Cum funcționează testul depresiei
Ar fi foarte frumos să îl facem din simplă curiozitate dar, din păcate, testul de depresie este din ce în ce mai folosit pentru a recunoaște primele simptome ale depresiei pe care o putem numi pe bună dreptate „boala secolului”. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății susțin că la nivel mondial peste 350 de milioane de persoane suferă de această afecțiune. De aceea, află mai multe despre modul în care un screening pentru depresie te poate ajuta să îți evaluezi starea și nevoile de sănătate mintală.
Dacă identifici semne de depresie la tine sau la cei apropiați ție, este recomandat să apelezi cât mai repede la un asemenea test.
Ce este un test de depresie și cum ne poate ajuta?
Pentru a înțelege mai ușor ce înseamnă un astfel de screening, adu-ți aminte cum arată un buletin de analize. Acesta ne furnizează informații despre diferitele tipuri de celule ce se găsesc în compoziția sângelui, precum și indici cu ajutorul cărora medicul stabilește starea sănătății pacienților.
Ei bine, pentru a aprecia starea sănătății mintale, este nevoie de un „buletin de analize” elaborat de specialiști în domeniu care este bazat pe un set de întrebări menite să detecteze simptomele depresiei.
Este o listă de întrebări care ne cere să reflectăm la felul în care ne-am simțit pe parcursul ultimelor două săptămâni la lucruri precum:
- Apetitul;
- Nivelul de energie;
- Confort/ disconfort fizic;
- Somnul;
- Timp liber și altele.
Este nevoie să completăm acest chestionar pentru că împreună cu medicul să putem determina dacă ne confruntăm frecvent cu anumite simptome comune ale depresiei, cum ar fi tristețea persistentă, izolarea și pierderea interesului pentru activitățile preferate.
Un test de depresie semnalează multe simptome pe care le-am putea avea. Este un instrument util care ne poate ajuta să decidem când este timpul să vedem un profesionist în sănătate mintală. În dependență de rezultatele obținute, vom ști dacă trebuie să mergem mai departe la ședințe cu un specialist sau ne putem îmbunătăți individual starea psihico-emoțională prin crearea unei rutine mai echilibrate ce ține de alimentație, sport, somn, graficul de muncă și alte aspecte importante.
Cine și când ar trebui să treacă un test de depresie?
Deoarece atât de mulți oameni sunt afectați, testul de depresie este un instrument eficient de care ar trebui să beneficieze fiecare mai ales că mulți nici nu sunt conștienți de existența unei astfel de afecțiuni sau pur și simplu afirmă că „nu există” o astfel de boală.
Dar dacă ați fost recent diagnosticat cu o boală de inimă, accident vascular cerebral sau cancer, un screening pentru depresie ar putea fi o idee deosebit de bună. Depresia și alte afecțiuni de sănătate mintală merg adesea mână în mână cu alte afecțiuni de sănătate.
Poți diagnostica depresia individual printr-un test?
Categoric NU te poți diagnostica oficial cu depresie în mod individual. Ai nevoie de un profesionist din domeniul sănătății pentru asta. Trebuie să ai cel puțin cinci simptome pentru a primi un diagnostic de tulburare depresivă. Medicul tău va lua în considerare, de asemenea, frecvența și durata simptomelor atunci când pune un diagnostic.
Dar asta nu înseamnă că nu poți avea un rol pro-activ în a afla mai multe despre propria bunăstare mentală și emoțională. Mai mult decât atât, este recomandat să te informezi despre simptomele depresiei pentru a le putea detecta și a le monitoriza.