Cum recunoști că ai un atac de panică și cum ieși din el
Numărul persoanelor care se confruntă cu atacuri de panică este din ce în ce mai mare. Situațiile stresante sunt tot mai numeroase, agitația crește și devine dificil să-ți menții echilibru mintal. Deloc surprinzător, viața trăită pe repede înainte reprezintă una dintre cauzele apariției atacurilor de panică.
Citește în continuare acest articol și află cum poți recunoaște un atac de panică, dar și ce modalități eficiente există pentru a-i face față.
Ce este atacul de panică?
Atacurile de panica se manifestă ca episoade cu debut brusc, în care persoana prezintă simptome fizice și emoționale cu o intensitate foarte crescută. Acestea pot fi episoade foarte înfricoșătoare și se asociază adesea cu sentimentul lipsei de control și al morții iminente.
Vei recunoaște un atac de panică după următoarele manifestări:
- palpitații;
- tremur;
- transpirație excesivă;
- dificultăți de respirație (senzație de sufocare);
- stare de amețeală;
- senzația de nod în gât;
- durere toracică (durere în piept).
Gestionarea atacului de panică
Gestionare unui atac de panică poate fi un proces dificil, mai ales dacă experimentezi prima oară aceste episoade. De aceea, după ce ai exclus orice cauză medicală pentru simptomele prezente și după un consult medical amănunțit, este indicat să mergi la un psiholog în Bucuresti. În cadrul ședințelor de terapie, acesta îți poate oferi sfaturi practice, prin care să ameliorezi atât intensitatea, cât și frecvența atacurilor de panică, chiar până la dispariția acestora.
Unele dintre cel mai des întâlnite metode pentru a ieși dintr-un atac de panică sunt:
- Tehnicile de respirație – Respirația profundă și controlată conduce la calmarea sistemului nervos. Inspiră adânc pe nas timp de 4 secunde, ține aerul în piept timp de 4 secunde, apoi expiră lent pe gură timp de 4 secunde. Poți repeta acest ciclu de mai multe ori până simți că redobândești starea de calm.
- Concentrarea pe prezent – Focalizează-ți atenția pe ceea ce te înconjoară. Astfel, dacă îți dorești ca episodul de panică să se finalizeze rapid numește 3 culori pe care le observi, 3 obiecte din jurul tău, 3 zgomote pe care le auzi, 3 mirosuri pe care le simți, 3 lucruri pe care le poți gusta.
- Exerciții de imagerie dirijată – Imageria dirijată constă în focalizarea asupra unor imagini care îți plac și îți aduc un sentiment de liniște și calm. Astfel, când te confrunți cu un atac de panică, încearcă să îți imaginezi că ești la mare sau la munte, în funcție de preferințele tale. În plus, împreună cu psihologul poți realiza astfel de exerciții pentru a depăși anumite frici sau provocări pe care le ai.
Caută sprijin
Dacă atacurile de panică devin frecvente sau afectează semnificativ viața de zi cu zi, este important să cauți ajutor profesional. Un psiholog sau un terapeut te poate ajuta să descoperi cauza acestora, dar și modalități eficiente prin care să gestionezi cu succes astfel de episoade.
Poți opta pentru un specialist în terapii cognitiv-comportamentale. Această formă de terapie a fost studiată intens, iar beneficiile sale au fost evidențiate în multiple studii. Dacă te-ai hotărât și vrei să începi călătoria personală către o viață fără atacuri de panică, alege un psiholog care crezi că este potrivit pentru tine, consultă lista de preturi psiholog și schimbă-ți viața așa cum îți dorești.
Atacurile de panică sunt episoade intense și înfricoșătoare, dar cu ajutorul unor tehnici adecvate și a suportului potrivit, ele pot fi gestionate și reduse. Nu amâna găsirea unei rezolvări și consultă un specialist în cel mai scurt timp. Meriți să ai o viață fericită!