Ghidul esențial pentru alegerea tipului potrivit de terapie
Acesta este un ghid care oferă o perspectivă succintă și cuprinzătoare asupra diverselor tipuri de terapie disponibile, susținându-te în procesul alegerii, potrivite pentru nevoile și dorințele tale. De la abordări precum psihoterapia psihodinamică, psihoterapia integrativă și până la terapia umanistă, fiecare secțiune explorează esența fiecărei terapii și cum aceasta poate influența viața ta.
Astfel, ghidul te ajută să înțelegi caracteristicile, beneficiile și abordările fiecărei terapii, furnizându-ți un instrument valoros în procesul de alegere. Indiferent dacă ești interesat să explorezi trecutul pentru a înțelege prezentul, să te dezvolți într-un mediu sigur și necondiționat sau să găsești căi creative pentru a exprima emoțiile, acest ghid te călăuzește în direcția potrivită pentru a începe călătoria ta spre o minte sănătoasă și auto descoperire.
Alegerea terapiei potrivite pentru tine uneori poate părea copleșitoare, iar mulți oameni își bazează alegerea terapeutului doar pe recomandări și nu pe nevoile personaele, aspect care poate duce la experiențe mai puțin plăcute atunci când vine vorba de terapie.
Majoritatea terapeuților îmbină abordări terapeutice și personalizează o abordare integrată pentru fiecare client.
Psihoterapie Integrativă
Consilierea integrativă examinează întreaga persoană, luând în considerare nevoile mentale, fizice și emoționale ale fiecăruia. Terapeutul va folosi tehnici și instrumente din diferite modalități pentru a adapta o abordare individuală pentru tine.
Un consilier integrativ își propune să construiască o relație de încredere și fără judecată care să te ajute să dezvolți conștientizarea de sine. Atunci când înțelegi cauzele preocupărilor sau declanșatoarele comportamentului tău, poți stabili cu încredere obiective și dezvolta comportamente noi pentru a-ți îmbunătăți satisfacția în viață.
Asemenea terapiei psihodinamice, terapia integrativă necesită o investiție semnificativă de timp din partea clientului. Prin urmare, nu se potrivește celor care doresc o abordare rapidă și concentrată pe soluții pentru dezvoltare personală.
Terapia Cognitiv-Comportamentală (CBT)
CBT își propune să vă ajute să vă schimbați modul de gândire (cognitiv) și ceea ce faceți (comportamental). În loc să se concentreze asupra cauzelor din trecut, se axează pe problemele actuale și pe soluțiile practice pentru a vă ajuta să vă simțiți mai bine acum.
Felul în care gândim despre situații afectează felul în care ne simțim și comportăm. Dacă vedem o situație într-un mod negativ, putem experimenta emoții și sentimente negative care ne duc la un comportament inutil.
Terapeutul vă va ajuta să identificați și să contestați orice gândire negativă, astfel încât să puteți gestiona mai bine situațiile și să vă comportați într-un mod mai pozitiv.
Intervențiile sunt de obicei scurte (6-12 sesiuni) și implică adesea „teme de casă” săptămânale.
Terapie Psihodinamică
Dezvoltată din psihanaliză, aceasta subliniază importanța subconștientului și a experiențelor trecute în formarea comportamentului actual. Implică examinarea emoțiilor, relațiilor și tiparelor de gândire.
Un terapeut psihodinamic își propune să construiască o relație acceptantă și de încredere, adesea încurajându-vă să vorbiți despre relațiile din copilărie cu părinții și alte persoane semnificative. Așteptați-vă ca un accent să fie pus pe asociația liberă (partajarea gândurilor, cuvintelor și oricărui alt lucru care vă vine în minte), interpretare și în special transfer, în care sentimentele trăite în relațiile semnificative anterioare sunt proiectate pe terapeut și lucrate/prinse.
Psihoterapie Existențială
Psihoterapia existențială este o formă unică de psihoterapie care încearcă să exploreze dificultățile dintr-o perspectivă filosofică.
Concentrându-se pe condiția umană în ansamblul său, terapia existențială evidențiază capacitățile noastre și ne încurajează să ne asumăm responsabilitatea pentru succesul nostru. Dificultățile emoționale și psihologice sunt privite ca conflicte interioare cauzate de confruntarea individului cu datele existenței. În loc să se adâncească în trecut, abordarea existențială se uită la prezent, explorând condiția umană în ansamblu și ce înseamnă ea pentru fiecare individ.
