Now Reading
O zi din viaţa unui terapeut cu Anca Maftei

O zi din viaţa unui terapeut cu Anca Maftei

Revista Psychologies
o-zi-din-viata-unui-terapeut-cu-anca-maftei

Ne-am dorit să cunoaştem mai bine ce presupune munca de terapeut şi cum arată o zi din viaţa unui astfel de specialist, aşa că dăm startul unei noi rubrici de interviuri. Astăzi o regăsim pe Anca Maftei, psihoterapeut integrativist, hipnoterapeut și facilitator de constelații familiale și sistemice.

Psychologies: Cum îţi începi ziua? Ai vreun ritual dedicat în acest sens?

Anca Maftei: Zilele mele încep cu conştientizarea binecuvântărilor din viaţa mea – mi-am făcut acest obicei minunat de a înşira mental aspectele pentru care sunt recunoscătoare. Sunt încă într-o relaţie nedefinită cu cafeaua, aşa că am revenit la a o „savura” -spun eu- alături de o carte bună. Meditaţia ocupă un loc important în viaţa mea, dar pentru că nu am integrat-o precum mi-aş fi dorit- anume să ocupe spaţiul temporal zilnic, am abordat o altă manieră de lucru zilnic cu mine însămi – alături de un instrument numit „renunţare” (vezi Lester Levenson şi David Hawkins), pe care îl practic continuu, inclusiv la volan.

Psychologies: Ajută-ne să te cunoaştem mai bine. Ce presupune munca de terapeut dintr-o zi de lucru?

A. M.: Pentru mine cam toate zilele sunt „de lucru”- astfel că eu muncesc şi duminică şi în orice zi, dat fiind că nu mă separ, nici doar conceptual, nici propriu-zis de „meseria mea”. Pentru mine este vocaţie a fi psihoterapeut, aşă că permanent citesc, mă uit la cursuri de specializare şi în aşa zisul „timp liber”. Aş putea să spun că abia aştept să am câteva ore „libere”, anume fără clienţi, ca să pot să mă afund în alte cursuri şi orientări terapeutice. Sunt încă în aşteptarea zilei în care să pot viziona cele 20 de cursuri noi achiziţionate care mă aşteaptă, cum şi eu le visez pe ele. 🙂

Lăsând gluma la o parte, această meserie m-a ales ea pe mine, nu ține de vreun proces voliţional ceea ce fac în cabinet sau în online cu cursurile și programele mele de evoluție, pur și simplu, este cum trăiește inima mea. Bate odată cu procesul de vindecare al clienților mei.

Așa că, în fiecare zi citesc, mă documentez, scriu articole sau interviuri, mă văd cu clienții în jur de 5- 6 ore pe zi – fapt ce îmi propun să se schimbe curând – să limitez munca directă cu clientul la 4 ore, particip la ce emisiuni televizate reușesc (am renunțat de curând la propria mea emisiune din lipsa timpului – pe care prefer să îl aloc studiului – chestiune de priorități).

Psychologies: Cum reuşeşti să te ancorezi în prezent şi să nu te laşi cuprinsă de problemele întâlnite în cadrul sesiunilor de terapie?

A. M.: Cu siguranță mă las și „cuprinsă”. Eu cred că „împreună” este cuvântul cheie în procesul terapeutic. Vindecarea se petrece doar în relație. Cred că noi suntem parte dintr-un sistem, comunicăm continuu la nivel subconștient și inconștient, nu doar vizibil și conștient, așa că nu cred în ideea de „protecție” față de cel din fața mea, sau cu atât mai puțin în ideea de „detașare”. În schimb, mă subordonez unei puteri mai mari decât mine, mă ancorez în smerenia ideii, că nu eu „vindec”, ci clientul și Sinele. Asta mă ajută să mă cuplez la o forță înaltă, să mă conectez la resursele interne ale Sinelui meu.

Ultima mea școală în psihoterapie este Internal Family Systems, care a demonstrat științific (Richard Schwartz, Harvard University) existența Sinelui în fiecare dintre noi, iar această non parte din noi are deja toate calitățile: empatie, conectare, iubire, calm, curiozitate.

Lucrez terapeutic de la acest nivel, pentru că am învățat în propriul meu proces terapeutic, să lucrez cu părțile mele interne care ar putea interveni în manifestarea plenară a Sinelui.

