Logoterapia
„Nu căutați succesul – cu cât îl căutați mai aprins și cu cât transformați succesul într-un scop, cu atât mai mult vă îndepărtați de el. Pentru că succesul, la fel ca fericirea, nu poate fi căutat; succesul este o consecință, un efect secundar necăutat al dedicării față de o cauză mai mare decât persoana sau a renunțării de sine în relație cu altă persoană. Fericirea pur și simplu se întâmplă, ceea ce este perfect adevărat și în cazul succesului: ca să îi permiți să se producă, trebuie să nu îți pese de el. Vă cer să vă ascultați conștiința și să vă străduiți să îndepliniți cât mai bine ce vă spune aceasta. Apoi veți constata că pe termen lung – am spus pe termen lung! – succesul vă va urmări tocmai pentru că ați uitat de el.” Victor Frankl – Omul în căutarea sensului vieții
În primăvara anului 2021, Universul mi-a adus în atenție cartea lui Victor Frankl, Omul în căutarea sensului vieții. Am citit-o în fix trei zile, pe nerăsuflate. De ce? În primul rând pentru că părea că este scrisă despre pandemie și nu despre atrocitățile întâmplate în Auschwitz și Dachau – lagărele de concentrare despre care Victor Frankl povestește în carte. Ulterior am citit că el a scris cartea în 9 zile consecutive și a vrut să o publice anonim cu titlul Spune da vieții. Cartea te îndeamnă la acceptare și la înțelegerea esenței umane care reprezintă, de fapt, călătoria noastră, a tuturor, în această lume. Speranța reprezintă farul acestei vieți, care, ca și în cazul lui Victor Frankl, te poate ține pe linia de plutire și te poate conduce spre sensul acesteia. Este o carte despre puterea de a fi OM, despre faptul că oricât de greu ne-ar fi în contexte/ situații externe dificile, avem întotdeauna puterea să ALEGEM cum anume ne raportăm la ce (ni) se întâmplă. Ultima idee a făcut atât de mult sens în mintea mea, încât îmi aduc aminte că am închis cartea și am stat ceva vreme să reflectez. Mi s-a părut atât de puternic faptul că putem alege. Tot timpul! Nu suntem niște victime ale destinului. Nu suntem neputincioși. Din contră. Responsabilitatea și puterea ne aparțin. Fiecăruia dintre noi. În orice situație.
Citește continuarea articolului în ediția de martie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Știutorii” cu autograful lui Mircea Cărtărescu.