Now Reading
Dana Giurginca: Unii absentează la propria lor viață!

Dana Giurginca: Unii absentează la propria lor viață!

Revista Psychologies

Visul meu este să existe cât mai multe visuri împlinite și din ce în ce mai mulți oameni care zâmbesc.

Psychologies: Ce te-a motivat să mergi pe calea dezvoltării personale și să îți dorești să lucrezi în mod direct cu oamenii?

Dana Giurginca: Am trait mai multe vieți în una singură! Visul meu din copilărie a fost cariera juridică. Pentru că fricile, în general, au o putere incredibilă chiar și asupra visului până la un anume moment în viață, nu am îndrăznit nici măcar să încerc la facultatea de drept. M-am licențiat economist și am lucrat în sănătate publică. Acum mă gândesc că nimic nu a fost întâmplător! Aveam nevoie să înțeleg sănătatea din toate perspectivele!

Apoi, într-o bună zi, am împlinit și acel mare vis de a deveni și jurist.

În urmă cu ceva ani, cochetă din fire, aveam nevoie să slăbesc vreo 3-5 kg. Doream să se întâmple sănătos. Mereu am fost intuitivă, cumpătată, dorind o mâncare cât mai naturală și… frumoasă! Da, ai înțeles bine, îmi place mâncarea frumos prezentată, care arată viu colorată de la mama natură nu cu adaos de chimicale neînțelese de corp. Apoi, mă simt bine de când nici măcar nu era ”la modă” să fac constant mișcare și sport.

După ce am devenit mamă pentru a doua oară ceva în corpul meu s-a modificat. Am căutat ajutor într-o clinică specializată în nutriție. După câteva ședințe am constatat că nu mă ajutau cu absolut nimic. Încercau să aplice același șablon pe toată lumea! Cântărire, jurnal alimentar, sugestii identice tuturor indiferent de stilul personal de viață. Nu se uitau la unicitatea omului, nu personalizau, abordau doar din perspectiva unor acțiuni redundante anumite diete. Mi-au și spus că e dificil doar cu câteva kilograme… că e mai ușor cu cineva care are zeci de kilograme în plus… Mie dietele îmi repugnă! Nu cred în ele decât când există anumite probleme de sănătate.

Așa am decis să urmez cursuri de nutriție să înțeleg din altă perspectivă cum funcționează chimia din organism, ce înseamnă moștenire genetică, cum putem să trăim mai sănătoși prin propriile noastre acțiuni, ce rol are voința și conștientizarea. Știu sigur că nu trebuie să așteptăm să ne îmbolnăvim pentru a lua anumite acțiuni! De asemenea știu că unui simptom e nevoie să-i fie găsită cauza, nicidecum să fie acoperit. Doream să înțeleg atunci pentru mereu!

Au urmat multe alte cursuri, examene, formări initial cu legătură între ele, având ca subiect corpul. Apoi am înțeles că suntem un întreg, că suntem unici, compleți, așa că am început să studiez și să integrez în propriul stil de viață și creierul care de fapt coordonează toate sistemele, gândurile care resetează întregul organism, dar, deopotrivă am îndreptat atenția și către suflet, acel ”ceva” ce vrea să atingă starea de echilibru, armonie, fericire.

Viața m-a condus și către alte direcții decât am crezut vreodată că va fi misiunea mea personală.  După un lung parcurs am decis să mă licențiez și în coaching. Eram deja consilier de dezvoltare personală și vocațională. Nutriția se transformase într-un hobby profesionist. Fiecare pas a venit într-un mod firesc. Mi-am dorit să înțeleg, să dezvolt, apoi să îmi creez propria metodă de abordare multidisciplinară, unică și cu adevărat complexă fiecăruia, acea metodă pe care o căutasem chiar eu pentru mine și nu o găsisem niciunde așa cum îmi doream. Sunt pasionată de știința tinereții. Aș putea povesti neobosită despre ce înseamnă tinerețea.

Art terapia e un alt subiect care mă fascinează. Arta a fost un domeniu de care nu am avut timp să mă ocup mare parte din viața mea pentru că preocuparea mea de bază era să cresc, să construiesc, să împlinesc și să îndeplinesc!

