Luca Mazzucchelli: Viața este ca o oglindă
Luca Mazzucchelli este psiholog, psihoterapeut, antreprenor și autorul mai multor eseuri de promovare a psihologiei, căutând mereu noi modalități de a aduce psihologia mai aproape de viața de zi cu zi a oamenilor. Editura ap! a publicat o sumedenie de titluri care îi poartă semnătura, precum Era inimii: cum să găsim curajul de a fi fericiți, Teama care devine curaj și Totul e greu înainte să devină ușor, iar cel mai recent, cartea sa de referință, Factorul 1%.
Pe rețelele sale de socializare, Luca Mazzucchelli este urmărit de sute de mii de oameni pe care îi ajută să își rezolve problemele de natură psihologică. De asemenea, este speaker pentru evenimente corporate și a fost numit Cel Mai Bun Coach pe probleme de psihologie, de Asociația Coachilor Italieni. Este editor al Psicologia contemporanea magazine și consultant editorial pentru diverse serii de cărți. Locuiește în Milano împreună cu soția și cei trei copii ai lor.
Psychologies: În 2022, ai publicat cartea Factorul 1% care a apărut în Portugalia, Franța, Spania, Rusia, China și Ungaria, și în curând va apărea și în România. Noi descoperim anul acesta Era inimii, tradusă și publicată de curând în limba română. Cum ți se pare că a fost primită de publicul nostru? Te-au contactat deja fanii români?
Luca Mazzucchelli: Am început să primesc câteva mesaje pe Instagram din partea unor prieteni din România. Mă bucur de fiecare dată când îmi scrie cineva. Gândul că alte persoane pot învăța din experiența și din greșelile mele mă impulsionează să scriu în continuare și să vorbesc despre lucrurile pe care le-am înțeles.
Era inimii este o carte foarte intimă pentru mine, fiindcă în ea vorbesc despre unele aspecte de suferință și vulnerabilitate din viața mea care n-au fost ușor de așternut pe hârtie. Cu atât mai mult, mesajele de stimă pe care le primesc și din România mă bucură foarte mult.
Psychologies: Una dintre cele mai apreciate scene din cartea ta este cea în care doi câini intră într-o camera cu oglinzi. Ne poți spune de unde ți-a venit inspirația pentru această imagine atât de puternică?
Luca Mazzucchelli: Una dintre primele idei care m-au impresionat când am început să mă apropii de lumea psihologiei a fost aceea care spune că viața este ca o oglindă. Asta înseamnă că nu atât ceea ce ni se întâmplă contează, cât modul în care ne raportăm la realitate.
Am încercat să mă gândesc la cum să transform această idee într-o povestioară ilustrativă și totodată practică, și în exemplul cu cei doi câini am găsit un excelent compromis narativ.
Psychologies: Astăzi, tinerii din Europa se confruntă cu o rată a singurătății foarte mare. Potrivit cărții tale, „FACTORUL 1%: Obiceiuri mici pentru rezultate mari”, un obicei mic pe zi poate duce la schimbări de proporții. Cum s-ar putea aplica acest principiu pentru a combate singurătatea? Cum vezi aplicarea acelui 1% în viața unui tânăr european, din perspectiva unui psiholog?
Luca Mazzucchelli: Înainte de toate, pentru a face față singurătății este fundamental să înțelegem care este rădăcina problemei. De exemplu, trebuie să facem deosebirea dintre singurătatea adevărată și singurătatea percepută: izolarea este reală sau este vorba despre sentimentul de singurătate, în ciuda prezenței altor persoane? Un alt aspect crucial este să analizăm cauzele izolării: aceasta e legată de dificultăți personale, cum ar fi prezența unor frici sociale, sau este influențată de factori externi?
Odată clarificate acestea și alte dinamici profunde, se pot aplica strategii bazate pe metoda factorului de 1%. Spre exemplu, pentru a înfrunta o timiditate excesivă, se poate începe cu o mică interacțiune în fiecare zi, cum ar fi să-i zâmbești unui necunoscut sau să schimbi două vorbe cu vânzătorul dintr-un magazin. Pentru a consolida relațiile, poți dedica 5 minute pe zi pentru a păstra legătura sunând un prieten sau ieșind împreună la o cafea. Este posibil și să-ți îmbunătățești competențele sociale cu câte 1%, spre exemplu învățând zilnic un nou fapt interesant pe care să-l spui apoi în conversație.
Din punct de vedere psihologic, această abordare treptată poate ajuta un tânăr să capete încredere în sine și să dezvolte competențe sociale fără a se supraîncărca emoțional.
Citește continuarea articolului în ediția octombrie a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!