Bogdan Brumă: „Meseria noastră este o profesiune de credință”
Psychologies: Ce te-a motivat să alegi această profesie și să lucrezi în mod direct cu oamenii?
Bogdan Brumă: Cel mai probabil o vocație pe care am simțit-o din copilărie. După ani mi-am dat seama că o parte provenea din integrarea și activarea unui mit arhetipal al Salvatorului, evident diluzional, însă exersarea funcțiilor specifice acestui arhetip și probabil o înclinație naturală spre evoluție m-au determinat să urmez această ”chemare”.
Psychologies: Din experiența ta, care consideri că este cea mai mare provocare pe care oamenii o întâmpină în dezvoltarea lor personală sau profesională?
Bogdan Brumă: De departe decizia, la momentul realizării faptului că ”ce ți-e scris în frunte ți-e pus”, adică că mintea le este condusă de valori și principii care le împrumută din exterior sau se activează inconștient și irațional/diluzional din interior și aceasta le determină o ”limită conceptuală” ce le hotărăște destinul, de a-și folosi conștiința și voința pentru a ieși de sub puterea acestora și de a-și crea o viață liberă.
Psychologies: Cum te asiguri că rămâi obiectiv și imparțial atunci când lucrezi cu clienții tăi, având în vedere diversitatea problemelor cu care se confruntă?
Bogdan Brumă: Prin raportarea constantă la reperele de corectitudine și de etică pe care le-am implementat și respectat în decursul anilor.
Psychologies: Există vreo tehnică sau abordare pe care o consideri esențială în munca ta și care ți-a adus cele mai multe reușite?
Bogdan Brumă: Nu cred că există o tehnică pe care o putem denumi ”esențială”…însă o abordare autentică, obiectivă și uneori lipsită de ”greutatea seriozității” putem să spunem că a fost determinantă în obținerea unor rezultate deosebite.
Psychologies: Cum te ocupi de stresul sau de emoțiile negative care pot apărea în urma sesiunilor cu clienții?
Bogdan Brumă: În situațiile în care aceste aspecte ”mă încarcă” le ”dizolv” prin activități care mă ”încarcă”, adică scriind, ascultând muzică, vizionând filme sau activități sportive/arte marțiale.
Psychologies: Ce sfaturi ai pentru cineva care dorește să înceapă o carieră în domeniul tău?
Bogdan Brumă: Să nu creadă că tot ce zboară se mănâncă și să deschidă bine ochii pentru că adesea aparențele sunt înșelătoare.
Psychologies: Ce resurse (cărți, cursuri, seminarii) recomanzi celor care doresc să se dezvolte în domeniul terapiei, coaching-ului, consultanței sau training-ului?
Bogdan Brumă: În primul rând recomand seria cărților mele intitulată ”Povestiri Fantastice”, apoi opera lui G.I.Gurdjieff, accesibilă acum și în limba română.
Psychologies: Cum te asiguri că te dezvolți continuu ca profesionist și rămâi la curent cu cele mai recente tehnici și metode din domeniul tău?
Bogdan Brumă: Încerc să accesez cât mai multe cărți din domeniu, cursuri și informații, unele dintre ele fiind puse cu generozitate chiar de revista Psychologies România.
Psychologies: Ai avut vreodată un moment „aha!” sau o revelație în timpul muncii tale care ți-a schimbat perspectiva sau abordarea? Dacă da, ne poți povesti despre el?
Bogdan Brumă: Evident că au existat o mulțime de astfel de momente. În general mie mi se pare că orice situație care îmi vine în față reprezintă un fel de ghem foarte complicat de fire încâlcite, iar terapeutul are complicata obligație de a le identifica, aranja, descâlci și de a le pune la locul lor natural, așa că aproape fiecare caz are propriul său moment de ”aha”, care apare atunci când ”prinzi capătul firului roșu” și apoi poți să începi să tragi…Cel mai recent a fost chiar zilele trecute în cazul unui cuplu care după o perioadă de douăzeci de ani de conviețuire a traversat o puternică criză ”identitară” și după câteva luni de analiză, super-analiză și discuții încrucișate sau comune, încercând să înțeleg ”dinamica” și ”problema” lor, am avut o ședință cu soțul care îmi spunea încontinuu ce lucruri ”îngrozitoare” a mai făcut ”consoarta”, și ”dă-i și luptă”…Deși inițial am avut tendința să privesc lucrurile respective din perspectiva mea personală și din cea de terapeut, am avut inspirația de a lăsa la o parte toate acestea, care într-adevăr dădeau o ”tentă extrem de negativă evenimentelor” și i-am pus lui întrebarea ”Și pe tine ce te deranjează în toate acestea?”, răspunsul venind aproape năucitor…”A…, pe mine? Nimic!”…. ”AHA!!!”
Psychologies: Care este cea mai mare recompensă pe care o primești în urma muncii tale cu clienții?
Bogdan Brumă: Evident că acele momente în care depășim problemele, clientul înțelegând procesul și transformarea și se realizează o conexiune cu totul și cu totul specială, o prietenie trainică și minunată care aduce ceva special în lume.
Psychologies: Cum abordezi rezistența sau scepticismul unui client în procesul de coaching sau terapie?
Bogdan Brumă: Prin practica răbdării și a conștientizării, lăsând pe celălalt să aleagă atât ritmul cât și amploarea sau profunzimea temelor abordate și a schimbărilor pe care și le dorește.
Psychologies: Unde vezi viitorul domeniului tău, având în vedere evoluția tehnologiei și schimbările din societate?
Bogdan Brumă: Meseria noastră, ca a oricărui terapeut, este o profesiune de credință, care va însemna întotdeauna o interacțiune intimă și profundă cu celălalt, lucru care a fost valabil de la începuturile umanității și va fi valabil pentru totdeauna, așa că, indiferent de tehnologie și schimbările din societate, comunicare, conexiunea, menirea și provocările specifice misiunii noastre vor rămâne aceleași în esența lor. Și chiar dacă terapia are loc la lumina focului sau on-line, folosind ultimele tehnologii, esențială va rămâne calitatea intrinsecă a comunicării și a dorinței de schimbare.