A venit timpul să mă uit mai atentă și către mine. Și pentru că niciodată nu e prea târziu să înțelegem viața dintr-o nouă perspectivă am înțeles că tinerețea se menține tocmai pentru că nu ne punem bariere în ce am putea să fim, ce putem să devenim. Pentru a deveni un bun ghid pentru oameni am lucrat mult la mine. Calitățile sunt foarte ușor de iubit de către toată lumea, astfel încât e mare nevoie să lucrăm la ce ne poate ține pe loc în evoluția nooastră. Eu am fost o persoană timidă, rigidă în sensul că nu aveam încredere în mine, aveam multe temeri. Aveam nevoie să înțeleg care este calea cea mai bună de a crește stima de sine. Acum, sunt sigură că este despre A ȘTI CĂ ȘTII. Si pentru acest ”a ști” să știi că procesul de învățare nu se termină nicicând. Când în interior este armonie, când gândurile sunt aliniate la dorințe dar și la fapte nu ai cum să nu crești și încrederea!

În prezent sunt îndrăgostită iremediabil de scenă ca actor amator. Și DA are legătură cu tot ce mi-am propus să fac în activitatea de zi cu zi. Nu am știut nicicând că atunci când îți dai voie să încerci poți găsi un nou sens în viață! A trăi viața cu viață este adevăratul succes pentru mine. Pentru a fi o persoană flexibilă mi-am dat voie să îmi înving temerile.

Astfel, azi sunt foarte pregătită să fiu un foarte bun coach, să înțeleg perspective, visuri, să lucrez cu oamenii. Nu teoria ne formează pentru lucrul cu oamenii, ci practica! Nu diplomele dobândite constituie motivul care m-a determinat să îmi deschid un  birou, ci suma căderilor din care m-am ridicat, lecțiile de viață învățate, puterea zâmbetului din oglindă, dorința de a privi în ochii oamenilor cu onestitate.

Am lucrat cu oamenii și în trecut ca mediator juridic. E o împlinire extraordinară să văd acel licăr de bucurie a celor ce își găsesc rezolvările! Visul meu este să existe cât mai multe visuri împlinite și din ce în ce mai mulți oameni care zâmbesc.

Psychologies: Din experiența ta, care consideri că este cea mai mare provocare pe care oamenii o întâmpină în dezvoltarea lor personală sau profesională?

Dana Giurginca: Sunt sigură că fiecare om funcționează în felul său irepetabil. Totodată cred că există un numitor comun în provocarea îmtâmpinată pe calea dezvoltării personale, și anume, ieșirea dintr-o anume redundanță și chiar din zona de confort. Există și multe credințe limitative: ”e prea târziu pentru mine”, ”o să mă fac de râs”, ”sigur nu pot sau nu îmi place pentru că nu știu cum va fi”, ”nu am timp sunt foarte prins/ă cu serviciul și toate celelalte treburi”, ”o să mă judece toată familia” etc. O altă provocare vizează creșterea stimei de sine. Cum să se dezvolte cineva profesional când încrederea în sine pe o scală de la 1 la 10 e sub 5?

Cum să-și urmeze cineva hobbyul când e mai ușor în ziua de azi să se stea pe diferite ecrane în comoditatea propriei locuințe fără să fie înfruntat traficul, ”să nu se irosească” timpul și banii… Uneori când se scapă de ”gura lumii” oamenii se împiedică exact de ei înșiși.

În coaching se dărâmă bariere, se desprăfuiesc valorile personale, se lucrează la managementul timpului, se valorifică esența omului, se conștientizează adevărata misiune personală și multe, multe altele!

Psychologies: Cum te asiguri că rămâi obiectivă și imparțială atunci când lucrezi cu clienții tăi, având în vedere diversitatea problemelor cu care se confruntă?

Dana Giurginca: Este o profesie care necesită pe lângă multe cunoștințe teoretice, extrem de multă experiență de viață. Nu poți aprinde lumina pentru altcineva dacă nu ai făcut-o pentru tine personal. După ce vei fi rezolvat cele mai sensibile probleme personale atunci poți spune că ai voie să te uiți în ochii celor ce vin cu încredere spre tine ca specialist. Adică, să poți da cu adevărat din ceea ce ai! Oamenii nu vin să le fii salvator. Ei vin pentru că nu pot vedea o soluție care, de fapt, e chiar la ei. Nici un consilier și nici un coach nu este expert în problema clientului! Este profesionist în a ghida omul în căutarea propriului răspuns.

Uneori doare suferința celorlalți. Sunt om! Am empatie, compasiune, emoții… Este esențială starea de prezență în realitatea clipei. Nu uit ce rol îndeplinesc și sunt cu toată conștiința acolo. Cunosc limitele, decența, respectul, confidențialitatea.

Psychologies: Există vreo tehnică sau abordare pe care o consideri esențială în munca ta?

