„Tu de ce te numești așa?”
„Eu sunt Monica, îmi pare bine! Tu? Cum te numești?”. „Cum te numești?” este de obicei prima întrebare pe care o punem atunci când facem cunoștință. Poate mai puțin în „Micul Prinț”, după cum ne atrage atenția Georges Colleuil, creatorul Onomasofiei, unde prima întrebare este „Ce iubești tu?”. Această, aparent banală întrebare, ne permite un prim contact, o primă introducere în interacțiunile umane. Doar că noi, occidentalii, ne oprim aici și trecem direct la subiect. Nu întrebăm aproape niciodată „De ce te numești așa?”.
În Africa, într-o cultură în care fiecare cuvânt are putere, numele copiilor nou-născuți nu sunt mai prejos. De obicei, copilul nu primește un nume la naștere, ci după șapte sau zece zile în cadrul unei ceremonii speciale. Această perioadă nu numai că permite mamei să se recupereze, dar lasă timp pentru ca nou-născutul să se hotărască să rămână în această lume. Un vechi proverb Yoruba ne amintește că un nume bun este mai prețios decât aurul și argintul. Abia la momentul la care copilul primește numele își va ocupa locul în lume.
Citeşte articolul integral în cadrul ediţiei de octombrie 2021 a Revistei PSYCHOLOGIES.
Monica Măgureanu are o experienţă de peste 16 ani în comunicare. Absolventă a facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale, a unui Master în Management Financiar şi Pieţe de Capital şi a certificării MBA alături de Open University din Londra, Monica şi-a consolidat experienţa practică şi direcţia de dezvoltare urmând cursurile de coaching sistemic susţinute de către Alain Cardon dar şi aprofundarea metodelor de ghidaj în zona de dezvoltare personală alături de Georges Colleuil şi metoda Referenţialului Arhetipurilor Personale. În acest moment Monica este practician şi formator autorizat în Metoda Referenţialului Arhetipurilor Personale, consilier de dezvoltare personală, coach şi, aşa cum îi place să se descrie, un om care se bucură să fie alături de cei care decid să pornească pe drumul cunoaşterii de sine.