Now Reading
Glucidele

Glucidele

Revista Psychologies

Glucidele sau hidratii de carbon sunt substante organice formate din carbon, hidrogen si oxigen. Cele mai multe dintre glucide sunt dulci.

Cele mai importante glucide sunt:
glucoza si fructoza (monozaharidele din fructele dulci);
zaharoza (zaharul preparat in¬dustrial);
galactoza (glucidul din lapte);
amidonul (glucidul din legume si cereale);
celuloza si hemicelulozele (din vegetale; fibre);
glicogenul (din muschi si ficat).

Celuloza, desi nu sufera modificari in organism, favorizeaza evacuarea intestinului, stimuland miscarile intestinului gros. Consumul crescut de celulozice mareste peristaltismul intestinal, combate constipatia, impiedica concentratia sarurilor biliare, substante cu actiune cancerigena. Consumul scazut de favorizeaza cancerul de colon.

Glucidele reprezinta o sursa importanta de energie pentru organism. Un gram de glucide furnizeaza prin ardere 4,1 calorii. Eliberarea energiei prin arderea glucidelor se face foarte rapid, de aceea sunt recomandate persoanelor care fac eforturi de durata scurta dar de mare intensitate, deci care necesita o sursa energetica rapida (ca in cazul sportivilor).

Glucidele sunt importante si pentru metabolismul lipidelor si proteinelor.

Consumul exagerat de glucide este, totusi, daunator, putand duce la obezitate, dislipidemii sau diabet zaharat. Cele mai daunatoare sunt concentratele de glucide (zahar, produse zaharoase, gemuri, dulceturi etc), iar cele mai recomandabile sunt cele provenite din cereale, fructe si legume (de tipul amidonului).

Nevoia de glucide pentru individul normal este evaluata la 4-8 g/kg corp/zi, adica 55-65% din valoarea calorica globala.

Mihaela Serea.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top