Now Reading
Lucrul cu copilul interior

Lucrul cu copilul interior

Talida Faur

Lucrul cu copilul interior este o călătorie în necunoscut, un drum iniţiatic am putea spune, pe parcursul căruia ne întâlnim cu părţi din noi care au fost respinse, abandonate, neiubite, ignorate și chiar abuzate de către cei care ne-au îngrijit – din necunoaștere sau din cauza propriilor lor suferinţe. În acest tablou, nu există niciun vinovat, iar vindecarea copilului interior nu presupune cultivarea unor resentimente faţă de părinţi. Singurul scop și rol al acestui demers, este de a ne valida ceea ce am trăit, de a accepta și de a aduce o „reparare” în prezent, a experientei trecute, adică de a ne împliniacum acele nevoi emoţionale ale copilului interior care au rămas fără răspuns.

De ce e important lucrul cu copilul interior pentru adultul care suntem azi?

De ce e importantă această muncă interioară pentru adultul care suntem azi? Pentru că baza identităţii noastre s-a creat în copilărie, iar dezvoltarea noastră a fost dependentă de calitatea relaţiilor noastre primare de atașament. Noi învăţăm cine suntem, prin procesul de oglindire care are loc între părinte și copil, adică prin răspunsurile pe care le primim de la părinţi, ca urmare a reacţiilor, emoţiilor și comportamentelor noastre. Astfel, la nivel inconștient se înregistrează niște mesaje despre cum suntem văzuţi, dacă suntem acceptaţi și iubiţi sau nu, dacă suntem apreciaţi, încurajaţi și susţinuţi sau nu.

Citește continuarea articolului în ediția mai 2024 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

 .

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top