Now Reading
Lungul drum înapoi

Lungul drum înapoi

Delia Aldescu

Pe Cosmin, înainte de a veni la centrul social de psihoterapie l-am întâlnit de câteva ori, cu ocazia vizitei mele în casa unor prieteni comuni.
Datorită acestor întalniri preliminarii, Cosmin s-a simţit în siguranţă să se destăinuie și a solicitat consiliere psihologică.

A venit în terapie, nu înainte de a simţi o stare lăuntrică de haos, greu tolerabilă.
Majoritatea românilor solicită psihoterapie când viaţa lor se află pe butuci. Mitul omnipotenţei „ce nu te omoară te face mai puternic” chiar te aduce la psihoterapeut. Și, a intra într-un proces de psihoterapie e chiar un lucru bun, cu toate că, oamenii nu vin la psiholog considerând că este lucrul cel mai rău care li s-ar putea întâmpla. Cosmin poza într-o persoană independentă, descurcăreaţă, săritoare, capabilă – adică puternică. Niciodată n-ar fi zis nu vreau sau nu pot. În primele ședinţe mi-a vorbit despre faptul că nu mai știe cine este și ce să facă.
Se simte epuizat și debusolat și pe deasupra, deși muncește intens nu se descurcă cu banii.
În felul cum se descria ca fiind o persoană ce experimenta neputinţă, copleșire, nesiguranţă, frică de sărăcire și singurătate, am putut recunoaște pierderea tragică a sinelui în copilărie, manifestată ca alienare totală de sine la maturitate.

Am fost martoră la diferite amestecuri și nuanţe ale tulburărilor narcisice. Menţionez două forme extreme, una contrară celeilalte – grandomania și depresia.
În spatele grandomaniei manifestate se află în mod constant depresia, iar în spatele unei stări depresive se ascunde frecvent un simţ inconștient sau scindat al istoriei tragice de familie. De fapt, grandomania este apărarea de depresie, iar depresia este apărarea de durerea profundă provocată de pierderea sinelui.
Discursul lui Cosmin oscila. Deseori îmi vorbea despre realizările academice timpurii ori despre realizările profesionale actuale, care nu-i sunt recunoscute. Aluneca cu ușurinţă jonglând între salvator și victimă, retrăind o rană de nedreptate în toate relaţiile semnificative. Ba mai mult, era ironizat, agasat, hărţuit și cu toate acestea, Cosmin nu refuza cererile extra job, nici perturbarea spaţiului personal și familial, din partea superiorilor, cu ocazia sărbătorilor.

Citește continuarea articolului în ediția dubla iunie – iulie  2024 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top