Now Reading
Superputerea anxietății: sensibilitatea

Superputerea anxietății: sensibilitatea

Avatar photo

Imaginează-ți că anxietatea nu este dușmanul tău, ci superputerea ta  ascunsă. Într-o lume în care gândurile tale modelează realitatea, această sensibilitate extremă îți oferă o conexiune autentică cu viața. Deși poate părea un clișeu, ai simțit de nenumărate ori cum starea ta mentală influențează direct fiecare aspect al existenței tale.

Sensibilitatea și percepția realității

Anxioșii sunt persoane extrem de sensibile, cu o putere extraordinară de a crea realitatea. Ca persoană anxioasă, simți totul mult mai intens. Toate senzațiile tale sunt amplificate și, de multe ori, ai impresia că te afli într-o luptă continuă cu viața. Această frică aproape înnăscută față de viață sau față de ceea ce reprezintă aceasta îți influențează profund existența.

Simți starea de neliniște și agitație în tot corpul tău. Este ca și cum corpul tău ar fi o altă ființă, cu care ești împins să lupți și să o contrazici. Această stare de anxietate este doar o fațetă a ta, care dorește să te protejeze. Este un răspuns la traumele pe care le-ai experimentat până acum.

Relațiile și frica de suferință

Adesea, ți se spune că ești prea sensibil și că pui prea mult suflet în tot ceea ce faci, mai ales în relațiile tale. Îți dorești ca cei din jurul tău să aibă un anumit comportament pe care tu să îl poți accepta, pentru că îți aduce iluzia de siguranță.

Frica de suferință nu te asigură că nu vei suferi.

Este un cerc vicios în care frica de viitor, frica de suferință și suferința prezentă se amplifică reciproc. Atunci când ești captiv în acest cerc, te simți paralizat: palmele îți transpiră, inima îți bate puternic, iar corpul pare că tremură.

Reacția corpului la frică

Corpul tău, acea altă persoană care pur și simplu pare că te-a acaparat în întregime, îți dorește binele… Da, îți dorește binele pentru că, într-un mod inconștient, tu ai creat în mintea ta acel scenariu de pericol iminent. Atunci când îți este frică, tu reacționezi la o imagine creată de mintea ta, o imagine ireală. Reacționezi la propria ta imaginație, doar că această scenă imaginară este susținută de discursul tău interior – de acele gânduri care parcă îți justifică starea – vei păți ceva rău, vei fi abandonat, nu ești îndeajuns de bun etc.

Corpul tău a învățat că în acele situații este mai bine să nu te implici, să nu te vulnerabilizezi, să stai în cochilia ta. Este răspunsul natural al corpului atunci când se află în fața unui pericol iminent. Dar acel pericol există doar în capul tău. În realitate, ai dat peste un mic trigger, un stimul exterior care a declanșat în interiorul tău o adevărată avalanșă de emoții și gânduri corelate la acele emoții.

Acum, corpul tău se pregătește să înghețe… să rămână fixat în starea aceasta aproape de moarte pentru că este singurul răspuns pe care îl cunoaște în astfel de situații. Din punct de vedere rațional, tu știi că nu este nicio problemă, încerci să îți aduni gândurile și să vorbești cu tine, să te liniștești că totul este ok. Doar că, corpul tău îți transmite altceva, și în disputa cu corpul, a cărui inteligență și putere de a conduce este net superioară – 95% funcționăm inconștient, 5% conștient, tu lupți cu cei 5% pentru a combate urmările celor 95%.

Schimbarea perspectivei

Este o luptă neechitabilă, din această perspectivă.

O percepție eronată dată de gândurile tale care îți vorbesc într-un mod distructiv, defensiv, cu situația reală, doar prin simplul fapt, aproape aberant, de a rămâne în siguranță.

Lupta cu anxietatea nu există în realitate, este doar o percepție eronată. Trebuie să schimbi perspectiva și să înțelegi că lupta nu există. Viața nu este o luptă, ci o serie de experiențe pe care le poți aborda diferit.

Viața răspunde la jocul tău.

Dacă tu percepi viața ca pe o luptă, ea îți va răspunde în același fel. Dar poți schimba jocul. Joacă jocul „De-a împăcarea”. Cum ar arăta acest joc pentru tine? Cum ar fi regulile?

Cum ar fi dacă toate acestea ar fi adevărate? Nu ți-ar părea rău că nu ai încercat să joci un alt tip de joc?

Și cel mai tare este… că tu ai întreaga energie și putere asupra jocului. Așa cum ai creat jocul „Lupta”, cu aceeași energie poți crea jocul „De-a împăcarea”.

Ai puterea de a crea un nou tip de joc, unul în care să te împaci cu tine însuți și cu viața.

Împăcarea cu tine însuți și cu ceea ce reprezinți

Împacă-te cu tot ceea ce ești și reprezinți. Da, ești o persoană sensibilă, dar puterea ta stă în această sensibilitate.

Împacă-te cu ideea de nu fi  în conformitate cu tot ceea ce (crezi că) ți se cere.

Vulnerabilizează-te!

Iubește cu entuziasmul unui copil și bucură-te de toate clipele.

Încetează să mai trimiți înaintea ta energia fricii, a grijilor și a neadecvării.

Împacă-te cu frica ta și cu viața.

În orice joc de luptă, dacă unul din combatanți nu mai participă, lupta nu mai are loc. Împacă-te cu tine și lasă viața să se împace cu tine. Schimbă regulile jocului și viața le va urma.

Te iubesc,

Cu drag, TU.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top