Vision board sau cum folosim în mod conștient gândirea magică
Cei de acum o generație – două își amintesc, poate, o scenă din ,,The Secret”: John Assaraf arătându-i fiului său harta viziunii realizată cu vreo cinci ani în urmă și realizând că tocmai se mutase în casa visurilor sale. Și, de asemenea, își amintesc entuziasmul nebun legat în acea perioadă de legea atracției. Prinși de vraja filmului,
redeveneam copii, sperând că dorința intensă e suficientă pentru materializarea ei… ajutată eventual de o hartă a viziunii.
Desigur, legea atracției funcționează după principiul ,,Dumnezeu dă, dar în traistă nu-ți bagă”. Așa că dorința intensă capătă șanse de materializare cu atât mai mari, cu cât crește mobilizarea noastră de a transforma dorința în obiectiv și apoi de a acționa pentru îndeplinirea lui.
Harta viziunii funcționează ca un instrument în sprijinul minții noastre conștiente și inconștiente.
Pentru cei care nu au experimentat lucrul sau joaca cu acest instrument, harta viziunii este un colaj de imagini, texte, afirmații legate de un vis, o dorință, un obiectiv sau mai multe. Avem nevoie de imagini și fotografii care să exprime cât mai fidel ceea ce ne dorim și vom alege reviste potrivite din care să decupăm. Imaginile le decupăm și le lipim pe o coală mare de hârtie sau pe un panou de carton de mărimea dorinței. Vom stabili de la început dacă harta se centrează pe o temă anume sau va reprezenta întreaga noastră viață dorită. Apoi completăm (cu cuvinte decupate din titluri, de pildă), desenăm (simboluri, semne), scriem, personalizăm.
Citește articolul integral în Ediția Specială Psychologies, IUNIE 2020: Ce spui în loc de stres?.
Jeanina Cîrstoiu este trainer, profesor de biologie, instructional designer și lector la Fundația Calea Victoriei. A urmat o formare în Psihoterapie Experienţială – Institutul SPER (2014) și una în NLP (certificare ca Trainer NLP din 2019). Susține ca trainer ateliere/ întâlniri de grup în care îmbină tehnicile de autocunoaștere și dezvoltare personală cu tehnici de scriere creativă, scriere terapeutică, tehnici handmade (în special ,,mărgelit") şi tehnici psihosomatice (inspirate din yoga și masaj). Susține și promovează rolul poveștilor – scrise, rescrise, citite și trăite în orice domeniu al vieții personale și profesionale.