Astfel, îmi este natural să fiu prezentă, să trăiesc împreună cu clientul și să fiu atentă la informațiile care vin atât din planul conştient, cât și din inconștientul clientului.

Psychologies: Care sunt cele mai mari provocări întâlnite până acum în practica de terapeut?

A. M.: Provocarea cu care încă mă împrietenesc este cea de a limita numărul de terapii din zi, dat fiind că primesc sute de solicitări și mi-ar plăcea să pot să fiu disponibilă cât mai multor persoane. Tocmai din acest motiv am decis să construiesc diferite cursuri online pentru a da mai departe și celor care nu au posibilitatea să achiziționeze ședințele de psihoterapie, anumite instrumente care mie și clienților mei ne-au fost extrem de benefice și în același timp extrem de eficiente.

Provocarea acestei profesii mai vine din necesitatea cunoașterii și integrării propriului material psihic, care, bineînțeles, durează o viață. Cred cu tărie că fiecare terapeut este propriul instrument în psihoterapie, așa că e necesar să lucreze cu el însuși permanent, pentru a manifesta cât mai des Sinele, și cât mai puțin celelalte părți neprocesate.

Psychologies: Am vorbit despre cele mai mari provocări, povesteşte-ne puţin şi despre cele mai frumoase momente pe care le-ai avut în această meserie.

A. M.: Sunt momente de magie pură, miracole care se petrec la ordinea zilei în cabinet și mai ales la grupurile pe care le susțin la București și în retreat-uri. Sunt momente care nu pot fi cuprinse în cuvinte, de Grație și Iubire pură. Sunt străfulgerări constante care îmi arată că există o conexiune care ne unește pe toți. Sinele nostru real este transpersonal, transcede spațiul , timpul și legea cauzei și a efectului. Mi se arată în lucrul meu zilnic ceea ce e mai greu de pus în cuvinte, dar încerc. Anume că scânteia noastră de conștiința este eternă și, evident, nemuritoare.

Asist zilnic la vindecarea şi transcederea nivelurilor de conștiință a clienților mei, așa că de fiecare dată când vin și îmi povestesc reușitele și împlinirile lor îmi crește inima de bucurie.

Psychologies: Eşti omul care contribuie la dezvoltarea personală şi profesională a celorlalţi. Cum arată pentru tine dezvoltarea în viaţa personală şi în carieră?

A. M.: Mai ales la nivelul lucrului meu interior, sunt conștientă că fericirea mea poate vindeca pe altcineva, exact așa cum mă vindecă pe mine. Cea mai importantă contribuție pe care o pot avea la vindecarea și evoluția planetei este de a fi eu bine și împlinită, în pace și iubire.

Răspândind această pace oriunde pot, creez o reacție de vindecare. Astfel, cea mai importantă valoare personală a mea este creșterea continuă – atât din punct de vedere personal, cât și spiritual. Așa cum spune Ralpf Waldo Emerson „ceea ce ești, strigă atât de tare, încât nu aud ce îmi spui”.

Mă concentrez pe calea spre conștiința unității, pentru că știu că realitatea exterioară doar mă reflectă pe mine.

Totodată, sunt la a șaptea formare în psihoterapie și nu cred că mă voi opri prea curând. 🙂

Psychologies: Ce recomandări ai pentru cititorii noştri în materie de dezvoltare (filme, literatură, cursuri, etc.)?

A. M.: În primul rând, le sugerez să înceapă să își asculte intuiția, atunci când aleg o carte sau o altă sursă informațională. Cred că este cel mai important să fii atent și prezent la ce îți spune inima că ar fi important să absorbi.

Totodată, recomand cursurile online pe care le-am conceput, pentru că aici apare și comunitatea, ideea că nu ești singur pe calea evoluției personale și, mai ales, partea de experiență directă, nu doar absorbția de informații. Adevărul se trăiește, nu se citește, așa că o să îi invit pe cei care citesc acest interviu la unul din workshop-urile mele live, unde vor avea posibilitatea să simtă și să atingă aproape „sufletul”. Asta chiar e ceva memorabil.

Dincolo de experiențele acestea, îi recomand pe mentorii mei David Hawkins, Richard Schwartz, Lester Levenson, Bert Hellinger, Deepak Chopra, Neale Donald Walsch, Alejandro Jodorowsky, Mark Wolynn.

