O zi din viața unui psihoterapeut cu Andreea Gheorghe
Frumusețea ascunsă a fiecărui om iese la iveală atunci când cineva crede cu adevărat în ea. În cele mai întunecate momente ale vieții, resursele interioare așteaptă să fie dezvăluite. De la Andreea Gheorghe, psiholog, aflăm cum frumusețea ascunsă dezvăluită prin credință devine o forță transformatoare, capabilă să schimbe dinamica unei familii și, în final, să producă un bine colectiv.
Psychologies: Ce te-a motivat să alegi această profesie și să lucrezi în mod direct cu oamenii?
Andreea Gheorghe: M-a motivat frumusețea omului chiar și în cel mai mare întuneric din viața lui, resursele care stau ascunse și care așteaptă să fie dezvăluite doar dacă cineva crede în ele. Și am ales să cred. Să văd frumosul din oameni și așa, îi ajut și pe ei să îl vadă. Și poate, prin schimbarea fiecăruia, se schimbă dinamica unei familii și tot așa. Consider că de la schimbarea unei singure persoane, se poate ajunge și la un bine colectiv. Binele produce valuri, la fel și cum răul produce valuri.
Psychologies: Din experiența ta, care consideri că este cea mai mare provocare pe care oamenii o întâmpină în dezvoltarea lor personală sau profesională?
Andreea Gheorghe: În dezvoltarea lor personală consider că cea mai mare provocare a oamenilor este să fie buni unii cu ceilalți și să asculte.
Profesional, cea mai mare provocare este să mențină un echilibru în calitatea vieții, la muncă și după muncă. De multe ori, oamenii fuzionează cu al lor job și nici nu mai știu cine sunt fără munca lor, ori nu se regăsesc deloc și toată activitatea devine o nefericire pentru supraviețuire.
Psychologies: Cum te asiguri că rămâi obiectiv și imparțial atunci când lucrezi cu clienții tăi, având în vedere diversitatea problemelor cu care se confruntă?
Andreea Gheorghe: Prin a verifica din când în când ce simt eu, rămânând conectată și la mine. În relația terapeutică este un flux dinamic între cel din fața mea și ce simt eu față de ceea ce îmi transmite. Ca psihoterapeut sunt într-o continuă explorare de sine, mergând la psihoterapie, rămânând în intervizare alături de colegii mei. E necesar pentru mine, ca trup, minte și suflet dar și ca specialist, pentru a face posibilă obiectivitatea la dificultățile clienților mei.
Psychologies: Există vreo tehnică sau abordare pe care o consideri esențială în munca ta și care ți-a adus cele mai multe reușite?
Andreea Gheorghe: Prezența în sine, a fi cu clientul „aici și acum”. Curiozitatea autentică în a explora și răbdarea de a asculta activ. Fiecare om este diferit. Chiar dacă cazuistica este aceeași, personalitatea și mediul de viață al persoanei o face foarte diferită nu ca simptomatologie, dar ca abordare în intervenție, pentru reglare, restructurare. Cred că acest aspect e important. Autenticitatea. Și simplitatea.
Psychologies: Cum te ocupi de stresul sau de emoțiile negative care pot apărea în urma sesiunilor cu clienții?
Andreea Gheorghe: De multe ori nu caut să fac ceva anume, ci este de ajuns să mă opresc, să respir, să mă observ și să văd ce pot face în acel context în funcție de nevoi și de posibilitate. Am învățat să stau cu mine, cu emoțiile mele, îmi dau un timp să se așeze, merg pe jos mult, merg în natură cât de des pot, în drumeții, scriu, mă înconjor de oameni dragi și de râsete. Râsul este eliberator.
Psychologies: Ce sfaturi ai pentru cineva care dorește să înceapă o carieră în domeniul tău?
Andreea Gheorghe:
Să fie responsabil
Să fie autentic
Să fie într-o permanentă dezvoltare personală și explorare de sine
Să trateze cu seriozitate învățarea. Nu doar din cărți, ci din orice situație.
Psychologies: Ce resurse (cărți, cursuri, seminarii) recomanzi celor care doresc să se dezvolte în domeniul terapiei, coaching-ului, consultanței sau training-ului?
Andreea Gheorghe:
Cărți: Dezvoltarea terapeutului, Louis Cozolino, Gândire rapidă gândire lentă, Daniel Kahneman, Supranatural, dr. Joe Dispenza, Primește iubirea pe care o dorești, Harville Hendrix, Cum ne recăpătăm starea de bine, conectare și siguranță, Deb Dana.
Psychologies: Cum te asiguri că te dezvolți continuu ca profesionist și rămâi la curent cu cele mai recente tehnici și metode din domeniul tău?
Andreea Gheorghe: Prin studiu, prin citirea de articole, participarea la conferințe, workshop-uri, intervizare.
Psychologies: Ai avut vreodată un moment „aha!” sau o revelație în timpul muncii tale care ți-a schimbat perspectiva sau abordarea? Dacă da, ne poți povesti despre el?
Andreea Gheorghe: Da, revelația a fost că spiritualitatea ocupă locul ei în viața noastră și dacă nu ocupă încă, viața ne va învăța să-i facem loc. După, sensul se schimbă.
Psychologies: Care este cea mai mare recompensă pe care o primești în urma muncii tale cu clienții?
Andreea Gheorghe: Onoarea de a-l însoți în suferință, încrederea unei persoane de a-și arăta vulnerabilitatea în spațiul dintre noi. Și apoi, să văd schimbarea cu tot ce înseamnă, zâmbetul de la final și ochii plini de viață.
Psychologies: Cum abordezi rezistența sau scepticismul unui client în procesul de coaching sau terapie?
Andreea Gheorghe: Cu acceptare și cu răbdare în a-l însoți în ritmul lui. În sine, toți avem o rezistență, creată și de mecanismele de apărare care s-au format pentru a ne proteja inițial. Terapia nu durează mult, rezistența durează mult.
Psychologies: Unde vezi viitorul domeniului tău, având în vedere evoluția tehnologiei și schimbările din societate?
Andreea Gheorghe: De fapt, cu cât tehnologia evoluează, cu atât persoanele au nevoie de și mai multă conectare. Psihoterapia online câștigă din ce în ce mai mult teren din lipsa timpului clientului, însă atâta timp cât ajută la conectarea cu alte persoane din mediul clientului și echilibrează relații, atunci își atinge scopul.