Ciprian Pătrașcu: Fără acțiune nu există dezvoltare
De vorbă cu Ciprian Pătrașcu, acest „visător pragmatic”
Psychologies: Ce te-a motivat să alegi această profesie și să lucrezi în mod direct cu oamenii?
Ciprian Pătrașcu: Cariera mea în domeniul dezvoltării i se datorează în mare măsură primul meu mentor, Romeo Crețu. El este cel care m-a inspirat să aleg o carieră în training. În urmă cu 20 de ani mi-a fost profesor la un curs de master organizat de Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din Bucureşti. S-a evidenţiat clar faţă de ceilalţi profesori prin abordarea preponderent interactivă şi pasiunea cu care ne vorbea despre leadership şi dezvoltare personală.
Atitudinea lui mi-a inspirat dorinţa de a explora la rândul meu aceste domenii, ceea ce m-a făcut să păstrez legătura cu el şi să-i cer consecvent să-mi recomande cărţi care abordează pragmatic temele leadership şi dezvoltare personală. A fost mai întâi mentorul meu, apoi am devenit parteneri de afaceri și a avut un rol deosebit de important în formarea mea ca și trainer. Îi sunt recunoscător pentru sprijinul și îndrumarea oferite la începutul carierei mele în acest domeniu fascinant.
Psychologies: Din experiența ta, care consideri că este cea mai mare provocare pe care oamenii o întâmpină în dezvoltarea lor personală sau profesională?
Ciprian Pătrașcu: Până în momentul de faţă, am însoţit pe drumul către succes sute de angajaţi din mediul corporate, dintre care peste 200 de manageri, pentru care am livrat peste 2000 de ore de training, mentoring şi coaching, în programe de dezvoltare adaptate 100% nevoilor lor. Din perspectiva mea, cea mai mare provocare pe care oamenii o întâmpină în dezvoltarea lor personală sau profesională este autosuficiența – sentimentul că s-au dezvoltat suficient, că nu mai au nevoie să învețe lucruri noi.
Este o atitudine dezastruoasă, cu un efect total devastator asupra dezvoltării întregii echipe pe care un manager cu o astfel de atitudine o gestionează. Acesta este principalul motiv pentru care, ori de câte ori este posibil, evit să lucrez cu astfel de oameni. De aceea, mă străduiesc să asociez eticheta “opțional” programelor de dezvoltare pe care le livrez. În felul acesta, cresc exponențial șansele ca participanții să se implice activ și obțină rezultate semnificative în munca lor.
Psychologies: Cum te asiguri că rămâi obiectiv și imparțial atunci când lucrezi cu clienții tăi, având în vedere diversitatea problemelor cu care se confruntă?
Ciprian Pătrașcu: Îmi place să înţeleg ştiinţa din spatele performanţei şi să o pun la treabă în folosul clienţilor care îşi doresc cu adevărat să obţină rezultate în rolurile pe care şi le-au asumat. De-a lungul timpului am generat o colecție impresionantă de resurse (citate, povești, imagini, video, grafice etc.) pe care le folosesc atât în training, cât și în sesiunile de coaching individual și de echipă.
Apelez cu succes la aceste resurse ori de câte ori în evenimentele pe care le facilitez apar disensiuni, bazate pe percepții diferite, care polarizează audiența în două sau mai multe tabere. Dacă la începutul carierei mele uram aceste situații, investind o cantitate semnificativă de energie pentru a le gestiona, în momentul de față chiar mi le doresc, folosindu-le ca oportunități de încurajare a interacțiunii pentru a obține consensul, sau pentru a valida faptul că, în anumite situații, două sau mai multe percepții total diferite pot fi corecte în același timp.
Psychologies: Există vreo tehnică sau abordare pe care o consideri esențială în munca ta și care ți-a adus cele mai multe reușite?
Ciprian Pătrașcu: Îmi plac foarte mult rezultatele. Din fericire, și clienților mei! Fiind un tip pragmatic, îmi place să preiau din fiecare training la care particip cel puţin un instrument, o metodă sau o abordare pe care să le experimentez apoi în activitatea practică. În momentul în care am început să dezvolt propriile materiale de curs, am ales un model pragmatic, centrat pe eficienţă şi rezultate, care integrează cel puţin un instrument uşor de aplicat în practică, pentru dezvoltarea eficientă a abilităţilor esenţiale de leadership.