Câteva dintre filmele mele preferate: Twin Peaks, Fight Club, Inglorious Bastards și orice de Tarantino, Naşul, Fargo, Inception, Avocatul Diavolului, Gladiatorul, The Shawshank Redemption, The Green Mille, Scarface, Dead Poets Society, X Men, Iron Man, Good will Hunting, Schindler’s list, One flew over the cuckoo’s nest, 12 Angry Men.

Psychologies: Unde îţi găseşti inspiraţia pentru fiecare nouă zi din viaţa ta?

A. M.: Nu o găsesc, pentru că nu o caut. Tot ceea ce cauți se îndepărtează de tine și tot ceea ce respingi atragi.

Așa că fac în așa fel încât să fiu eu însămi ceea ce caută mintea mea. Dacă vreau iubire, sunt iubire, dacă vreau fericire, caut să fiu fericită. Atunci când a fost întrebat cum se poate împiedica războiul, J. Krishnamurti a spus: „Schimbă-te pe tine însuți. Propria ta mânie și violență sunt cauza tuturor războaielor.”

Inspirația este la nivelul Sinelui. Scânteia ta de conștiință este conectată la tot ceea ce este, astfel – dacă te cunoști pe tine însuți la acest nivel – nu vei mai suferi niciodată. Doar lucrând la nivelul acesta cu tine, descoperi izvorul tuturor împlinirilor și implicit – inspirație.

Psychologies: Care sunt tehnicile folosite de tine pentru a depăşi situaţiile mai puţin bune din viaţa ta?

A. M.: Tehnicile pe care le folosesc sunt cele din Internal Family Systems, anume lucrez cu părțile din ființa mea, vorbesc cu aspecte ale ființei mele care necesită atenție și grijă.

Iar, în mod constant, folosesc eliberearea emoțională așa cum a văzut-o și i s-a revelat lui Lester Levenson, ca apoi să fie extrem de bine prezentată de David Hawkins în cartea sa genială „Renunțarea”, carte pe care o recomand tuturor clienților mei.

Psychologies: Ce te preocupă în timpul liber? Care sunt pasiunile tale?

A. M.: Așa cum am afirmat mai sus – nu prea există timp „liber” la mine, mai ales că nu mă simt „încorsetată” de profesia această, pentru a căuta să mă eliberez. 🙂

Altfel spus, când nu sunt la cabinet – îmi place să mă plimb, să explorez locuri noi, să merg în natură, să cânt (nu mă pricep, dar îmi bucură inima), să studiez make up și modă, practic iubesc estetica și tot ce e frumos – de la arhitectură, la fashion, la orice formă artistică.

Psychologies: Care este relaţia ta cu spiritualitatea? Ai anumite practici în acest sens?

A. M.: Desigur. Sunt convinsă că adevărată mea identitate este într-un sâmbure de conștiință, dincolo de minte, intelect, ego, personalitate. Practic rugăciunea, anumite forme de meditație, practica renunțării.

Atunci când privești dincolo de părțile personalității tale, dincolo de aceste „limite”, acele „euri” interne care se luptă pentru a obține pace, iubire și împlinire în viață – te afli calea către adevărata ta natură. Toți suntem conectați la Sursă, la sursă creației.

Eu reprezint asta în cursurile mele printr-o mică lumânare a cărei flacără este eternă. Când ai găsit această flacăra – ai găsit calea către iluminare și apoi – întunericul îndoielii, mâniei, fricii și ignoranței se risipeşte.

Psychologies: Ai întâlnit până acum o situaţie pe care o poţi descrie ca fiind un miracol?

A. M.: Da, în fiecare zi. Totul este un miracol pentru mine. E un miracol că respir, că văd, că aud, că simt. E un miracol când crezi și ai credință. E un miracol că suntem noi creatorii acestei existenţe și e un miracol că viață și implict iubirea sunt eterne.

Toate situațiile pot fi transformate în miracole, dacă învățăm să transcedem mintea.

Psychologies: Cum îţi închei ziua de lucru?

A. M.: Spunând o rugăciune, făcând câteva exerciţii de respirație și eliberare emoțională, apoi mergând spre casă unde stau de vorbă cu iubitul meu, sau spre un loc drăguț în oraș, unde să ne detensionăm.

Psychologies: Ce faci la finalul unei zile pentru a te relaxa?

A. M.: Serile mă văd cu prietenii sau citesc, mă uit la câte un film bun sau mergem undeva să ne plimbăm puțin.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top