Now Reading
Portret de psiholog: Alina Gordan

Portret de psiholog: Alina Gordan

Avatar photo
portret-de-psiholog-alina-gordan2

Seria Psychologies continuă: Alina Gordan, psiholog clinician și consilier dezvoltare personală, vorbește despre cum își împarte timpul între familie, profesie, prieteni și… grădinărit.

Psychologies: Cum îți începi ziua? Ai vreun obicei sau ritual specific?

Alina Gordan: Pot să spun despre mine că sunt o persoană matinală, din copilărie mi-a plăcut să mă trezesc devreme, în acest fel parcă savuram altfel ziua ce urma, mi se părea cumva mai lungă.

Nu am neapărat un ritual specific, cafeaua este prima pe listă, urmată de un mic dejun rapid. Sunt ultima care pleacă de acasă, după ce pregătesc copilul de școală (din acest an școlar a rămas doar mezinul, fiica mea fiind studentă) și mai rezolv din treburile casnice.

Totuși am grijă să îmi „setez” o stare de bine pentru ziua ce mă așteaptă.

Am vrea să te cunoaștem mai bine, din punct de vedere profesional. Ce presupune munca de terapeut, cum arată o zi de lucru?

A. G.: De obicei, îmi încep ziua la cabinet cu o cafea mare și îmi verific agenda electronică cu programările. După aceea, îmi pregătesc ședințele. Fie că lucrez cu adulți, adolescenți sau copii, îmi structurez obiectivele și metoda de lucru sau îmi pregătesc testele pentru evaluările psihologice. Apoi vine partea mea preferată: să îmi ajut clienții să își recupereze starea de bine!

Am zile mai bune și zile mai puțin bune, ca oricine altcineva, însă sunt recunoscătoare că pot face ceva ce îmi place cu adevărat!

Dintr-o săptămână de lucru, timpul îl mai împart, pe lângă cabinetul individual de psihologie, cu proiecte de colaborare alături de o clinică privată binecunoscută în orașul nostru, unde mă ocup de consilierea proaspetelor mămici, a pacienților oncologici și susțin diverse evenimente cu caracter psihoeducativ pe tematici de interes pentru comunitate.

Cum reușești să fii mereu prezentă, ancorată în momentul de acum, și cum reușești să nu te lași copleșită de problemele întâlnite în ședințele de terapie?

A. G.: Relația terapeutică este foarte importantă, ea are la bază empatia, etica, profesionalismul, dar e necesar să fii ancorată în realitatea prezentă, căci clientul are nevoie de toată atenția ta.

Obișnuiesc, mai ales în cazurile mai grele, ale suferințelor copiilor (trauma pierderii unuia dintre părinți, abuzuri), să trasez o linie de demarcație imaginară pentru a nu mă lăsa copleșită. Este nevoie de practică, de exercițiu cu tine însuți, de abilitățile dobândite de-a lungul experienței de viață.

Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ai avut până acum, în practica de terapeut?

A. G.: Fiecare zi este o provocare, practic. Fiecare persoană vine în consiliere cu o poveste unică, iar atunci când crezi că le-ai auzit pe toate, tot mai apare ceva neașteptat.

Povestește-ne puțin și despre cele mai frumoase realizări, despre momentele bune pe care le prilejuiește această meserie.

A. G.: Această meserie este despre și pentru oameni, iar dacă îți place interacțiunea cu oamenii, atunci în fiecare zi vei găsi o satisfacție, o împlinire.

Trăiesc momente frumoase alături de copiii care vin la cabinet, care mă îmbrățișează la finalul ședinței și îmi lasă mesaje care îmi merg direct la suflet, alături de tinerii care își pregătesc drumul în viață, alături de familiile care își regăsesc starea de bine, alături de un adolescent care a trecut cu bine peste o perioadă dificilă caracteristică vârstei sau de o mamă care comunică mai relaxată cu copilul ei, iar exemplele pot continua…

Tu contribui la dezvoltarea personală și profesională a altora. Cum arată pentru tine dezvoltarea în viața personală și în carieră? 

A. G.: Sunt o persoană căreia i-a plăcut școala, mi-a plăcut să învăț, să descopăr singură domeniile de interes și să mă reinventez în funcție de dinamica pieței muncii. Prin urmare, asta fac și acum, citesc, ascult podcast-uri, particip la cursuri, caut studii noi apărute, mă informez în permanență. Însăși postura de antreprenor te determină să înveți permanent.