Dana Giurginca: Îmi place abordarea mea 3D. O metodă unică, completă de la problema adusă în discuție și până la modul de viață. E despre un TOT: gânduri, prieteni, familie, împlinirea în profesie și multe altele! Viața unui om nu poate fi o jumătate de măsură! Nu cred deloc în tipare sau șabloane!  Îmi place și ideea de mediere, pe lângă consiliere și coaching. În profesia mea anterioară am abordat calea amiabilă de rezolvare a conflictelor. Atunci când un om vine cu o problemă în fața unui consilier sau coach e clar că are un conflict interior.

3D pentru că e vorba de întregul fiecărei persoane – corp, creier, suflet.

3D pentru că reunesc știința din trei domenii cu trei perspective ce compun acel TOT.

Psychologies: Cum te ocupi de stresul sau de emoțiile negative care pot apărea în urma sesiunilor?

Dana Giurginca: Stresul de oricare fel e diminuat prin ocuparea minții cu gânduri alcaline! Îmi urmez hobbyurile, învăț lucruri noi neîncetat pentru că eu cred mult în crearea de noi căi neuronale neacceptând redundanța, petrec timp de calitate cu persoanele dragi sufletului meu, ador plimbările, florile, aromaterapia, culorile, muzica, dansul și lista ar putea continua! Să nu uit: îmi place să reinvetez rețete de preparate mai sănătoase, ador să ”bucătăresc” mâncare frumoasă! Mă relaxează.

Psychologies: Ce sfaturi ai pentru cineva care dorește să înceapă o carieră în domeniul tău?

Dana Giurginca: Să fie ”trecut” prin anumite lecții de viață. Teoria nu e suficientă.

Apoi! Să simtă că are de dăruit!  Doar pentru bani nu poți face anumite meserii. Personal am început cu voluntariat ceea ce e nemaipomenit de a se testa calitățile cerute în profesie. E nevoie de un anume talent în a lucra cu oamenii. E important ca printre valorile esențiale ale oricărui consilier să ocupe un loc de cinste: bunăvoirea.

E un domeniu sensibil, gingaș. Nu te poți juca cu sufletele oamenilor și nici măcar cu propria conștiință!

Psychologies: Ce resurse (cărți, cursuri, seminarii) recomanzi celor care doresc să se dezvolte în domeniul terapiei, coaching-ului, consultanței sau training-ului?

Dana Giurginca: Este o ofertă extrem de generoasă pretutindeni! E important ca fiecare să înțeleagă cu ce rezonează cel mai bine sau ce are nevoie să înțeleagă mai bine la un anume moment.

Aș putea aminti câteva dintre cărțile ce au venit cu aha-uri pentru mine:

David Hawkins – Putere versus forță, Letting go, Vindecare și recuperare

Jeff Keller – Atitudinea este totul

Jack Salome – Curajul de a fi tu însuți

Dr Karl Pillemer – 30 lecții de viață

Dominique Loreau- Arta simplității

Carol Dweck – Mentalitatea învingătorului

Swami Shivananda – Puterea gândului

Julian Cameron – Calea ascultării

Dr Henry Lindlahr – Vindecarea perfect naturală

Deepak Chopra – De ce ne este foame

Jayson Calton & Mira Calton – Miracolul nutrienților

Dr Hiromi Shinya – Enzima întineririi, dar și Enzima miracol (cum să ajungi sănătos la 100 de ani)

Dr James W.Forsythe – Remedii împotriva îmbătrânirii

 Îmi este foarte greu să triez dar și să mă opresc…

E foarte important să ne înțelegem corpul și nevoile sale! Eu am în biblioteca mea un mare dictionar medical ilustrat. Recomand ca fiecare om să răsfoiască așa ceva! Plus: Anatomia omului de Victor Papilian, Atlasul corpului uman, de Prof. Peter Abrahams, editura Corint, Biochimie De Pamela C.Champe, Richard A.Harvey și Denise R.Ferrier de la editura medical Callisto.

Este esential să știm despre gândurile noastre. Pot fi constructive dacă sunt ”educate”.

Aici mă gândesc la o carte foarte pe înțelesul tuturor scrisă de Prof.Dr. Neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea ”Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor”.

Un ghid de explorare al labirintului minții: ”Problema minții” de Master Djwhal Khul

Căutăm atât de mult în exterior fără să știm să privim… în interior!

Toate cărțile profesorului Dumitru Ctin DULCAN aduc o altfel de cunoaștere.

Am vizionat de curând filmul The shift(Schimbarea) – Dr Wayne Dyer. E de văzut și revăzut! Dr Wayne, psiholog american, a scris multă literatură motivațională printre care: Ești ceea ce gândești, Puterea intenției, Trăiește-ți scopul, Zonele tare eronate, Fii stăpân pe viața ta și multe altele.

