Now Reading
Stresul, parte din viaţa noastră

Stresul, parte din viaţa noastră

Avatar photo

Stresul a devenit parte din viaţa noastră atât de firesc, încât nu ne mai dăm seama atunci când suntem stresați sau, dacă ne dăm seama, nu conștientizăm pericolul unui sistem nervos agitat, unde funcţionarea corpului se modifică, de la activitatea organelor, la digestie şi sistem imunitar şi nu facem nimic să ne liniştim în contextul stresant.

Îți propun un mic exercițiu pentru conștientizare

Cât te-ai simțit de stresat în ultimele două săptămâni?

Te invit să răspunzi pe o scală de la 1 la 5, 1 însemnând deloc și 5 însemnând foarte mult.

Daca ai răspuns 3, te invit sa urmărești şi alte aspecte, de exemplu dacă ai dormit bine, dacă te-ai trezit odihnit, sau ai avut timp să mănânci liniștit la masă, ori ai mâncat pe fugă, sau o dată seara, că atunci ai avut timp, cum te-ai simțit corporal: liniștit, relaxat, ai putut să râzi, sau dimpotrivă te-ai simţit tensionat, rigid, încruntat, sau dacă ai avut timp pentru a face lucruri pentru tine, ori pentru a te vedea cu un prieten sau cu familia extinsă.

Dacă ai punctat şi alte aspecte din cele descrise mai sus, atunci te ivit să faci un exerciţiu pentru a rămâne în starea de prezenţă câteva intervale de timp pentru a te linişti.

Exerciţiul este propus de Deb Dana şi vreau să îl împărtăşesc şi cu tine:

1.Decide-te asupra unui interval de timp 5 sau 10 minute. Foloseşte seria următoare de directive pentru a te verifica pe parcursul intervalul de timp ales:

În acest moment starea mea este….

Şi simt…

Respiră lent

Acum starea mea autonomă este….

Şi simt….

Respiră lent

Iar acum starea mea autonomă este….

Şi simt….

2.Repetă exerciţiul măcar o dată pe zi pe o perioada de câteva săptămâni.

3. Caută să găseşti modelul care se iveşte. Care sunt modelele la care poţi răspunde flexibil şi care sunt momentele în care te blochezi? Ce schimbări apar după câteva săptămâni ?

E important sa îți dai seama cum te simți în cursul zilei măcar pentru câteva minute, cum se simte stresul în corpul tău și la ce anume reacționezi pentru liniștire. Poate să fie de la un ceai, o îngheţată, un moment de linişte, la un somn bun, pana la o alergare în parc, ori o discuție eliberatoare cu familia sau prietenii ori de ce nu, cu psihologul tău.

Stresul face parte din viața noastră, dar putem lua măsuri pentru a-l controla.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top