Focusing-ul și abordarea centrată pe persoană în psihoterapie
Psihoterapia și formarea în psihoterapie sunt două subiecte ce provoacă deseori multe întrebări în mintea persoanelor care vor să ajungă pe fotoliul unui terapeut. Ce tip de terapeut să aleg pentru problema mea? -un gând care apare des când începem acest proces delicat de a ne găsi psihoterapeutul potrivit. Dacă suntem proaspăt absolvenți de psihologie și nu știm ce formare să alegem, avem aceeași dificultate. De aceea, ar fi ideal să înțelegem pe de-o parte ce presupune o formare în Psihoterapia centrată pe persoană, dar și Focusing-ul ca tehnică de lucru cu corpul în psihoterapie.
Psihoterapia centrată pe persoană
Psihoterapia centrată pe persoană este o formă de psihoterapie umanistă, respectată și cu multă istorie, creată de Carl Rogers, unul dintre cei mai influenți psihologi ai secolului XX, încă din anii 1940-1950 în America, ajungând ulterior în toate colțurile lumii.
Printre principiile sale de lucru, Psihoterapia centrată pe persoană este non-directivă (clientul și terapeutul sunt egali în procesul terapeutic, iar terapeutul nu judecă, oferă sugestii sau direcții, deoarece are încredere profundă în potențialul clientului spre creștere, dezvoltare și schimbare), orientată spre prezent (chiar și aspectele din trecutul clientului sau dorințele de viitor sunt aduse în prezent, raportate la ceea ce acesta simte sau gândește aici și acum), pune în prim plan relația terapeutică dintre client și psihoterapeut ca factor al schimbării și accentuează modul specific prin care clientul trăiește anumite experiențe (terapeutul încearcă să vadă prin filtrul realității clientului său, concept ce poartă denumirea „cadrul intern de referință”).
Într-un cadru terapeutic sigur, clientului i se oferă din partea terapeutului înțelegere empatică („înțeleg modul în care privești lumea prin cadrul tău intern, sunt cât mai aproape de ceea ce ai trăit sau trăiești”), acceptare pozitivă necondiționată („nu sunt aici să îți spun cum să fii, nici să te condiționez, nici să te judec, înțeleg că ești suficient și valoros și ai resurse interioare pentru a deveni cine ești cu adevărat”) și congruență („eu, terapeutul sunt în acord cu mine și îți exprim cu sinceritate și echilibru cum se trăiește relația dintre noi în acest moment”).
Focusing-ul se completează cu Psihoterapia centrată pe persoană
Focusing-ul este o tehnică de intervenție psihoterapeutică descrisă de Eugene Gendlin, doctorandul lui Carl Rogers și colaboratorul său în munca de cercetare în psihoterapie. Eugene Gendlin a dus mai departe înțelegerea procesului psihoterapeutic în direcția adâncirii modului în care persoanele trăiesc experiențele, folosind inteligența corpului, ajungând astfel la Focusing.
Sesiunile de Focusing se concentrează pe o anumită dificultate a clientului, un blocaj sau o problemă punctuală și pot dura de la 30 de minute la o oră. Explorarea, cu ghidajul terapeutului format în această metodă, presupune o conectare cu corpul în descoperirea unui răspuns complet și nou, la adresa acelei dificultăți punctuale.
Focusing-ul ajută la:
- aprofundarea procesului psihoterapeutic;
- creșterea congruenței clientului și a psihoterapeutului;
- asigurarea condițiilor pentru schimbare: o mai bună prezență, ascultare, înțelegere empatică și acceptare pozitivă necondiționată;
- îi permite persoanei să fie, îi oferă posibilitatea să fie reală măcar pentru câteva minute, stare și disponibilitate care se pot extinde ca o practică pentru întreaga viață.
- aduce la lumină aspectele neclare, nefinalizate în legătură cu o problemă anume sau o situație traumatică;
Totul se petrece în aici și acum
Focusing-ul și Psihoterapia Centrată pe Persoană se completează. De aceea, în literatura de specialitate diferiți autori, chiar Gendlin însuși, fac permanent legături și subliniază acest demers comun, cu unele diferențe, în funcție de modul în care clientul trăiește o experiență. Psihoterapeuții care folosesc Focusing-ul oferă o cale de auto-cunoștere și regăsire a dialogului cu modul în care semnificațiile anumitor situații sau evenimente sunt trăite pe de-a-ntregul de corpul nostru. Totul se petrece în aici și acum, asemenea Psihoterapiei centrate pe persoană.
Ceea ce accesăm prin Focusing este o trăire internă globală și destul de difuză la început care poartă, condensează în ea adevărul trăit în corpul nostru în acele momente. Odată atinsă acea stare se descătușează toată acea energie ce fusese încapsulată și noi moduri de a fi, a percepe, a reacționa se trezesc și devin capabile. Apare o nouă stare și o nouă energie a unor noi înțelesuri, aha-uri și moduri mai adaptate de a fi cu o anumită dificultate, în viitor.
Focusingul este o abordare utilă pentru rezolvarea problemelor personale punctual, dezvoltarea sinelui și, în lucrul psihoterapeutic, poate ajuta la dezvoltarea unei relații mai profunde cu propria persoană, la descoperirea resurselor interne și la obținerea unei mai bune înțelegeri și acceptări de sine, valori regăsite totodată și în Psihoterapia centrată pe persoană.
Pe pagina Focusing România regăsim 2 psihoterapeute ce practică Psihoterapia centrată pe persoană, Georgeta Niculescu și Florentina Palada. Acestea pot oferi atât formare în Psihoterapia centrată pe persoană, sesiuni de Focusing, cât și formare în Focusing pentru psihoterapeuții interesați, indiferent de abordarea psihoterapeutică pe care o practică în cabinet deja.
Pentru mai multe detalii despre Focusing și modurile în care pot fi sprijiniți clienții prin această tehnică, puteți accesa pagina Focusing România.
Florentina Palada, PhD, este Psiholog clinician principal, Psihoterapeut formator în Psihoterapie Centrată pe Persoană, Supervizor, Doctor în Medicină, coordonator de formare în Focusing pentru România, membru fondator al Asociației Române de Psihoterapie Centrată pe Persoană, membru CPR, FRP, PCE-Europe, WAPCEPC și al Focusing Institute New York. A fost formată în Psihoterapie Centrată pe Persoană și Focusing de către OEGWG Viena, Austria. Lucrează de peste 25 de ani în domeniul psihologiei și psihoterapiei, individual, cu grupuri, familii și cupluri, iar de 18 ani ca formator. Este implicată în activități de promovare a Psihoterapiei Centrate pe Persoană și Focusingului, organizare de evenimente, traducere a literaturii de specialitate, susținere de lucrări, workshopuri și grupuri Encounter.