Qigong
Daca in antichitate definirea Qigong-ului ca fiind „invatatura contopirii omului cu Cerul” era suficienta pentru a trezi aspiratii elevate, astazi, mai practic, omul modern vrea sa stie la ce foloseste.
In plan fizic, previne aparitia bolilor, creste rezistenta fizica si intarzie imbatranirea. In plan spiritual, creste capacitatea de cunoastere, favorizeaza descoperirea capacitatilor speciale si consolidarea lor. Totodata, prin modelarea caracterului si prin armonizarea omului cu mediul inconjurator, Qigong poate avea efecte benefice chiar in plan social.
Qigong-ul reprezinta multitudinea tehnicilor din sistemul practicilor energetice traditionale chinezesti. El este o disciplina spirituala, o practica terapeutica, o stiinta a vietii.
Principalele tipuri de Qigong sunt:
– Qigong-ul daoist
– Qigong-ul budhist
– Qigong-ul confucianist
– Qigong-ul medical
– Qigong-ul artelor martiale (wushu).
Qigong-ul are forme dinamice si forme statice. Tehnicile dinamice si cele statice trebuie alternate pentru ca, in timp ce primele sporesc energia si vigoarea corpului, cele din urma actioneaza asupra fluidelor corpului (sange, suc gastric, secretii ale glandelor) si asupra starii interioare.
Qigong – pentru corp si suflet
Etapele ce pot fi parcurse de un practicant de Qigong sunt urmatoarele:
1) exersarea esentei corporale (jing) pentru a fi transformata in energie (qi);
2) exersarea energiei (qi) pentru a fi transformata in spirit (shen);
3) exersarea spiritului (shen) pentru a se intoarce in starea de vid (xu);
4) exersarea vidului (xu) pentru a te contopi cu Calea (dao).
Qigong – comod si benefic pentru oricine
Nu sunt necesare conditii speciale (aparatura, spatiu amenajat sau echipament) pentru a practica Qigong. Se poate exersa indiferent de sex, varsta, starea corpului, intr-o incapere sau in aer liber, sezand, mergand, culcat, in timpul lucrului sau al repausului.
Practica Qigong-ului duce la indepartarea afectiunilor, chiar si la a celor existente in stare latenta, permite intarirea sanatattii si, in timp, duce la atingerea longevitatii. Omul poate trai mai mult, iar batranetea sa va fi una decenta, plina de intelepciune. Nu vor exista regrete si neimpliniri. Sufletul va fi linistit si energia in armonie.
Cele doua chei spirituale ale Qigong-ului: morala si intelegerea
Gandurile, actiunile si caracterul constitue compunenta morala. Gandurile si faptele morale trebuie sa coexiste, trebuie sa se determine si sa se intretina unele pe altele. Impletind perseverent aceste doua componente, in timp, ele iti vor construi un caracter ales.
Intelegerea ce se dezvolta prin Qigong nu este una rationala, inteligenta ci una sufleteasca, intuitiva, netributara prejudecatilor, unui anumit tip de educatie sau limitelor de ordin social.
Experientele pe care le va avea practicantul ii vor permite sa perceapa energia, sa faca schimb cu energetic cu exteriorul, sa o dirijeze si sa o distribuie armonios.
Mai multe despre Qigong, la: www.qigong.ro
Mihaela Serea.