All you need is love?
Multă vreme, percepția oamenilor legat de nevoile afective a fost una negativă, de desconsiderare, fiind adesea considerate o slăbiciune, o boală sau o prostie, ceva lipsit de relevanță sau utilitate.
Până în prima jumătate a secolului al XX-lea, mulți psihologi au crezut că manifestarea afecțiunii față de copii era doar un gest sentimental care nu servește niciunui scop concret: „Când ești tentat să-ți mângâi copilul, amintește-ți că dragostea de mamă este un instrument periculos” (John B. Watson, curentul behaviorist).
Psihologul american Harry Frederick Harlow (Universitatea din Wisconsin), la sfârșitul anilor 1950 și începutul anilor 1960, printr-o serie de experimente controversate, a reușit să demonstreze importanța atașamentelor timpurii, a afecțiunii și a legăturilor emoționale pentru o dezvoltare sănătoasă și armonioasă a copilului, implicit importanța dragostei mamei sau a persoanelor care îngrijesc copilul pentru dezvoltarea sănătoasă a acestuia.
Publicate încă din 1957 în raportul lui John Bowlby, într-un studiu sponsorizat de Organizația Mondială a Sănătății, New York, concluziile specialistului după un prim experiment în care a deprivat de prezența mamelor lor un grup de pui de maimuțe rhesus, au stârnit multe dezbateri, așa că Harlow a continuat să studieze prin crearea și introducerea în experimentele sale a unor mame neînsuflețite de substituție făcute din fire și, respectiv, pânză. Pentru a face acest lucru, a separat puii de maimuțe rhesus de mamele lor la câteva ore după naștere și le-a lăsat să fie crescute de cele două „mame surogat”. Unul dintre surogate era făcut din sârmă cu o sticlă atașată pentru mâncare; celălalt era din pânză moale, dar nu avea mâncare. Harlow a observat că sugarii ar fi atrași de mamele neînsuflețite îmbrăcate, în ciuda faptului că mamele cu fir aveau hrană.
Citește continuarea articolului în ediția de octombrie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Mă doare portofelul”, de Marie-Noëlle Maston.
Jeni Chiriac este psiholog și psihoterapeut, cu o experiență vastă în domeniu de peste 15 ani. A absolvit Facultatea de psihologie la Universitatea București în anul 2004. A finalizat formarea în terapie ericksoniană, relaxare și hipnoza clinică în anul 2006 și supervizarea în anul 2008. A participat la diferite module de terapii creative în cadrul Institutului Sper (2004-2005). A urmat două module de formare în Programare Neuro-Lingvistică în perioada 2007-2008. Este specializată în sexologie, victimologie și expertiză psihologică judiciară, oferind asistenţă psihologică de specialitate (evaluare psihologică, consiliere și psihoterapie). Fiind preocupată de dezvoltarea și formarea sa profesională continuă, a participat la diferite conferințe pe teme științifice din variate domenii conexe psihologiei (domeniul medical, juridic, farmaceutic etc), finalizând și cursuri postuniversitare precum „Optimizarea performanţei profesionale prin consultanţă și coaching cognitiv-comportamental” sau master în sexologie, UMF Cluj-Napoca (2008-2010). Este preocupată de promovarea psihologiei și asistenţei psihologice în Romania, oferind din 2007 interviuri și participând la diferite emisiuni televizate pe teme sociale și nu numai. În prezent este formator în cadrul Institutului de psihologie judiciară și președintele Patronatului Psihologilor cu drept de liberă practică, zona de dezvoltare București-Ilfov (mandat pe perioadă determinată).