Legătura dintre mindfulness și gradul de fericire personală
Există o carte care se numește „Cum să fii fericit”. Autoarea cărții, dr. Psiholog Sonia Lyubomirsky a scris-o în urma unei meta-analizepe care a coordonat-o. A încercat să afle care sunt factorii care influențează fericirea și starea de bine de fiecare zi a oamenilor.
În urma acestei meta-analize, ea chiar a găsit câțiva astfel de factori. Se pare că ceea ce ne ajută cu adevărat să fim fericiți și să avem o stare de bine, vine din zona Inteligenței Emoționale, EQ. Cât despre Inteligența intelectuală (IQ), deși o avem, asta nu ne face cu adevărat fericiți.
Așa a apărut o listă de 12 lucruri pe care oamenii care se simt bine și fericiți în fiecare zi le fac pentru a-și susține și crește acel sentiment de „Sunt bine, mă simt împlinit, sunt fericit”. Ce anume dintre aceste lucruri faci deja sau ai vrea să faci mai mult dacă ai ști cum?
- Oamenii fericiți își exprimă recunoștința
- Oamenii fericiți își cultivă optimismul
- Oamenii fericiți evită să se compare cu altcineva și să analizeze exagerat lucrurile
- Oamenii fericiți fac acte de bunătate
- Oamenii fericiți își hrănesc și cresc relațiile
- Oamenii fericiți dezvoltă strategii pentru a face față stresului și situațiilor dificile
- Oamenii fericiți învață să ierte
- Oamenii fericiți fac mai multe activități care îi captivează cu adevărat
- Oamenii fericiți savurează bucuriile mari și mici ale vieții
- Oamenii fericiți sunt hotărâți să își atingă scopurile
- Oamenii fericiți practică o formă de religie și spiritualitate
- Oamenii fericiți au grijă de corpul lor
Poate că ai observant deja că toate aceste acțiuni vin din interior și se îndreaptă spre exterior. Acești oameni nu au nevoie ca ceva să se întâmple în exterior pentru ca ei să fie bine. Ei acționează conștient, din interior și asta le crește gradul de satisfacție, împlinire și fericire.
De altfel, fericirea și starea de bine se află printre primele 3 beneficii pe care dezvoltarea Inteligenței Emoționale le promite, alături de leadership de excepție și performanță stelară.
Așadar, dacă vrem să ne creștem starea de bine în fiecare zi, este nevoie să pășim în zona dezvoltării Inteligenței Emoționale și să facem lucruri conștient.
Primul pas și cel mai important va fi acela de a ne cunoaște pe noi, de a ne cunoaște stările interne, impulsurile, preferințele, resursele și intuițiile. În acest loc de observare interioară vom petrece cel mai mult timp la început, ca să ne împrietenim cu noi.
Dar cum să facem asta? Mindfulness este o unealtă minunată de cunoaștere și conștientizare de sine. Folosind instrumentul atenției și implicând toate simțurile noastre, învățăm cum să fim observatori curioși, deschiși, imparțiali la ce se întâmplă în momentul prezent, fără judecată sau critică. Acest fel de a observa realitatea momentului aduce informații suplimentare foarte relevante despre ceea ce se întâmplă. Este ca și cum am crește rezoluția scenei care se desfășoară în fața noastră.
Să luăm un exemplu: mă aflu în pădure, mă plimb pe o potecă. Este iarnă, ninge ușor, cu fulgi mari, vântul nu bate. Sunt singură. Aparent, nu se aude niciun sunet. Pentru că vreau să contribui la propria mea dezvoltare, aleg să mă antrenez puțin. Mă opresc și folosesc acest moment să fiu mindful: prezența și atenția mea se îndreaptă spre ceea ce este disponibil aici și acum. Ascult atent și încep să aud ceva sunete de păsări îndepărtate pe care nu le-aș fi auzit dacă nu aș fi făcut acest gest conștient. Închid ochii și ascult mai atent. Încep să aud zăpada cum cade din copaci. O simt cum cade pe fața mea, este rece. Aduc atenția conștient la miros și observ că miroase a umed și a verde. Mă întreb: cum mă simt acum? Pentru mine, răspunsul este: „Minunat, revigorată, conectată, parte din ceea ce este”.
Acesta este unul dintre multele exemple simple, de fiecare zi, în care putem alege să fim mindful, să ne creștem conștientizarea de sine, Inteligența Emoțională și starea de fericire. Nu ne trebuie mult. Lucruri mărunte. Doar să decidem că vrem să fim mindful, să alegem spre ce vrem să aducem atenția. Putem începe cu lucrurile care ne fac plăcere: cana de cafea caldă pe care o ținem dimineața în mână sau poate aducem atenția deschisă și curioasă la copilul nostru când vorbește cu noi.
A fi mindful face minuni. Îți dă posibilitatea să vezi cu claritate și obiectivitate ceea ce este evident și îți mai oferă ceva: puterea de a vedea dincolo de ceea ce este evident. Aici se întâmplă marile minuni.
Cât despre starea de bine de fiecare zi? Este ceva ce se poate accesa aproape instant fiind mindful legat de lucruri mărunte. Înveți că este disponibilă la un gând distanță – când decizi.
Descoperă şi practică meditaţia mindfulness alături de Mihaela Mîndreci, profesor de mindfulness și lector la Fundația Calea Victoriei, unde susține Atelierul online Tehnici de relaxare prin mindfulness.
Mihaela Mîndreci este terapeut acreditat internaţional în aplicarea profesională a metodei Călătoria®/Journey® de vindecare emoţională, consilier pentru dezvoltare personală, profesor de mindfulness pentru copii şi lector la Fundaţia Calea Victoriei.