AUTISM. DIABET. CANCER. – Programe gratuite de psihoterapie de grup pentru copii și părinți
Asociația de Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală de Grup (APCCG) deschide înscrierile pentru prima serie de programe psihoterapeutice de grup pentru copii cu afecțiuni de tip autist și din categoria afecțiunilor cronice severe (diabet sau cancer), într-o întâlnire deschisă publicului care va avea loc joi, 7 decembrie 2017, la Palatul Mogoșoaia.
Programele se adresează și părinților acestor copii, oferindu-le sprijin de specialitate pentru integrarea într-un context mental-emoțional-social cât mai aproape de nevoile lor fundamentale.
La eveniment vor vorbi Manuela Hărăbor, Magda Catone, Lamia Beligan, Monica Davidescu, Raluca Moianu, Geanina Corondan, Claudia Pavel, Cristina Bălan și Andreea Stroe, personalități profund implicate în acțiuni de integrare, sprijin și găsire de soluții pentru cei ce se confruntă cu aceste situații.
Vlad Miriță și Corul „Accoustic” dirijat de Daniel Jinga vor susține un concert caritabil, iar fondurile colectate cu ajutorul urnei mobile vor fi folosite la achiziționarea materialor auxiliare necesare grupurilor de suport.
Grupurile de psihoterapie vin în întâmpinarea nevoilor de natură emoțională pe care le au cei ce duc o luptă existențială cu boala, mai ales în contextul confruntării cu limitările și deficiențele sistemului sanitar din România, precum și cu îngrădirile sociale în lupta lor zilnică de a mai găsi o șansă în care să-și ancoreze speranța de supraviețuire.
Programele oferite gratuit de către APCCG sunt organizate în module cu o durată de 10 săptămani și o frecvență săptămânală. APCCG dă astfel startul unei campanii de conștientizare la nivel național a demersului de reintegrare într-un context social al normalității pentru copiii ce se confruntă cu aceste afecțiuni.
„Sunt copii care, de la vârste fragede, devin captivii unei vieți în care afecțiunile lasă răni adânci nu doar la nivel fizic, ci și emoțional.
Cel mai adesea rănile se transformă în traume de natură psihologică pe care copiii, respectiv adulții ajung să le dezvolte chiar și în situația înfrângerii acestor afecțiuni.
Sunt și copii care suferă de boli ajunse într-un stadiu cronic ce implică un program medical solicitant, continuu, efort ce aduce cu el un întreg spectru emoțional deficitar, îngreunat de mediul social care adesea le asociază stigmatul de caz special”, spune Dr. Cristian Manea, fondatorul APCCG.
„Acestor copii și părinților lor APCCG le vine în ajutor prin suport psihoterapeutic orientat către normalizarea și echilibrarea mental-emoțională.
Am gândit un spațiu securizant din punct de vedere emoțional în care acești copii și părinții lor să vină în contact direct cu alți copii si părinți cu aceleași nevoi, prin împărtășirea gândurilor și emoțiilor proprii și, mai apoi, prin corectarea comportamentelor disfuncționale, sub atenta supraveghere și îndrumare a specialiștilor din cadrul asociației”.
Lamia Beligan: „Statisticile arată că, în prezent, opt din zece copii diagnosticați cu cancer reușesc să se vindece, față de acum două decenii, când medicina reușea să salveze doar două din zece cazuri.
Statisticile nu spun nimic despre urmele pe care cancerul le lasă pe trupul și în sufletul copiilor, nici despre rolul pe care familia și prietenii îl joacă în lupta lor cu boala și pe drumul spre completa însănătoșire a organismului.
Pentru că de cele mai multe ori, după lupta cu boala, după sute de ore petrecute în spitale, urmează o nouă luptă, lupta continuă pentru prevenirea posibilelor recidive”
Manuela Hărăbor: „Fiul meu, Andrei, este diagnosticat cu autism. O boală prea puțin înțeleasă, autismul beneficiază astăzi de terapii și tratamente controversate.
De cele mai multe ori, părinții sunt instruiți de specialiști cu privire la exercițiile și activitățile pe care le pot desfășura împreună cu copiii, însă mai puțină atenție li se acordă lor, adulților.
Familiile copiilor cu autism au nevoie de susținere emoțională și de contactul direct cu alți părinți aflați în aceeași situație.
Grupul de suport le creează un contact real cu alte familii care se află în aceeași luptă, cu frământări similare, un mediu favorabil în care aceștia să se simtă înțeleși, să empatizeze, să cultive sentimentul apartenenței, vital pentru echilibrul lor psihic și, implicit, pentru dezvoltarea copiilor”.
Marian Vasilescu (concurent Vocea României): „Mă bucur enorm să fiu alături de APCCG în această campanie. De fiecare dată când pot să mă alătur unor îngeri ce fac bine umanității, o fac fără să clipesc. Let’s shine and vibe! ”
În cadrul întâlnirii de joi, Vlad Miriță va susține un concert de colinde alături de Corul „Accoustic”, dirijat de Daniel Jinga.
Pe scenă vor mai urca Marian Vasilescu și soprana Ana Cebotari. Spectatorii sunt chemați să se alăture eforturile APCCG – ei pot dona cu ajutorul urnei mobile prezente la concert.
Autor Psychologies.ro