Cum funcționează hipnoza?
Hipnoza este o tehnică care a captat atenția oamenilor de secole și care încă rămâne un subiect fascinant. În gândirea populară, hipnoza a fost asociată de-a lungul timpului cu trucuri de control al minții, iluzionism sau magie.
În ultimele decenii însă, hipnoza a trecut dincolo de cortina spectacolelor de divertisment și a intrat pe scena terapiei moderne. Din ce în ce mai mulți oameni apelează la hipnoterapie ca o alternativă sau completare la tratamentele convenționale. Unul dintre motivele creșterii popularității este creșterea gradului de conștientizare a sănătății mintale și căutarea unor metode mai puțin invazive de vindecare.
Pe scurt, hipnoza este depășirea sau evitarea factorului critic al minții conștiente și stabilirea unei gândiri selective acceptabile. Hipnoza îţi ghidează atenţia de la lucrurile din jurul tău pentru ca tu să te poţi concentra pe un obiectiv ales, cum ar fi depășirea unei frici, fobii, să slăbești sau să te opreşti din fumat.
Ceea ce experimentezi atunci când eşti hipnotizat se numeşte o stare de conştiență modificată. Aşadar eşti treaz, dar nu acorzi atenţie lumii “conştiente” în acelaşi fel. În schimb, gândurile îţi sunt concentrate în interior, iar tu intri într-o transă uşoară.
Ce este o transă?
O transă este termenul pentru starea în care intri când treci prin hipnoză. Ar putea suna misterior sau ca o formă înspăimântătoare de control al minţii, dar este doar o stare de profundă relaxare și concentrare sporită.
Transa este o stare naturală. Cel mai probabil ai experimentat transa deja. Poate avea loc atunci când faci lucruri de rutină şi mintea îţi fuge, cum ar fi să te uiţi pe geam într-o zi ploioasă și să rămâi “pierdut”.
De fapt, de fiecare dată când “îţi fuge mintea” experimentezi o transă uşoară. Unii oameni o numesc visare cu ochii deschişi. Atunci când eşti hipnotizat, această stare de transă este indusă și ghidată pentru a obține rezultate pozitive.
De ce funcționează hipnoza?
Gândește-te că mintea ta este volanul care direcționează ființa ta în direcția dorită de tine. Dacă îi dai drumul, dacă îl lași la voia întâmplării, atunci și tu vei fi la voia întâmplării, lăsat de izbeliște. Fără direcție, fără claritate, nu avem cum să avem energie pentru a ajunge la scopul propus, la finalul intenției dorite.
Mintea umană este formată din două sisteme – subconştient şi conştient. Nu există o linie clară, concretă între conştient şi subconştient, însă există procese, activități şi reacții diferite.
Nu există un loc anume, fizic, unde le poți găsi!
De cele mai multe ori, atunci când ne gândim la propria persoană, ne identificăm cu conștientul, cu partea rațională a minții, care are opinii, face alegeri și decide la ce să ne gândim și ce să facem.
Mintea conștientă este însă doar paznicul de la intrarea în castelul minții umane.
Când ne gândim la conştient vorbim despre toate acele acțiuni voite, despre decizii şi analize. Conştientul se exprimă prin rațiune, gândire, este definit de concret, analitic, cognitiv. Conştientul este partea care are puterea de a alege.
Deși la prima vedere conștientul pare a fi eroul acțiunii, de fapt subconștientul este cel care generează tot materialul de lucru pentru mintea conștientă.
Subconștientul este cel care generează continuu sugestii pentru mintea conștientă: intuiții, impresii, intenții și senzații. Dacă sunt aprobate de conștient, impresiile și intuițiile se transformă în opinii și acțiuni voluntare. Și, de cele mai multe ori, așa se și întâmplă: conștientul acceptă sugestiile subconștientul.
Mintea subconștientă este de fapt „castelul” protejat de Mintea Conștientă.
Subconştientul este tărâmul emoțiilor, este arhiva amintirilor, este partea care percepe realitatea prin intuiție, iar emoțiile sunt în strânsă legătură cu crezurile, valorile noastre.
Principala funcție a subconştientului este de a ne proteja. Modul în care acesta înțelege şi învață o situație, o întâmplare, influențează reacția viitoare la o situație similară. Atât acțiunile pe care le-ai comis cât şi gândurile pe care le-ai avut în trecut te urmează inconştient producând rezultate bune sau mai puțin bune, în funcție de natura lor.
Iată de ce pentru a putea rezolva orice problemă pe care o ai este nevoie să descoperi și să rezolvi cauza, să schimbi percepția, trăirea și atitudinea pe care le ai față de acele momente.
Hipnoza funcționează pentru că activează potențialul latent al subconștientului, acolo unde se află sursa multor probleme, dar și soluția lor. Este o tehnică simplă, dar profundă, care combină relaxarea, concentrarea și sugestia pentru a crea schimbări remarcabil. De la depășirea anxietății până la transformarea obiceiurilor, această tehnică oferă nu doar o soluție, ci și o cale spre autocunoaștere și echilibru.
Hipnoza este folosită pentru consolida mesajele pozitive şi pentru a slăbi sau neutraliza mesajele negative care există deja în mintea ta subconștientă. Acest lucru poate conduce la schimbări profunde, permanente în viaţa ta dacă eşti pregătit şi îţi doreşti cu adevărat schimbarea.
Într-o lume tot mai interesată de puterea minții, hipnoza ne amintește de un adevăr esențial: schimbarea nu vine din exterior, ci din interior.
Eugen Popa este președintele Asociației Române de Hipnoză, trainer și speaker internațional. Interesul său în funcționarea minții și a dezvoltării umane a început încă din perioada copilăriei, când devora Revista Magazin, singura care oferea noutăți despre ultimele descoperiri în materie de psihologie, tehnologie și multe altele. De-a lungul anilor, a căutat să învețe de la cei mai buni profesori, atât din Orient, cât și din Occident și s-a specializat continuu pentru a se putea înțelege mai bine pe el însuși și pentru a putea să ajute mai bine oamenii. Începând cu 2013, Eugen Popa a susținut cursuri, formări, workshopuri și prezentări pe tema dezvoltării personale, psihoterapie, autovindecare și multe altele. În toți acești ani a susținut sute de programe și a predat în fața a mii de studenți din întreaga lume. Aceste cursuri au avut loc atât în România, cât și în Statele Unite, Thailanda, Brazilia, Marea Britanie și multe alte țări. Toate informațiile, tehnicile și metodele pe care le-a învățat și predat de-a lungul anilor se regăsesc acum în format electronic în Biblioteca Puterea Minții, cea mai mare resursă de dezvoltare personală din România.