Neurofeedback – terapia viitorului
CREIERUL este resursa noastră extraordinară de stare de bine, de sănătate și vitalitate de care profităm cel mai puțin. Ba mai mult, continuăm să ne spunem aceleași și aceleași povești, să perpetuăm aceleași obiceiuri care pe unii dintre noi i-au dus la depresie.
Care e soluția și unde se găsește? În interior. Cum se accesează? Prin neurofeedback – terapia care îmbină în mod extraordinar știința de ultimă generație cu funcția de neuroplasticitate a creierului.
Ne confruntăm cu una din cele mai dificile și depresive perioade din istorie, ca urmare a restricțiilor sociale asociate virusului Covid-19.
În anul 2020, rata depresiei a crescut mai mult decât după al doilea război mondial. Peste 350 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie. Dintre aceștia, aproximativ două milioane sunt români, conform raportului emis de OMS (Organizația Mondială a Sănătății). Aceleași studii arată că, în lume, depresia provoacă peste 800 de mii de cazuri de suicid în fiecare an, iar până în anul 2030, aceasta va reprezenta principala cauză a mortalității.
Mai mult decât atât, psihologii din România spun că numărul adolescenților diagnosticați cu depresie este îngrijorător de mare și continuă să crească de la an la an. De ce?
Restricțiile sociale din ultimii doi ani, explozia de tehnologie, lipsa de mișcare, dar și lipsa comunicării directe se numără printre cauzele principale declanșatoare ale acestei tulburări. Astfel, apar numeroase nemulțumiri, care, ulterior, devin frustrări. Nerezolvate la timp, ele provoacă dezechilibre psiho-emoționale și neurochimice.
Ce este de făcut? Primul pas este să devenim conștienți. Al doilea să acționăm în direcția stării noastre de bine.
Terapia neinvazivă Neurofeedback, se folosește de una din cele mai impresionante abilități ale creierului: neuroplasticitatea. Această super-putere a creierului constă în reorganizarea căilor neuronale și în formarea de noi conexiuni și rețele, chiar și la vârsta adultă.
Cu ajutorul antrenării conștiente a creierului, putem:
- Depăși bariere și limitări medicale,
- Crea noi răspunsuri comportamentale, benefice atât nouă cât și sănătății noastre,
- Crește performanța și productivitatea, pentru a ne atinge țelurile.
În cazul tulburărilor depresive, din prisma cogniției, focusul este mai degrabă pe procesarea informațiilor și percepțiilor negative decât pe cele pozitive. Bazându-ne pe un întreg proces, putem observa cum se consolidează experiențele, tiparele negative, credințele și percepțiile întâlnite la pacienții cu această afecțiune.
Multe din formele de tratament utilizate în prezent se concentrează mai mult pe simptom (starea depresivă, anxietatea, funcționalitatea scăzută, tulburări de somn, etc.). Spre deosebire de acestea, terapia neurofeedback acționează direct la sursă.
Tratamentele medicamentoase, pe de altă parte, au o acțiune superficială (nu învață creierul cum să iasă din tiparul nesănătos al depresiei), iar beneficiile acestora sunt pe termen scurt. Aici intervine Neurofeedback-ul, care contribuie la restabilirea tiparelor sănătoase de gândire și de comportament. Pe scurt, învățăm creierul să răspundă într-o manieră mult mai pozitivă.
Ce se întâmplă, mai exact, în timpul terapiei Neurofeedback?
Procesul terapeutic este unul distractiv, interactiv, plăcut și eficient, iar abordarea este una personalizată.
- Terapeutul aplică electrozi la nivelul scalpului pentru a înregistra activitatea undelor cerebrale.
- Semnalul este procesat de sistemul de neurofeedback și sunt extrase informații despre anumite frecvențe ale creierului. Unele frecvențe ale undelor cerebrale se doresc a fi potențate, iar altele, diminuate.
