Cătălina Popoveniuc: avem nevoie de conexiune umană pentru a ne vindeca
Relația terapeutică e foarte importantă și e necesar să fiu Om înainte de a fi profesionist
Psychologies: Ce te-a motivat să alegi această profesie și să lucrezi în mod direct cu oamenii?
Cătălina Popoveniuc: Lucrez cu oamenii de 23 de ani și îmi place mult. 🙂 Lucrul cu oamenii îmi oferă beneficii fantastice (îi văd cum „cresc” sub ochii mei). Încă de când eram mică aveam acest talent (dacă îl putem numi așa) de a îmi da seama cum se simt oamenii (doar privindu-i) și de a observa interacțiunea dintre ei. Așa că alegerea profesiei a venit natural.
Psychologies: Din experiența ta, care consideri că este cea mai mare provocare pe care oamenii o întâmpină în dezvoltarea lor personală sau profesională?
Cătălina Popoveniuc: Să își dea voie să fie fericiți … să fie convinși că merită să fie fericiți …
Psychologies: Cum te asiguri că rămâi obiectiv și imparțial atunci când lucrezi cu clienții tăi, având în vedere diversitatea problemelor cu care se confruntă?
Cătălina Popoveniuc: Am grijă să lucrez cu mine ca să pot fi acolo pentru clienții mei (să le conțin emoțiile, să pot fi obiectivă & prezentă).
Psychologies: Există vreo tehnică sau abordare pe care o consideri esențială în munca ta și care ți-a adus cele mai multe reușite?
Cătălina Popoveniuc: Conexiunea umană … „Prefer să mă gândesc la mine însumi ca la un călător alături de cel care se află într-un proces terapeutic cu mine – unul care are, poate, o vedere puțin mai bună asupra drumului în care călătorim împreună.” (Irvin Yalom – „Ora inimii”)
Psychologies: Cum te ocupi de stresul sau de emoțiile negative care pot apărea în urma sesiunilor cu clienții?
Cătălina Popoveniuc: Lucru cu mine, excursii, citit, teatru …
Psychologies: Ce sfaturi ai pentru cineva care dorește să înceapă o carieră în domeniul tău?
Cătălina Popoveniuc: Să fie mai degrabă un tovarăș de drum decât un expert distant (ca să îl citez din nou pe Yalom) …
Psychologies: Ce resurse (cărți, cursuri, seminarii) recomanzi celor care doresc să se dezvolte în domeniul terapiei, coaching-ului, consultanței sau training-ului?
Cătălina Popoveniuc: Eu citesc foarte mult și recomand acele cărți care li se potrivesc în acel moment. Nu am o listă anume; îmi dau seama ce li s-ar potrivi și le povestesc despre acele cărți. E important, însă, să facem și munca interioară (după ce ascultăm podcasturi, participăm la seminarii, citim cărți). 🙂
Psychologies: Cum te asiguri că te dezvolți continuu ca profesionist și rămâi la curent cu cele mai recente tehnici și metode din domeniul tău?
Cătălina Popoveniuc: Particip constant la cursuri ținute de terapeuții din străinătate, discut cu ei, citesc studii …
Psychologies: Ai avut vreodată un moment „aha!” sau o revelație în timpul muncii tale care ți-a schimbat perspectiva sau abordarea? Dacă da, ne poți povesti despre el?
Cătălina Popoveniuc: Prima dată când mi-am dat seama că relația terapeutică e foarte importantă și că e necesar să fiu Om înainte de a fi profesionist … 🙂 Citisem cărți, știam tehnici și credeam (la vremea aia) că asta se cere de la un profesionist bun. Interacțiunea cu un client (un băiat din străinătate) m-a ajutat să înțeleg că e important să mă conectez cu inima. Și da … clar îi mulțumesc. 🙂
Psychologies: Care este cea mai mare recompensă pe care o primești în urma muncii tale cu clienții?
Cătălina Popoveniuc: Dacă aș muri mâine, știu că am lăsat lumea un picuț mai bună decât am găsit-o …
Psychologies: Cum abordezi rezistența sau scepticismul unui client în procesul de terapie?
Cătălina Popoveniuc: Sunt acolo cu el și pentru el până se simte în siguranță și pregătit să facă pașii …
Psychologies: Unde vezi viitorul domeniului tău, având în vedere evoluția tehnologiei și schimbările din societate?
Cătălina Popoveniuc: Avem nevoie de conexiune umană pentru a ne vindeca și pe asta nu ne-o poate lua nimeni … 🙂