Cosmina Bucur: putem alege să plantăm semințe de bine și de frumos
Explorând și dezvoltând metode pentru propriul proces de autocunoaștere și dezvoltare, Cosmina Bucur a simțit că este firesc să împărtășească cu ceilalți tot ceea ce a învățat.
Psychologies: Ce te-a motivat să alegi această profesie și să lucrezi în mod direct cu oamenii?
Cosmina Bucur: Sunt primul meu client. Toată această călătorie a început cu dorința și căutarea mea. Tot ce predau azi mai departe și tot ce am dezvoltat (programe, meditații, exerciții), absolut tot a fost întâi pentru mine. Iar din această sete a mea de cunoaștere, de înțelegere, de evoluție, a venit în mod firesc și dorința de a împărtăși cu ceilalți. Dorința de a contribui la o lume mai bună și mai frumoasă. Și nu, nu e nimic “poetic” aici, cu toate că iubesc poezia și scriu uneori, pentru sufletul meu. E realitatea pură. Căci vrem sau nu, toți facem parte dintr-un sistem și orice acțiune a noastră, oricât de măruntă, are un impact, la un moment dat, și asupra celor din jur.
Așadar, fără pretenția de a fi perfecți sau de a acționa întotdeauna “ca la carte”, cred că putem alege să plantăm semințe de bine și de frumos, atât pentru noi, cei de acum, cât și pentru generațiile viitoare.
Psychologies: Din experiența ta, care consideri că este cea mai mare provocare pe care oamenii o întâmpină în dezvoltarea lor personală sau profesională?
Cosmina Bucur: Am spus de multe ori în paginile mele de Social Media, în workshopuri și peste tot, pe unde am avut ocazia și profit de moment să subliniez și aici: cea mai mare provocare în dezvoltarea noastră, fie ea personală sau profesională, este aceea de a ne pune în starea de a acționa diferit față de cum suntem obișnuiți. E vorba de acea fracțiune de secundă în care spunem “Stop. De data asta nu o să repet tiparul vechi. De data asta ALEG să gândesc / să vorbesc / să acționez diferit.” E foarte ușor să ne lăsăm purtați de val iar și iar, însă cu exercițiu, cu practică și cu multă voință și dorință, se poate să întrerupem tiparele comportamentale vechi și să le înlocuim cu unele noi, mult mai valoroase. Și mult mai benefice, atât pentru noi, cât și pentru cei cu care interacționăm.
Psychologies: Cum te asiguri că rămâi obiectiv și imparțial atunci când lucrezi cu clienții tăi, având în vedere diversitatea problemelor cu care se confruntă?
Cosmina Bucur: Serviciile mele sunt bazate pe instrumente și tehnici de dezvoltare personală pe care cursantele care aleg să acceseze platforma de cursuri, în ansamblu, sau un program punctual, le pot integra în mod personalizat pentru nevoia lor. Eu nu intervin cu sfaturi, ci ofer cadrul de cunoaștere de care persoana respectivă are nevoie pentru a-și prelucra, punctual, provocarea cu care se confruntă. Prin urmare, clienta învață tehnica de lucru și cu ea poate face singură magie asupra unui spectru cât mai amplu de situații.
Psychologies: Există vreo tehnică sau abordare pe care o consideri esențială în munca ta și care ți-a adus cele mai multe reușite?
Cosmina Bucur: Eu consider relevant faptul că tot ceea ce împărtășesc cursantelor în platformă folosesc și eu. Prin urmare, vorbesc din cei câțiva ani de experiență pe care îi am în spate pe drumul dezvoltării personale conștiente și asumate. Nu doar din cărți și cursuri. Sunt mult mai multe informațiile pe care eu le-am accesat de-a lungul timpului, însă în platformă aleg să introduc doar ceea ce la mine a funcționat și a dat rezultate frumoase.
Psychologies: Cum te ocupi de stresul sau de emoțiile negative care pot apărea în urma sesiunilor cu clienții?
Cosmina Bucur: Chiar dacă, în acest moment, nu facilitez sesiuni de lucru 1 la 1, există totuși un nivel de stres venit din doza de responsabilitate de care e nevoie atunci când pregătesc programe, meditații și alte materiale pentru platformă. Însă, așa cum spuneam mai sus, eu sunt primul meu client. Prin urmare, mă folosesc exact de tehnicile, informațiile și meditațiile despre care le vorbesc și cursantelor mele.
Psychologies: Ce sfaturi ai pentru cineva care dorește să înceapă o carieră în domeniul tău?
