Now Reading
Autovindecare prin tehnici de respirație

Autovindecare prin tehnici de respirație

Revista Psychologies

Autovindecare prin tehnici de respirație – cum să tratezi anxietatea de la primele semne

Anxietatea reprezintă o stare constantă de îngrijorare, neliniște sau frică și poate fi copleșitoare. Persoanele care suferă de anxietate simt o frică intensă și irațională în fața unor situații sau stimuli și au o stare de nervozitate și de iritabilitate crescută.

Dacă te confrunți cu anxietate, unul dintre lucrurile la îndemână de care poți profita pentru a te calma este respirația. Există un tip de respirație numit respirație conștient conectată, precum și alte tehnici, majoritatea provenind din yoga, care te pot ajuta să-ți recapeți echilibrul și să revii la starea de liniște. Află din acest articol cum să-ți folosești respirația pentru a combate anxietatea chiar de la primele semne!

Tehnici de respirație din yoga

Sunt anumite tehnici de respirație din yoga care fac „minuni”, la om, în gestionarea anxietății, prin efectele lor directe asupra sistemului nervos. Aceste tehnici pot ajuta la calmarea minții, la reducerea nivelului de stres și pot favoriza starea de relaxare.

Iată doar câteva dintre aceste tehnici de respirație, utile pentru anxietate, atacuri de panică și autovindecare:

Respirația Nadi Shodhana sau respirația alternativă pe nări

Această tehnică presupune echilibrarea fluxului de energie între cele două emisfere cerebrale, pentru a induce calmul și a reduce anxietatea. Se practică închizând nara dreaptă cu degetul mare drept și inspirând profund prin nara stângă. Închide apoi nara stângă cu degetul arătător și expiră prin nara dreaptă. Continuă în acest mod, de câteva ori, alternând nările.

Respirația Ujjayi sau respirația victorioasă

Este utilizată adesea ca o tehnică de deschidere în practica yoga, pentru efectul său de relaxare și de calmare a minții. Tehnica aceasta constă în inhalarea și expirarea profundă prin nas. În acest timp, contractezi ușor mușchii din spatele gâtului, creându-se un sunet asemănător cu valurile oceanului, de aceea respirația se mai numește și respirație oceanică.

Tehnica respirației conștient conectate

Prin tehnica respirației conștient conectate (Conscious Connected Breathwork) te poți conecta cu lumea ta interioară, pentru autovindecare. Acest tip de respirație se practică în cadrul unui program asistat sau unu la unu cu un practicant experimentat.

Ea constă în inducerea unei stări temporare de „stres” prin care cresc fluxul de oxigen și energia. Tehnica se poate practica pentru o perioadă mai lungă, de la 15 la 60 de minute, la finele căreia te vei elibera de energia stocată în corp, facilitând o curățare profundă, din punct de vedere mental.

Pentru că această tehnică poate avea efecte intense, cum ar fi creșterea în intensitate a unor senzații, eliberarea emoțiilor și ieșirea la iveală a unor traume din copilărie, este indicat să se desfășoare alături de un profesionist. Te poți înscrie acum la programul 9D Breathwork, organizat de Privesc Altfel, un program de respirație care combină tehnici vechi în acest domeniu cu tehnologia modernă, cum ar fi armonice de 432 Hz și coaching transformativ.

Frecvența de 432 Hz este considerată ca fiind propice pentru relaxare și autovindecare, prin producerea unui sunet armonios, natural și plăcut urechilor. Se crede că această frecvență este în armonie cu frecvențele naturale ale universului, cu ritmurile biologice la om și cu rezonanțele planetare, creând un mediu sonor care facilitează introspecția și meditația profundă.

Combinarea armonicelor 432 Hz cu coaching-ul transformativ nu face decât să sporească beneficiile tehnicii. Coaching-ul transformativ este un tip de coaching care se concentrează pe schimbări profunde și semnificative în percepțiile și în viața unei persoane. În comparație cu coaching-ul clasic, care se concentrează pe atingerea unor obiective specifice și concrete, coaching-ul transformativ vizează schimbări la nivelul identității, valorilor, convingerilor și comportamentelor de bază ale unei persoane.

Anxietatea este adesea alimentată de convingeri și gânduri negative, iar coachingul transformativ ajută la identificarea și la schimbarea acestora, creând premisele unei gândiri pozitive sau realiste. În plus, persoana în cauză devine mai conștientă de factorii declanșatori ai anxietății, de emoțiile și de comportamentele sale, ceea ce este esențial pentru a înțelege și a gestiona mai bine anxietatea.

Combinația acestor tehnici, prin programul Privesc Altfel (respirația conștient conectată, armonicele sonore de 432 Hz și coaching-ul transformativ), reprezintă o abordare profundă și complexă în anxietate și atacuri de panică. Prin aceste tehnici, poți corecta acele lucruri care provoacă și mențin starea de anxietate, cum ar fi gândirea negativă și convingerile limitative.

În concluzie, respirația, la om, pe lângă rolul său indispensabil în menținerea vieții, are un rol important și în relaxare și calmare, în cazul unor situații tensionate, în stres,  atacuri de panică sau anxietate. Prin respirația conștientă, poți corecta emoțiile negative, poți îmbunătăți concentrarea și claritatea mentală și poți echilibra ritmul cardiac.

Dintre multele metode de respirație conștientă, cea conștient conectată este un plus important pentru autovindecare, datorită tehnicilor variate și eficiente pe care le presupune. Te poți înscrie chiar acum pentru a participa la programul organizat de Privesc Altfel, în care vei învăța să respiri pentru a te vindeca de anxietate și a corecta anumite gânduri, percepții și comportamente.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top