Tehnica Ho’oponopono: Îmi pare rău! Iartă-mă! Mulţumesc! Te iubesc!
Poate că ați auzit de „ho’oponopono”. Metoda este extraordinar de simplă, atât de simplă încât mintea noastră, fascinată de complexitate și maestră în a complica masiv și inutil lucrurile, are impulsul de a o respinge imediat. Pe de altă parte, în ciuda simplității ei, metoda are la bază principiile huna, care sunt destul de greu de acceptat de noi, cei crescuți în spiritul respectului pentru tot ceea ce este de analizat și explicat rațional ori de cercetat științific.
Tehnica Ho’oponopono: Îmi pare rău! Iartă-mă! Mulţumesc! Te iubesc!
„Huna”, din limba hawaiiană, se traduce prin secret, iar „kahuna” prin păstrător al secretului, expert, magistru. Dacă vreți, „kahuna” ar fi reprezentat prin echivalentul meșterului în sistemul medieval al breslelor de meșteșugari. Orice meserie, artă sau meșteșug avea proprii săi kahuna. Mai târziu, termenul a primit o altă conotație semantică, ca echivalent al șamanului, vraciului sau preotului. Legendele abundă în descrierea puterilor acestor kahuna, capabili să realizeze vindecări miraculoase, să aducă ploaia, să pășească pe cărbuni încinși ori să atragă prosperitatea.
Tehnica Ho’oponopono: Îmi pare rău! Iartă-mă! Mulţumesc! Te iubesc!
Morrnah Nalamaku Simeona s-a numărat printre ultimii kahuna veritabili din Hawaii, fiind recunoscută oficial de autorități, în anul 1983, drept o comoară vie a Hawaii-ului („living treasure of Hawaii”). Ea a înființat Foundation of One, o organizație nonprofit cu menirea de a răspândi filozofia și practicile psihologice ale vechilor kahuna, înainte ca acestea să se piardă. Metoda tradițională a acestora poartă denumirea de ho’oponopono, care s-ar putea traduce prin a corecta o eroare, a îndrepta lucrurile.
Citește articolul integral în ediția de iunie a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.
Crescută la granița dintre România și Serbia, la confluența dintre două culturi, între două religii și vorbind trei limbi în casă, Delia Apostol-Hanzelik este o persoană deschisă și comunicativă, receptivă la noi provocări, mereu dornică de cunoaștere, cu o apetență deosebită pentru limbi străine și comunicare, literatură, teatru, medicină, psihologie și lucrul cu oamenii. Delia a urmat de-a lungul timpului mai multe direcții de formare de management și relașii publice la Universitatea de Medicină, FSJC și UNATC București. În prezent, este în proces de formare acreditată de psihoterapeut. Delia a călătorit foarte mult și a participat la multe formări și inițieri extracuriculare, din sfera medicinei complementare, naturiste și nu numai. În căutare de răspunsuri, a urmat cursuri de Qi-Gong, Medicină Energetică cu Donna Eden, Metoda Călătoria cu Brandon Bays, terapie florală Bach, cu formator acreditat de școala-mamă din Anglia, tehnici de eliberare emoțională EFT – metoda Matrix Reimprinting, practică tehnici de respirație conștientă după metoda lui Dan Brulé, tehnici de vizualizare și imagerie mentală, tehnici de meditație ghidată, dans energetic, Yoga, etc. Este formator și lector în diverse comunități de femei din România.