce la o funcție slabă a inimii. Acest lucru cauzează atacurile de cord, principala cauză a morții în 2019.
Meditația controlează tensiunea arterială prin relaxarea semnalelor nervoase ce coordonează funcția inimii, tensiunea în vasele de sânge și răspunsul „luptă sau fugi” care crește vigilența în situații stresante.
Reduce pierderile de memorie
Deoarece meditația creşte prezența, implicit durata de atenție, ea întărește și memoria. Un raport făcut asupra a 12 studii referitoare la diversele stiluri de meditație a arătat că au crescut atenția, memoria și rapiditatea mentală la voluntarii mai în vârstă – chiar și la cei cu demență.
Așadar, poate că e timpul, și pentru tine, să începi să meditezi. Este mai simplu decât îți imaginezi, iar beneficiile sunt mult mai mari decât le-am putut descrie eu în cuvinte. Cum aș putea cuprinde pacea și bucuria deopotrivă a fiecărei clipe, chiar și în momentele de durere? Pentru că, da, există bucurie și în durere, și tocmai asta o face să nu se transforme în suferință: conștientizarea că în spatele durerii există o lecție de învățat și un dar de descoperit! Iar toate acestea vin de la o minte calmă!
Dana Burghel este fostă profesoară de matematică, absolventă de studii economice şi psihologie, cu un Master în Resurse Umane. Este prima femeie coach acreditată în România, cu o experienţă de peste 17 ani în Executive&Team Coaching şi Life Coaching. Are o experienţă în companiile multinaţionale de 10 ani, iar în mediul antreprenorial de peste 17 ani. Dana este Consilier de Dezvoltare Personală şi Teacher al Şcolii de Spiritualitate „The School of the Heart”, cu sediul în Canada. A urmat foarte multe căi spirituale până şi-a stabilit propria cale şi poate spune cu mâna pe inimă că acum este un Holistic Coach, îmbinând diverse metode potrivite persoanei, metode parcurse de ea însăşi înainte. Motto-ul ei este „Dăruiesc din cine sunt!”