Diana Blidaru: respect autonomia și unicitatea fiecărei cliente
În terapie, un pas important este să susțin femeile să își redescopere identitatea autentică și să își accepte vulnerabilitatea ca pe o forță, nu ca pe o slăbiciune, să se conecteze cu propriul corp și să simtă puterea și frumusețea lui, dincolo de frică, rușine sau vinovăție.
Psychologies: Ce te-a motivat să alegi această profesie și să lucrezi în mod direct cu oamenii?
Diana Blidaru: La câteva luni după ce am născut-o pe fiica mea, am început să mă întreb cine sunt eu și ce moștenire îi las ei. Aceea a fost perioada în care am început să mă conectez mai mult cu zona de dezvoltare personală și să caut avid cât mai multe informații care să mă ducă spre mine, spre profunzimile sufletului meu, spre cine sunt eu ca femeie. Astfel a apărut dorința de a mă înscrie la facultatea de psihologie.
În anii următori am descoperit informații despre energia feminină, despre sexualitatea feminină, despre cercurile de femei, despre cât de mare este puterea femeilor care vin să se vindece împreună, despre traume și topicuri pe care noi, femeile, le ținem la nivel colectiv. Așa am simțit că aceasta este nișa care mi se potrivește mie, a feminității, a comunităților de femei, în care îmi doresc să continui să cresc și, în același timp, să pot fi suport și ghid.
Am o satisfacție aparte să fiu martoră la momentele de revelație, transformare și creștere ale femeilor. Cred că fiecare dintre noi are în sine resursele necesare pentru a-și găsi echilibrul, dar uneori este nevoie de un ghid care să ne arate cu blândețe drumul.
Psychologies: Din experiența ta, care consideri că este cea mai mare provocare pe care oamenii o întâmpină în dezvoltarea lor personală sau profesională?
Diana Blidaru: Lucrând preponderent cu femei, ce observ este că ele se confruntă cu presiuni sociale, culturale și familiale care le influențează profund alegerile și percepția de sine. Tendința multor femei este să pună nevoile celorlalți pe primul loc, ele venind în terapie simțindu-se vinovate pentru că își doresc mai mult timp pentru ele însele sau pentru că încearcă să își urmeze visurile profesionale.
Poate cea mai mare provocare a oamenilor, în special a femeilor, în dezvoltarea lor este aceea de a se conecta cu propriul corp, cu propriile emoții și dorințe reale. Uneori, femeile se simt „blocate” într-un rol prestabilit, fără să știe cine sunt cu adevărat dincolo de acel rol. În terapie, un pas important este să susțin femeile să își redescopere identitatea autentică și să își accepte vulnerabilitatea ca pe o forță, nu ca pe o slăbiciune, să se conecteze cu propriul corp și să simtă puterea și frumusețea lui, dincolo de frică, rușine sau vinovăție.
Psychologies: Cum te asiguri că rămâi obiectiv și imparțial atunci când lucrezi cu clienții tăi, având în vedere diversitatea problemelor cu care se confruntă?
Diana Blidaru: Prima intenție cu care sunt prezentă în sesiunile de terapie este aceea de a fi acolo doar pentru clienta mea, iar acest lucru creează un spațiu terapeutic fără judecată. Înțeleg că fiecare dintre noi este într-un anumit punct din procesul personal de vindecare, astfel încât ce urmăresc este ca clienta mea să-și descopere propriul adevăr al vieții ei, pe care să vrea să îl trăiască, și nu îi ofer rețete care au avut succes în alt caz. Respect autonomia și unicitatea fiecărei cliente, încurajând-o să-și urmeze propriul proces de explorare și creștere. Supervizarea profesională și intervizarea sunt resurse esențiale pentru a păstra obiectivitatea, în mod special în cazul proceselor terapeutice dificile sau complexe.
Psychologies: Există vreo tehnică sau abordare pe care o consideri esențială în munca ta și care ți-a adus cele mai multe reușite?
Diana Blidaru: Având în vedere formările mele ca Practician Somatic Experiencing, Theta Healer și Psihoterapeut Integrativ, în sesiunile de terapie folosesc o combinație de abordări și instrumente, incluzând perspectiva spirituală, care vizează corpul, mintea și sufletul.
