Andreea Birou: O zi din viața unui Financial Well-Being Coach
Psychologies: Cum îţi începi ziua? Ai vreun ritual dedicat în acest sens?
Andreea Birou: Mulţi ani singurul meu “ritual” consta în trezirea la ora 6 dimineaţa şi triatlonul aferent: pregătirea micului dejun pentru toată familia, pregătirea pachetelor pentru grădiniţă/şcoală şi a hainelor pentru copii, pregătirea mea pentru serviciu. În general tot ceea ce ţinea de asigurarea că fiecare dintre noi e gata ambalat pentru ziua care de abia începea. Apoi, când terminam toate acestea, mai dădeam o fugă să îi duc pe copii la şcoală şi aproape cu limba scoasă fugeam la serviciu, “fresh” pentru o nouă zi de lucru unde mă aşteptau o serie de alte maratoane. Cam aşa s-a desfăşurat o bună parte din viaţa mea de profesionist, soţie şi mamă.
Odată cu trecerea la experiența antreprenorială, am adoptat timid mici ritualuri de dimineață, începând cu meditația.
Încântată de această practică, am extins repertoriul cu journaling, yoga, lectură și exerciții fizice, până când am umplut atât de mult ritualul, încât din plăcere a devenit aproape o corvoadă.
Derulând mai departe, după încercări repetate de a găsi metoda şi echilibrul unui ritual ideal, frustrări şi abandonări, am înţeles că cel mai bun ritual de dimineaţă este cel potrivit pentru mine. Nu trebuie să fie într-un anumit fel, nu trebuie să bifez totul şi nu trebuie să copiez sfaturile sau modelele nimănui.
În prezent, formula mea include trezirea cu o oră mai devreme decît restul familiei, stretching sau yoga timp de 20 de minute, urmate de meditație timp de 10 minute. În unele zile, adaug journaling, în funcție de dispoziție. Aceste minute de “eu cu mine” îmi oferă energie şi o stare pozitivă la început de zi, influenţând pozitiv şi viaţa de familie.
Psychologies: Ajută-ne să te cunoaştem mai bine. Ce presupune munca ta dintr-o zi de lucru?
Andreea Birou: După ce copiii pleacă la şcoală şi soţul meu la serviciu, eu sunt cea care lucrează de acasă sau uneori de la vreo bibliotecă, ceainărie sau cafenea care oferă o atmosferă plăcută de lucru şi totodată schimbarea cadrului, atunci când e nevoie. Am realizat că, cel puţin în cazul meu, atunci când este vorba de muncă de creaţie schimbarea cadrului poate fi de foarte bun augur.
O zi obişnuită de lucru mă găseşte lucrând la materiale, articole, newsletters şi ateliere pe care le pregătesc pe teme de financial wellbeing (stare de bine financiară) şi educaţie financiară pentru profesionişti, antreprenori şi companii. Apoi mă mai găseşte lucrând în sesiuni individuale de coaching şi consiliere financiară, precum şi în webinarii oferite companiilor ce derulează programe de finanical wellbeing pentru salariaţii lor.
Ah, şi mai dedic ceva timp activităţilor de marketing care nu pot lipsi din viaţa unui antreprenor şi acest lucru l-am învăţat pe propria-mi piele, eu nefiind prietenă cu acţiunile de promovare şi vânzare.
Psychologies: Cum reuşeşti să te ancorezi în prezent şi să nu te laşi cuprins/ă de problemele întâlnite în cadrul sesiunilor de lucru?
Andreea Birou: Am învăţat lucrul acesta chiar înainte de a începe activitatea mea ca şi coach şi consultant, ascultându-i pe cei pe care atunci îi admiram de la distanţă dorindu-mi într-o zi să le calc pe urme.
Apoi am învăţat în şcolile de coaching şi consiliere cât de important este să fii pe deplin prezent în interacţiunea cu clienţii, să asculţi cu adevărat şi să oferi acel spaţiu sigur, lipsit de judecată şi de problemele de pe propria mea agendă.
Experienţa profesională anterioară în cadrul misiunilor de audit financiar ce se derulau unele după altele, iar uneori în acelaşi timp m-a educat să fiu prezentă atât în întâlnirile de lucru cu clienţii, cât şi cu echipele mele şi să pot trece cu flexibilitate de la un client la altul, de la o speţă la alta, de la anumite cifre, la altele, acordând fiecăruia atenţia cuvenită şi trasând, pe cât posibil, limitele potrivite.
În practica actuală îmi ofer pauze suficiente între sesiuni, mă mişc, ascult muzică sau ceva amuzant, ies afară, poate chiar fac câteva exerciţii de respiraţie pentru a mă menţine în prezent şi a-mi oferi repausul necesar.
Psychologies: Care sunt cele mai mari provocări întâlnite până acum în practica ta?
Andreea Birou: Fără doar şi poate cele mai mari provocări au venit de la mine, din zona de dezvoltare personală cu accent pe partea de încredere în forţele proprii, teama de expunere şi disponibilitatea pentru promovare şi vânzare. Această disponibilitate are legătură directă cu primele două, dincolo de faptul că şi promovarea şi vânzarea sunt discipline care se învaţă.