Psychologies: Seminarii sau cursuri?

Dana Giurginca: Clinica Puterea minții are cea mai mare bibliotecă online pe subiecte de psihoterapie extrem de variate.

Fiecare să își asculte dorința pe calea dezvoltării personale și să nu se lamenteze ci să înceapă de acum! Nu ce i se recomandă ci exact ce dorește, ce simte că l-ar împlini ca om! Și niciodată să nu spunem niciodată!

Psychologies: Cum te asiguri că te dezvolți continuu ca profesionist și rămâi la curent cu cele mai recente tehnici și metode din domeniul tău?

Dana Giurginca: Scotocesc neîncetat! Sunt neobosită în a afla, a învăța.

Am avut posibilitatea și să repet pur și simplu un curs. Aveam nevoie de o reîmprospătare și de aflare a noutăților în domeniul respectiv. În funcție de grupul format au fost abordate și alte perspective, desigur, pe aceeași temă, dar a fost un mare plus de valoare noțiunilor deja învățate. Mi-a plăcut foarte mult și un curs de teste proiective și când voi avea ocazia vreau să îl repet! În astfel de cursuri se pune accent pe practică! Este esențială!

Am descoperit lucrul cu cardurile metaforice și urmăresc să găsesc un curs dedicat.

Permanent îmi fac timp să particip la câte un eveniment, spre exemplu zilele trecute am fost la o discuție deschisă despre anxietate și perfectionism în relația părinte-copil, abordată de psihoterapeuți cognitiv-comportamentali și de către un dr psihiatru pediatru.

Am fost la prezentări și lansări de carte, conferințe și multe altele. Îmi place nu numai să aflu lucruri noi, dar și să fiu printre oameni, să îmi fac cunoștințe noi.

De mai bine de un an m-am tot întâlnit cu un subiect care a devenit foarte incitant: ”Arta ca terapie”. Inițial am urmat un curs de trei luni cu un profesor de la un master care reunea noțiuni predate atât în psihologie cât și la facultatea de teatru.

Cursurile ce abordează bazele psihologiei cu o serie de aspecte ce țin de cunoașterea minții, cunoașterea de sine, imaginea de sine și încrederea în sine pur și simplu mă captivează. Nu am știut vreodată că domeniul psihologiei va fi o prioritate în viața mea.

Anul acesta am fost invitată la o emisiune TV pe tema bullying-ului, am urmat un curs cu aceeași temă ce vizează gestionarea violenței în grupurile de copii și adolescenți și vreau să dezvolt mai departe tot ce am studiat pe acest subiect. Îmi doresc mult să ajungă cât mai multe informații la sufletele părinților pentru a ști să gestioneze mai bine educația copiiilor. Copiii să afle despre cum acest bullying nu e o glumă, ci schimbă, adesea, total viața unui alt copil devastându-i emoții, stări, încredere și câte altele!

Tare demult m-a fascinat un citat pe care l-am așezat și reașezat în conștiința mea și care m-a ghidat adesea pe drumul meu în viață: ”N-ai reusit? CONTINUĂ! Ai reușit? CONTINUĂ!”

Psychologies: Unde vezi viitorul domeniului tău, având în vedere evoluția tehnologiei și schimbările din societate?

Dana Giurginca: Viitorul este influențat puternic de evoluția extrem de rapidă a tehnologiei, iar acest lucru poate aduce atât provocări cât și oportunități.

Piața online este din ce în ce mai generoasă. Dar și tristețea se amplifică parcă proportional. Trăim vremuri din punct de vedere tehnologic UAU… dar sufletele au rămas deficitare, plătind parcă un tribut prea greu. Unii absentează la propria lor viață!

Accesibilitatea globală datorată internetului, a platformelor ce permit desfășurarea ședințelor video, face posibil lucrul cu clienți din oricare colt al țării și chiar al lumii. Traducerile automate, subtitrările live, înregistrările și alte soluții facilitează comunicarea comodă la distanță. Cred că este necesară o atenție sporită asupra eticii, securității datelor și confidențialității.

Consilierea la distanță aduce ca prim avantaj economia de timp petrecut în traficul infernal, însă, eu cred totuși într-o consiliere măcar hibridă ce oferă un mix flexibil pentru nevoile clienților. Colaborarea cu tehnologia nu ar trebui să piardă din vedere componenta umană, esențială pentru construirea unei relații autentice și de încredere.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top