Now Reading
Cum să combatem epuizarea profesională cu ajutorul sofrologiei

Cum să combatem epuizarea profesională cu ajutorul sofrologiei

Avatar photo

Bine v-am găsit, dragi prieteni ai serenității!
Știm cu toții că viața profesională vine cu numeroase provocări, cu împliniri, dar și în mod inevitabil, cu momente tensionate…
Astăzi vă propun un articol despre sofrologie și beneficiile ei în tratarea epuizării profesionale și prevenirea recidivei.
Bineînțeles, ideal ar fi ca datorită conștientizării pe scară largă a riscurilor burn-outului asupra sănătății, prevenirea acestuia să devină o prioritate pentru toți patronii. Pentru salariații lor, dar și pentru ei. Deoarece, chiar dacă nu ne imaginăm în calitate de salariat, pe umerii șefilor de întreprinderi, apasă foarte multe greutăți…

Sofrologia, un «kit» anti-stres

Epuizarea profesională este un fenomen din ce în ce mai frecvent în zilele noastre. Cu toții ne lovim de termene limită strânse, obiective multiple și stres constant. Cu atât mai mult, cu cât uneori la toate acestea, se adaugă și inevitabilele preocupări familiale.
De aceea, englezii definesc burn-out-ul, ca fiind „un prea plin de tot și de toate”. Imaginați-vă o flacără ce se consumă încet, încet…ca și energia dumneavoastră…
Dar ce-ar fi dacă veți putea găsi o modalitate de a vă relaxa și de a vă restabili energia? Ei bine, sofrologia poate fi răspunsul la întrebare, deoarece aceasta metodă îmbină tehnici de relaxare profundă și conștientizare a propriului corp și al minții. Altfel spus, un „kit anti-stres” personalizat!

Primul pas: o respirație conștientă

Primul pas pe care îl putem face pentru a înlătura epuizarea este să implementăm exercițiile de respirație oferite de sofrologie.
Vă invit la un exercițiu simplu, pentru a vă aduce un moment de calm. Inspirați profund pe nas, rețineți dacă puteți în jur de 6 – 8 secunde respirația și expirați pe gură, încetișor. Dacă este dificil să blocați respirația, nici o grijă, puteți expira direct, fără să vă puneți în dificultate. Puteți repeta de două ori. Aceasta simplă acțiune vă va ajuta să reduceți nivelul de stres și să vă calmați.

Un pas suplimentar: conștientizarea întregului corp

Al doilea pas este conștientizarea corporală. Datorită ritmului nostru alert de zi cu zi, uităm adesea să fim în contact cu propriul corp… Sofrologia ne ajută să redescoperim senzațiile fizice și să gestionăm mai bine stresul acumulat în mușchi și în articulații.
Mai mult, metodele de relaxare din sofrologie vă învață să lăsați deoparte tensiunile stocate, cu ajutorul unor exerciții simple, numite „exerciții de relaxare dinamică”.
Acestea sunt exerciții ludice, pe care cu timpul, le veți integra și veți putea să le executați chiar mental. Vor face parte din filozofia dumneavoastră de viață, pentru a vă proteja.
Printr-o practică regulată, veți observa că veți deveni mai conștienți de semnalele trimise de corpul dumneavostră, astfel încât veți putea interveni la timp pentru a preveni episoadele de epuizare.

Fundamental pentru a avansa spre serenitate, pasul al treilea: vizualizarea unor imagine pozitive

În al treilea rând, sofrologia pune accent pe cultivarea unei atitudini pozitive și a unei conștiințe superioare. Cu timpul, veți învăța să transformați gândurile negative în idei constructive. Imaginația și vizualizarea pozitivă, tehnici cheie în sofrologie, vă vor permite să explorați și să valorificați potențialul mental.
Prin practicarea sofrologiei, puteți învăța cum să vă setați mintea pentru mai multă serenitate zilnică. Pentru că, să recunoaștem, de cele mai multe ori, suntem asaltați de tot felul de „ordine” negative: „nu ai dat lucrarea la timp”, „nu te-ai implicat suficient în acest proiect”, „randamentul în acestă lună este slab”, „trebuie să…” etc.
În urmă cu câțiva ani, eu însămi am fost confruntată cu o epuizare profesională, și pe lângă terapia cu un psihoterapeut, am descoperit aceasta minunată metodă complementară, care este sofrologia.
Grație ei, astăzi știu să gestionez stresul, emoțiile, să nu le las să se acumuleze și să mai pună stăpânire pe corpul și pe mintea mea…
Mesajul pe care doresc din suflet să vi-l transmit: nu lăsați stresul să vă domine viața!
Găsiți o metodă de a-l combate. Sofrologia poate fi una dintre acestea. Sau poate că în acest moment aveți o alta ce vi se potrivește: yoga, tai-chi…
Vă încurajez să continuați a avea aveți grijă de dumneavoastră, cu blândețe și multă înțelegere.
Vă sfătuiesc să nu uitați: sănătatea este bunul cel mai prețios și ea se poate menține numai printr-un echilibru interior, printr-o recunoaștere a limitelor dumneavostră.

Cu serenitate,
Claudia

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top