Cosmina Bucur: Să “guste”, la rândul său, cât mai mult din ceea ce vrea să le împărtășească și altora. În momentul în care tu însăți / tu însuți ai trăit povestea despre care le vorbești și altora, oamenii simt. Și e mult mai relevant pentru ei tot ceea ce le spui.
Psychologies: Ce resurse (cărți, cursuri, seminarii) recomanzi celor care doresc să se dezvolte în domeniul terapiei, coaching-ului, consultanței sau training-ului?
Cosmina Bucur: Din fericire pentru noi, azi avem acces cu ușurință la o paletă foarte vastă de resurse. Pornind de la materiale gratuite și continuând până la programe de mii de euro sau chiar zeci de mii, depinde de fiecare cât își dorește să investească în propria evoluție și formare, depinde și de resursele financiare de care dispune, precum și de susținerea de care are parte. Așadar, nu o să limitez recomandările mele la un titlu sau la un nume, pot doar să îndemn și să încurajez spre o formare continuă. Și nu pentru a defila undeva cu diplomele, ci pentru a ne asigura că noi, cei care am ales să inspirăm și să ghidăm prin diferite mijloace și pe cei din jurul nostru, suntem primii care continuăm să ne “rafinăm” personalitatea, obiceiurile, comportamentul.
Psychologies: Cum te asiguri că te dezvolți continuu ca profesionist și rămâi la curent cu cele mai recente tehnici și metode din domeniul tău?
Cosmina Bucur: Particip în mod constant la traininguri, testez noi tehnici sau terapii pe care nu le accesam în urmă cu 7 ani, spre exemplu, integrez constant noi informații, urmăresc oameni care mă inspiră și care mă încarcă benefic. Consider că e utilă o dezvoltare cât mai amplă și o viziune cât mai complexă asupra situațiilor. Chiar dacă se poate să iubești mai mult o tehnică, un instrument, o formă de terapie, soluțiile vin mult mai ușor printr-o abordare holistică.
Psychologies: Ai avut vreodată un moment „aha!” sau o revelație în timpul muncii tale care ți-a schimbat perspectiva sau abordarea? Dacă da, ne poți povesti despre el?
Cosmina Bucur: Recent, o prietenă dragă și cursantă de-ale mele, mi-a spus că, accesând una dintre informațiile prezentate în platformă, deși în mod obișnuit nu ar fi dat prea mult credit acelei tehnici, pentru ea a contat foarte mult că eu eram mentorul / trainerul. Pentru că mă știe o persoană bine ancorată în realitatea 3D, ca să spunem așa, și atunci a avut încredere. Și a fost fericită să vadă rezultatele implementării. Și atunci am realizat că la fel mi-am ales și eu trainerii și mentorii, de cele mai multe ori, în mod inconștient. Am ales oameni raționali, profesioniști, bine ancorați în realitatea practică și pragmatică. A fost un moment în care am prețuit, mai mult decât oricând, tot backgroundul meu, atât educațional, cât și profesional.
Psychologies: Care este cea mai mare recompensă pe care o primești în urma muncii tale cu clienții?
Cosmina Bucur: Starea lor de bine 🙂
Psychologies: Cum abordezi rezistența sau scepticismul unui client în procesul de coaching sau terapie?
Cosmina Bucur: Cred că rolul nostru, al facilitatorilor (traineri, coachi, terapeuți etc.) este, în primul rând, acela de a expune potențialul client cât mai mult la informația pe care o furnizăm sau la tehnicile cu care lucrăm. Rezistența este ceva firesc, fiecare dintre noi a trecut și trece prin ea, în diverse etape, pe diferite trepte de nivel. Însă fiind înconjurați cât mai mult de informație de bună calitate, începem să ne deschidem, ușor, ușor, și să avem încredere să accesăm respectiva resursă.
Psychologies: Unde vezi viitorul domeniului tău, având în vedere evoluția tehnologiei și schimbările din societate?
Cosmina Bucur: Eu cred că tehnologia este un instrument foarte valoros, care ne facilitează conexiunea cu potențialii clienți. Să ne amintim, doar, că în urmă cu nu foarte mulți ani, în era non-Social Media, nu era tocmai ușor să ajungi la publicul țintă ori să accesezi diverse resurse informaționale. În plus, ar trebui să fim recunoscători și pentru toate platformele care ne ajută zilnic în munca noastră, astfel încât să oferim publicului un conținut de cât mai bună calitate: de la editare foto și video, emailing, webinarii, video conferințe și lista poate continua. Însă cred, și sper, că interacțiunea umană nu va fi înlocuită prea curând. La fel și contribuția personală, venită din inteligență și creativitate umană, nu artificială.