De-a lungul timpului, am creat zeci de astfel de instrumente pentru dezvoltarea abilităţilor de leadership. Clienţii mei beneficiază de aceste instrumente validate, atât coaching, în experimentele pe care și le asumă, cât și în training. Modelul de dezvoltare pe care îl folosesc este construit pentru a genera rezultate, fiecare abilitate fiind abordată în 3 etape: training, practică și follow-up. Training-ul facilitează transmiterea instrumentelor, practica – utilizarea instrumentelor, iar sesiunea de follow-up – conștientizarea și integrarea lecțiilor învățate. Din perspectiva mea, fără acțiune nu există dezvoltare.
Psychologies: Cum te ocupi de stresul sau de emoțiile negative care pot apărea în urma sesiunilor cu clienții?
Ciprian Pătrașcu: Este o provocare cu care m-am confruntat foarte rar în cei 8 ani de când facilitez sesiuni de coaching. Când a fost totuși cazul, am folosit tehnicile de curățare energetică pe care le-am învățat în Theta Healing. Mai frecvent se întâmplă însă ca stresul și emoțiile negative să afecteze rezultatele experimentelor pe care le fac clienții, ceea ce generează conștientizări valoroase și lecții învățate consistente, care susțin dezvoltarea personală. În astfel de situații folosesc cu rezultate foarte bune tehnici NLP și metodologia Positive Intelligence de identificare și abordare a sabotorilor.
Psychologies: Ce sfaturi ai pentru cineva care dorește să înceapă o carieră în domeniul tău?
Ciprian Pătrașcu: Coaching-ul câștigă consistent teren și în România. Această etapă de dezvoltare explozivă oferă ocazia anumitor antreprenori, care au investit mai mult în formarea lor în marketing și promovare online decât în școala de coaching pe care au urmat-o, să ignore principiile și standardele etice ale profesiei, sacrificând interesele clientului pe altarul propriilor interese financiare. Acest comportament are un impact total negativ asupra imaginii coaching-ului ca instrument eficient de maximizare a potențialului personal și profesional al clientului, ceea ce afectează activitatea coach-ilor profesioniști din România, care practică această profesie cu bună intenție. În acest context, recomandarea mea pentru cei care vor să înceapă o carieră în coaching este să nu pornească la drum fără sprijinul unui mentor care a obținut deja succesul în rolul de coach.
Psychologies: Ce resurse (cărți, cursuri, seminarii) recomanzi celor care doresc să se dezvolte în domeniul terapiei, coaching-ului, consultanței sau training-ului?
Ciprian Pătrașcu: În domeniul training-ului recomand dezvoltarea abilităților de comunicare, prezentare și moderare, în programe de tip train/coach the trainer. Eu am participat la astfel de programe în facilitarea lui Ovidiu Pălici – un trainer excelent din echipa Dale Carnegie. Pentru dezvoltarea în coaching, recomand programele acreditate de ICF – cum sunt cele facilitate de Coaching Partners, care m-au ajutat să îmi dezvolt abilitățile de coaching de echipă. Cât despre alte resurse utile în procesul de formare, mergeți pe mâna mentorului pe care l-ați ales!
Psychologies: Cum te asiguri că te dezvolți continuu ca profesionist și rămâi la curent cu cele mai recente tehnici și metode din domeniul tău?
Ciprian Pătrașcu: Chiar dacă am deja peste 600 de ore de coaching facilitate, sunt permanent atent la oportunitățile care m-ar putea ajuta să îmi dezvolt în continuare abilitățile – cărți, articole, evenimente etc. Cea mai bună sursă pentru astfel de resurse sunt comunitățile de coaching existente în mediul online. Vă recomand să vă înscrieți în cât mai multe astfel de comunități! În plus, am o ședință de o oră în fiecare vineri cu partenerul meu de dezvoltare, în care analizăm provocările cu care ne-am confruntat în sesiunile de coaching din săptămâna respectivă și împărtășim lecții învățate și resurse de dezvoltare.