Terapiile prin Arte
Acești terapeuți sunt specializați în experiența bazată pe arte și au pregătire în intervenții psihologice folosind dramatizare, mișcare, muzică sau artă pentru a ajuta clienții să-și exprime sentimentele și emoțiile.
Terapiile bazate pe arte includ o gamă largă de tehnici care vă pot ajuta să vă exprimați în afara cuvintelor sau a terapiei tradiționale de vorbire. O imagine, o desen, o pictură sau un colaj, o figură din lut, o piesă muzicală sau o poveste pot clarifica ceea ce se comunică în terapie și pot aduce o înțelegere mai profundă a sinelui într-un mod indirect.
Terapeuții specializați în terapiile bazate pe arte pot utiliza diferite abordări în funcție de nevoile dumneavoastră. Așteptați-vă să se pună accent pe exprimarea creativă și pe oportunitatea de a vă folosi resursele creative interioare și de a vă exprima sentimentele fără neapărat să folosiți cuvintele.
Terapiile Umaniste
Terapia umanistă implică înțelegerea mai bună a viziunii dvs. asupra lumii și dezvoltarea adevăratei acceptări de sine. Aceasta se realizează parțial prin dezvoltarea unei aprecieri pozitive incondiționate, atât din partea altora, cât și din partea dumneavoastră.
Terapia umanistă tinde să se concentreze mai mult asupra vieții dvs. de zi cu zi. Încurajează oamenii să-și gândească sentimentele și să-și asume responsabilitatea pentru gândurile și acțiunile lor. Accentul este pus pe dezvoltarea de sine și atingerea potențialului maxim, mai degrabă decât pe comportamentele problematice.
Terapia gestalt, terapia centrată pe persoană, analiza tranzacțională și terapia transpersonală sunt toate abordări umaniste.
Terapia Centrată pe Persoană
Terapia centrată pe persoană se bazează pe ideea că fiecare persoană are capacitatea și dorința de creștere și schimbare personală, cu condiția să existe condițiile potrivite. În loc să fie văzut terapeutul ca expert și să direcționeze terapia, consilierul oferă respect necondiționat (acceptarea și aprecierea ta), empatie (vederea punctului tău de vedere ca și cum ar fi al tău) și congruență (fiind sincer și transparent în felul în care te percepe pe tine și lumea ta) pentru a te ajuta să te împaci cu orice sentimente negative și să te schimbi și să te dezvolți în propriul tău mod.
Vei fi încurajat să aduci propriile tale probleme la sesiune – consilierea este condusă de tine și nu direcționată de consilier.
Este esențial să cunoaștem tipul de terapie cu care lucrează terapeutul pe care îl alegem, pentru că acest aspect poate influența semnificativ experiența și rezultatele procesului terapeutic.
Alegerea unei abordări terapeutice potrivite poate face diferența între o terapie eficientă și una care nu aduce beneficiile așteptate.
Cunoașterea tipului de terapie ne ajută să înțelegem mai bine cum se va desfășura procesul terapeutic, ce metode și tehnici vor fi folosite și ce așteptări să avem. Fiecare tip de terapie are propriile sale obiective și metode specifice, iar alegerea unei abordări care se potrivește cu nevoile noastre și cu modul în care gândim și simțim poate crește șansele de succes în terapie.
Sper că acest ghid să-ți fie de ajutor pentru a alege inspirat în procesul tău de evoluție!
Alina Rânbu este antreprenor, consilier, psihoterapeut, psiholog clinician și trainer, fiind studentă în domeniul dezvoltării personale de peste 15 de ani și formator în ultimii 10 ani, experiența ei bogată se referă la sănătate și stare de bine, vindecarea traumelor cauzate de abuzuri, managementul stresului, transformarea mentalității, performanță înaltă și succes financiar. În practica sa privată de consiliere, Alina lucrează cu schimbătorii de destine din lume, care creează mișcări și inițiative, împuternicind femeile lider să facă cea mai bună treabă în lume, pentru a ridica antreprenoriatul în sectorul de wellness, vindecare, coaching și dezvoltare personală. Alina este pasionată de împuternicirea femeilor pentru a-și crea o afacere și o viață pe care să le iubească, utilizând un amestec unic de strategie bazată pe suflet, capacitatea intuitivă înnăscută, recalibrarea energetică și reprogramarea mentalității pentru a accelera rezultatele urmărite.