Lucrul cu senzațiile corporale este esențial mai ales pentru femeile care au experimentat traume legate de relații, abuz sau presiuni sociale, deoarece le ajută să recâștige sentimentul de siguranță și control în corpul lor. Prin Theta Healing lucrez la nivelul subconștientului pentru a identifica și elibera credințele limitative care stau la baza blocajelor emoționale și comportamentale. Iar ca psihoterapeut integrativ, integrez tehnici din terapia cognitiv-comportamentală (pentru restructurarea gândurilor), terapia centrată pe emoții (pentru a lucra cu blocajele emoționale) și abordările mindfulness (pentru a cultiva prezența și auto-compasiunea).
Însă nimic nu funcționează cu adevărat fără starea de prezență reală a terapeutului și fără o ascultare activă, așadar ce urmăresc în primul rând este crearea unei relații terapeutice și a unui spațiu terapeutic de siguranță în care clientele mele să învețe treptat să se relaxeze și, ușor, ușor să-și descopere adevăratul sine.
Psychologies: Cum te ocupi de stresul sau de emoțiile negative care pot apărea în urma sesiunilor cu clienții?
Diana Blidaru: Este foarte important să am grijă de echilibrul meu corporal, emoțional și energetic pentru a putea continua să-mi susțin clientele cu autenticitate și prezență. După o zi de terapie, mă conectez în mod conștient cu corpul meu printr-o plimbare, o activitate creativă sau un hobby care îmi aduce bucurie, relaxare și plăcere. Acest lucru mă ajută să las în urmă tensiunea acumulată peste zi în cadrul sesiunilor de psihoterapie.
Practic tehnici precum meditația, mindfulness-ul sau respirația conștientă pentru a procesa emoțiile proprii și pentru a mă reconecta cu starea de echilibru. Sunt atentă la granițele mele energetice și, după fiecare sesiune de terapie, folosesc intuitiv o metodă de curățare energetică, iar atunci când simt că un topic adus în sesiune de o clientă m-a impactat personal, merg în supervizare sau chiar în terapia personală.
Psychologies: Ce sfaturi ai pentru cineva care dorește să înceapă o carieră în domeniul tău?
Diana Blidaru: Sfatul meu este următorul: Îndrăznește! Dacă simți cu adevărat că te cheamă, îndrăznește! Nu mai aștepta. Începe cu propriul proces terapeutic de vindecare și autocunoaștere. Altfel nu se poate. Am citit la un moment dat că într-un proces psihoterapeutic, terapeutul își poate susține clienții până în punctul în care el s-a vindecat. Din propria experiență pot confirma că este adevărat. Cred că cel mai important lucru este să urmezi această cale doar dacă simți cu adevărat, dintr-o dorință pură și autentică de a fi prezent, de a ghida, de a susține transformarea vieților celor cu care vei lucra.
Psychologies: Ce resurse (cărți, cursuri, seminarii) recomanzi celor care doresc să se dezvolte în domeniul terapiei, coaching-ului, consultanței sau training-ului?
Diana Blidaru: Există în mod special o serie de cărți care, pentru mine, au venit cu multe „aha”-uri, chiar schimbări de perspective asupra vieții:
- Femei care aleargă cu lupii, dr. Clarissa Pinkola Estés;
- Călătoria eroinei, Maureen Murdock;
- Trezirea femeii senzuale, dr. Saide Désilet;
- The Wild Woman’s Way, Michaela Boehm;
- Draga mea iubită / Calea bărbatului superior, David Deida;
- Letting Go – Calea renunțării, David R. Hawkins;
- Reiki – Între mit și realitate, Ovidiu Dragoș Argeșanu;
- Școala zeilor, Stefano Elio D’Anna;
- Călătoria inimii. Calea iubirii conștiente, John Wellwood;
- You Are a Goddess, Sophie Bashford;
- Trezirea tigrului, dr. Peter A. Levine;
- Womb Awakening. Initiatory Wisdom from the Creatrix of All Life, Azra Bertrand M.D. și Seren Bertrand.
Psychologies: Cum te asiguri că te dezvolți continuu ca profesionist și rămâi la curent cu cele mai recente tehnici și metode din domeniul tău?
Diana Blidaru: Consider că dezvoltarea continuă este esențială atât pentru mine, cât și pentru calitatea suportului pe care îl ofer clientelor mele. Poate cel mai important lucru pe care îl fac este să-mi continui propriul proces de vindecare și de creștere, atât în terapia personală, cât și prin workshop-uri sau retreat-uri. Iar felul în care aleg să particip la ele este unul intuitiv.