Psychologies: Ai avut vreodată un moment „aha!” sau o revelație în timpul muncii tale care ți-a schimbat perspectiva sau abordarea? Dacă da, ne poți povesti despre el?
Ciprian Pătrașcu: Un moment de cotitură în cariera mea a venit în urma unui astfel de moment de conștientizare. La vârsta de 30 de ani mi-am descoperit, în sfârșit, misiunea personală – aceea de a-i inspira pe oameni să se dezvolte și să obțină succesul în rolurile pe care și le-au asumat. “Perfect! – mi-am zis. Dar cum pot să fac asta în armată?…”. Și uite-așa a venit, total neplanificată, demisia mea din Forțele Aeriene, după 9 ani de carieră militară, cu numai 3 luni înainte de avansarea la gradul de căpitan.
Psychologies: Care este cea mai mare recompensă pe care o primești în urma muncii tale cu clienții?
Ciprian Pătrașcu: Cea mai mare recompensă vine întotdeauna din satisfacția clientului. Mă hrănesc cu acea licărire din ochii oamenilor atunci când îmi vorbesc cu mândrie despre rezultatele pe care le-au obținut în urma experimentelor realizate. De asemenea, trăiesc un moment intens de bucurie ori de câte ori clienții mei experimentează un Aha! moment în sesiunile de coaching. Unii verbalizează entuziast, alții doar se luminează la față și își iau un moment prelungit de tăcere, care să le permită să exploreze lumea complet nouă care se deschide în mintea lor. Ce poate fi mai frumos?
Psychologies: Cum abordezi rezistența sau scepticismul unui client în procesul de coaching sau terapie?
Ciprian Pătrașcu: Rezistența la schimbare este un fenomen natural. Orice schimbare presupune o ieșire din zona de confort și o investiție suplimentară de energie, necesară pentru a face lucrurile altfel decât le-ai făcut până atunci. Am un instrument care mă ajută în astfel de situații. Se numește “Comutatorul Schimbării”. Pe scurt, las clientul să verbalizeze nemulțumirile lui legate de schimbarea respectivă, apoi să îl ajut se concentreze asupra aspectelor pozitive ale situației dorite și pe aspectele negative ale situației actuale. După ce conștientizează beneficiile schimbării, omul își suflecă mânecile și se apucă de treabă.
Psychologies: Unde vezi viitorul domeniului tău, având în vedere evoluția tehnologiei și schimbările din societate?
Ciprian Pătrașcu: Sunt mai mult decât optimist! Chiar zilele trecute am văzut rezultatele unui studiu realizat în 2023 de Universitatea Oxford în colaborare cu DeepMind, care a analizat peste 800 de ocupații din perspectiva potențialului lor de a fi preluate în viitor de inteligența artificială. În top 10 al celor mai sigure domenii de activitate generat de această cercetare terapia și consilierea psihologică ocupă locul întîi, iar educația și predarea personalizată se situează pe locul al treilea.
Coaching-ul este prin excelență un domeniu dedicat interacțiunii umane, care necesită în egală măsură inteligență emoțională și empatie, gândire critică și rezolvare creativă de probleme, adaptabilitate și învățare continuă, dar, mai ales, necesită colaborare și comunicare interpersonală autentică. Deși AI poate simula anumite aspecte ale autenticității prin recunoașterea și răspunsul la emoții umane, aceasta nu poate experimenta însă emoțiile reale pe care noi le trăim în fiecare zi. Prin urmare, îi încurajez să vină alături de noi pe toți cei care simt nevoia autentică de a-i ajuta pe oameni să se dezvolte armonios și să își atingă eficient obiectivele, atât în carieră, cât și în viața personală. Nu uitați însă că este esențial să vă alegeți un mentor care a obținut deja succesul în coaching!
În compania mentorului potrivit veți putea deveni mai rapid un coach performant, evitând frustrările şi sentimentele neplăcute generate de numeroasele greșeli pe care le fac de obicei coach-ii la început de drum. Alegeți calea ușoară și sigură!