- Arătăm fluxul activității cerebrale persoanei care urmează tratamentul sub forma unor succesiuni de imagini/ jocuri video/ Practic, e ca și cum ai juca jocuri video cu propriul creier. În cele din urmă, activitatea creierului este antrenată pentru atingerea performanțelor dorite.
- Terapeutul urmărește anumite frecvențe și alege poziționarea electrozilor în concordanță cu simptomatologia fiecărei persoane.
Ce spune terapeutul clinicii BrainFIT, Delia Rus?
Pacienții noștri care se prezintă la cabinet cu stări anxioase, depresive, sindrom burn-out, tulburări de somn, descriu și probleme de atenție, concentrare, dificultăți de memorie.
În cadrul cabinetului BrainFIT începem consultația sub motto-ul: „Dă-ți voie să te bucuri”, cu o evaluare a clientului, completăm fișa medicală și apoi măsurăm statistic undele cerebrale alfa, beta, gama, delta, teta, cât și alți parametri specifici. În baza raportului obținut stabilim un protocol de antrenament personalizat prin neurofeedback.
În timpul terapiei, clienții obțin un feedback în timp real, corelează ce gândesc și cum gândesc cu ceea ce simt, cu emoțiile trăite și văd exact cum se întâmplă lucrurile la nivelul cortexului. Impactul este foarte puternic și acest beneficiu este dat de sistemul computerizat care afișează fluxul activității cerebrale, bineînțeles toate acestea în baza protocolului stabilit de către terapeut.
Rezultatele se văd începând chiar de la prima ședință și, urmând cu rigurozitate programul de antrenament, pacienții noștri se simt încrezători, mai echilibrați emoțional, mai calmi, cu o putere de concentrare mai mare și, așa cum spunea una dintre cliente: „îmi vizualizez viitorul într-o formă mai optimistă”.
Pentru ca obiectivele terapiei neurofeedback în cadrul depresiei să fie atinse, propunerea standard de frecvență a antrenamentului este de trei ședințe pe săptămână, un total de 20 ședințe de NFB.
Rezultatele benefice asupra depresiei se pot observa începând cu a doua ședință, iar la sfârșitul antrenamentului ne declarăm obiectivul îndeplinit.
Efectul terapiei neurofeedback în stările de depresie și patologice:
Punctul de vedere al psihoterapeutului Irina Ciobanu:
„Este cunoscut faptul că tradiția și cuceririle științei se împletesc în epoca contemporană și se potențează reciproc. La fel se întâmplă cu psihoterapia și neurofeedback-ul. De exemplu, imageria ghidată, este un instrument folosit cu succes în psihoterapie, în special în tratamentul depresiei și anxietății, care presupune vizualizarea unor imagini mentale cu un anumit scop. Folosind, de asemenea, stimularea prin imagine, neurofeedback-ul poate fi folosit cu succes ca terapie suplimentară, fiind de asemenea o stimulare neinvazivă. Combinarea în mod sistematic a acestor două tipuri de terapie poate aduce autoreglarea activării în anumite zone sau rețele ale creierului, ceea ce potențează beneficiile aduse de psihoterapie. Practic, atât în imagerie ghidată, ca tehnică psihoterapeutică, cât și prin neurofeedback, clienții învață autoreglarea folosind o imagine mentală. Această asociere reprezintă o oportunitate unică de a explora îmbunătățirea unor tehnici psihoterapeutice, practic apare oportunitatea creării unui instrument nou și complex cu efectecte benefice, atât în tratamentul depresiei, cât și pentru o gamă mult mai largă de tulburări.”
Rezultatele înregistrate în cadrul cabinetului BrainFIT ne îndeamnă să încurajăm populația să apeleze la această terapie neinvazivă și anume – Neurofeedback.
Fericirea se antrenează.
Alături de o echipă de specialiști, cu un plan de tratament complex și într-un spațiu sigur și plăcut, ne putem regăsi zâmbetul și starea de bine. De ce nu începând chiar de astăzi?