În ceea ce privește dezvoltarea profesională, aș spune că este strâns legată de procesul personal, în care continui să învăț să mă las ghidată de o forță superioară spre pasul următor. Și dacă ceea ce aleg să învăț nou este important pentru mine, de la cine aleg să învăț este mult, mult mai important – și anume experți acreditați și recunoscuți în domeniu. De asemenea, literatura de specialitate este de foarte mare interes pentru mine.
Psychologies: Ai avut vreodată un moment „aha!” sau o revelație în timpul muncii tale care ți-a schimbat perspectiva sau abordarea? Dacă da, ne poți povesti despre el?
Diana Blidaru: Da. Au existat mai multe momente, iar unul dintre ele a fost, cred, în primul an în care am început să lucrez, când un client mi-a spus ce mult l-a impactat un lucru considerat de mine minor pe care i l-am spus într-o sesiune de terapie. Pentru că nevoia mea era să ofer cât mai mult în sesiunile de terapie, poate câteodată consumând prea multă energie și punând presiune și pe procesul clienților, atunci am înțeles că, cu cât mă relaxez mai mult și îmi dau voie mai mult să fiu în flow și să aduc spre clienți lucrurile în cel mai natural și mai simplu mod posibil, cu atât pot auzi mai ușor și poate fi mai vindecător pentru ei.
Psychologies: Care este cea mai mare recompensă pe care o primești în urma muncii tale cu clienții?
Diana Blidaru: Cred că, de departe, cea mai mare recompensă în munca mea cu clientele mele este să fiu martora procesului lor de transformare. Acele momente în care își așează mâinile pe inimă sau pe pântec și își simt, fără urmă de îndoială, adevărul interior sunt extraordinar de vindecătoare și de prețioase, ca și acele momente în care își descoperă puterea interioară, depășesc obstacolele și își regăsesc echilibrul sau claritatea.
Este un privilegiu să le fiu alături în acest proces profund de creștere și vindecare, de reconectare cu viața. Fiecare clientă mă învață ceva nou despre viață, despre relații, despre lupta cu propriile umbre. În acest sens, munca mea este un proces continuu de creștere și pentru mine. Susținând femeile să se dezvolte, simt că particip la un val colectiv de schimbare – emancipare și împuternicire. Și am o satisfacție profundă să știu că munca mea are un impact mai larg.
Psychologies: Cum abordezi rezistența sau scepticismul unui client în procesul de coaching sau terapie?
Diana Blidaru: Rezistența este o reacție comună în situații care presupun ieșirea din zona de confort. Aș spune că crearea unei relații terapeutice sigure este prima cheie în depășirea rezistenței. De asemenea, este extrem de important să nu grăbesc procesul, să ofer validare emoțiilor și gândurilor clientelor mele. Deoarece fiecare femeie vine în terapie cu o poveste unică, încerc să personalizez abordarea, astfel încât să se potrivească nevoilor și obiectivelor ei. Astfel, dacă simte că procesul reflectă lumea ei interioară, scepticismul, ușor-ușor, scade.
Psychologies: Unde vezi viitorul domeniului tău, având în vedere evoluția tehnologiei și schimbările din societate?
Diana Blidaru: Cred că viitorul psihoterapiei va fi influențat profund de evoluția tehnologiei și de transformările din societate. Deja în ultimii câțiva ani au avut loc transformări profunde în practicarea sesiunilor de psihoterapie cu ajutorul platformelor online, ceea ce este un lucru extraordinar pentru persoanele care locuiesc în zone mai izolate sau îndepărtate, care au responsabilități familiale sau care au dificultăți în a găsi timp pentru sesiunile față în față.
De asemenea, pe viitor, cred că inteligența artificială ar putea ajuta la identificarea mai rapidă a nevoilor clienților, însă acest lucru va trebui gestionat cu grijă, pentru a menține conexiunea umană esențială în terapie, despre care cred că, indiferent de cât de mult va avansa tehnologia, va rămâne cea mai importantă pentru ca vindecarea să se întâmple. Schimbările sociale vor duce probabil la o nevoie din ce în ce mai mare de explorare a identității sexualității umane. Femeile caută din ce în ce mai mult spații sigure pentru a explora această temă, iar terapia va rămâne un loc sigur de susținere și acceptare.