Psychologies: Am vorbit despre cele mai mari provocări, povesteşte-ne puţin şi despre cele mai frumoase momente pe care le-ai avut în această meserie
Andreea Birou: Unul din cele mai frumoase momente pe care mi le voi aminti mereu este primul meu client şi contract de coaching şi consiliere financiară. Sentimentul că am reuşit să transmit încredere în ceea ce am de oferit şi ulterior progresul şi mulţumirea clientei ramân nepreţuite pentru mine. Mi-au oferit speranţă şi încredere că ceea ce fac este necesar pentru ceilalţi şi potrivit pentru mine.
Un alt moment fain a fost dat de discuţiile purtate pentru contractele mele corporate care m-au provocat să trec la un alt nivel şi mă bucur că s-a întâmplat aşa pentru că, iată, mi-au oferit oportunitatea de creştere şi creare de parteneriate.
Psychologies: Cum arată pentru tine dezvoltarea în viaţa personală şi în carieră?
Andreea Birou: Dezvoltarea în viaţa personală şi profesională este un proces continuu. Este o călătorie fără o destinaţie finală, doar cu mici popasuri încununate de anumite obiective îndeplinite şi rezultate propuse. Şi este minunat aşa!
Pentru mine dezvoltarea personală este viaţa cu sens trăită alături de copii. Ei sunt cei mai mari profesori ai mei. Atâta timp cât ei sunt alături de mine şi eu de ei, dezvoltarea mea ca om este garantată.
Dezvoltarea profesională ţine de curiozitate permanentă, de plăcerea de a învăţa şi de dorinţa de a contribui şi împărtăşi din ceea ce ştiu celor care au nevoie.
Psychologies: Ce recomandări ai pentru cititorii noştri în materie de dezvoltare (filme, literatură, cursuri, etc.)?
Andreea Birou: Sunt atât de multe resurse disponibile în zilele noastre încât cred că cel mai important este să le găsim pe acelea potrivite pentru noi, acelea care ne inspiră fără să ne copleşească.
Acum câţiva ani îmi era teamă să investesc în cursuri pentru a nu pierde banii pe lucruri slabe sau inutile. Acum aş spune că aproape orice îţi apare în cale în materie de dezvoltare personală nu e întâmplător şi, sincer, din orice ai ceva de învăţat. Orice curs care te aduce mai aproape de sinele tău, de descoperirea ta ca om pe acest pamânt, de valorile tale, de lucrurile care îţi aduc bucurie şi te ajută să îţi identifici piedicile este un curs care merită investiţia pentru că e o investiţie în cea mai importantă persoană din viaţa ta: TU.
O carte cu care eu am început drumul dezvoltării personale este: ”Lasă Grijile, Începe Să Trăieşti” – Dale Carnegie.
Iar o carte din zona educaţiei financiare, mai bine zis a mindset-ului financiar, pe care eu am savurat-o este “Bani fericiţi. Arta japoneză de a face pace cu banii tăi” – Ken Honda.
Psychologies: Unde îţi găseşti inspiraţia pentru fiecare nouă zi din viaţa ta?
Andreea Birou: În discuţiile de zi de zi cu familia mea, cu oamenii din jurul meu şi cu cei care au o experienţă bogată în spate, care mă motivează şi de la care am de învăţat.
Psychologies: Care sunt tehnicile folosite de tine pentru a depăşi situaţiile mai puţin bune din viaţa ta?
Andreea Birou: Pfiu…şi de câte tehnici a fost nevoie de-a lungul timpului! Ce mă ajută pe mine este să vorbesc despre situaţiile acestea, fie că fac asta în scris în jurnalul meu, fie că vorbesc cu o prietenă, cu soţul sau cu mama mea, fie că mă adresez unui coach sau mentor. Faptul că le scot cumva din interiorul meu şi nu le las să clocească acolo mă ajută să le pun în perspectivă şi să nu mai fie atât de negre.
Psychologies: Ce te preocupă în timpul liber? Care sunt pasiunile tale?
Andreea Birou: Îmi place să găsesc activităţi fun pe care să le petrec cu familia mea. De aici îmi iau iubire, siguranţă şi putere. În rest lucruri lumeşti: să alerg, să mă plimb, să citesc, să mă uit la filme psihologice sau istorice, să descopăr locuri noi, să învăţ limbi străine noi, moda, muzica.
Psychologies: Care este relaţia ta cu spiritualitatea? Ai anumite practici în acest sens?
Andreea Birou: Am fost crescută de mică de bunici într-un spirit religios. Nu pot spune că sunt o persoană extrem de religioasă, dar aleg să cred că există ceva dincolo de mine, de noi, care mă sprijină, mă susţine în viaţa de zi cu zi. În plus, sunt mereu în explorarea înțelegerii mai profunde a vieții mele și a sinelui meu pentru a-mi extinde perspectiva și conștiența.
Psychologies: Cum îţi închei ziua de lucru?
Andreea Birou: Mă străduiesc să nu fiu prea dură cu mine la finele zilei atunci când poate nu toate “to do-urile” au ieşit şi să fiu recunoscătoare pentru toate cele pe care am reuşit să le fac. Nu îmi iese mereu, dar învăţ că totul se întâmplă cu un motiv şi uneori “enough is enough”.