Ce recomandări ai pentru cititorii noștri în materie de dezvoltare (cărți, filme, cursuri, etc.)?

A. G.: Aici nu aș putea menționa ceva anume. Sunt foarte multe surse inspiraționale, depinde de fiecare persoană cu ce rezonează. De exemplu, în prezent, desfășor o campanie pentru a încuraja cititul. Mai precis, pentru a contribui la starea de bine a clienților care trec pragul cabinetului, cu mic sau cu mare, aceștia vor putea împrumuta pe durata contractuală a ședințelor, din biblioteca cabinetului, o carte de dezvoltare personală/ de povești terapeutice pentru copii sau ce voi considera necesar să le recomand!

Unde și cum îți găsești inspirația pentru fiecare zi din viața ta?

A. G.: Să știți că nici nu mi-am pus această întrebare… Consider că viața e frumoasă și peste tot putem găsi inspirația începând cu noi înșine, bineînțeles, cu familia, mentorii, experiențele trăite, locurile vizitate, filmele vizionate, cărțile citite, o melodie, un citat motivațional și exemplele pot continua. Practic, inspirație putem regăsi peste tot în jurul nostru, doar să dăm frâu liber creativității.

Ce tehnici și metode folosești pentru a depăși situațiile mai dificile din viață?

A. G.: Viața vine la pachet cu bune și rele, într-adevăr. Dacă suntem conștienți de această realitate și ne dozăm eficient resursele, vom trece cu bine în cele din urmă peste orice. Pentru mine, familia mea, copiii, sunt o sursă motivațională și de încărcare pentru a depăși momentele mai dificile. Sunt o persoană ambițioasă și orice provocare a vieții mă motivează să merg mai departe cu și mai mult elan.

Cum îți place să petreci timpul liber? Ce pasiuni ai?

A. G.: Timpul liber îmi place să-l petrec în interacțiune cu cei dragi, cu familia mea, cu prietenii;

Ce mă relaxează? Grădinăritul, iubesc verdele grădinii primăvara, când întreaga natură se trezește la viață; vacanțele la mare, iubesc soarele și albastrul cerului de vară reflectat în apele mării.

Ce relație ai cu spiritualitatea, cum o privești și cum te raportezi la ea? Ai vreo practică în acest sens?

A. G.: Cred că trebuie să fim în echilibru cu noi înșine în relația corp-minte-suflet. Credința ne menține vie motivația intrinsecă și voința. Joseph Murphy scria în cartea Puterea extraordinară a subconștientului tău: „Ceea ce un om gândește, simte și crede în profunzimea ființei sale determină starea spiritului său, a corpului său și a mediului în care se află.”

Ai întâlnit până acum situații pe care le poți descrie ca miraculoase?

A. G.: Atunci când începi să acorzi atenție sănătății psihice, nu doar celei fizice, începi să te simți mai bine, să arăți mai bine, să reflecți starea de bine și să atragi tot ce este mai bun în viața ta. Totul începe cu tine! Ce vreau să spun este că miracolul îl aducem fiecare în viețile noastre și fiecare viață care vine pe lume este un miracol.

Cum îți închei ziua de lucru?

A. G.: La finalul zilei de lucru, pe lângă partea contabilă, mă ocup de partea de marketing și promovare a serviciilor psihologice oferite de cabinetul meu.

Ce faci la sfârșitul zilei pentru a te relaxa?

A. G.: La finalul zilei, chiar dacă timpul rămas este puțin, îl dedic familiei, căci rolul de mamă și cel de soție sunt importante pentru mine.

Obișnuim să avem seara „ședința de familie”  în care povestim fiecare cum ne-a mers în ziua respectivă, cum a fost la școală, verific temele (nu neapărat zilnic), mai acord sprijin în realizarea proiectelor copiilor, stabilim meniul pentru ziua următoare, râdem, glumim, ne jucăm cu pisicuțele casei, în funcție de anotimp ne petrecem cât mai mult timp afară.

Încerc să îmi aloc timp si pentru activitatea fizică dirijată (alergare, aerobic), nu cât mi-aș dori, într-adevăr, mai ales în perioadele friguroase când zilele sunt foarte scurte.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top