Silvia Armașu: „Am acest privilegiu: să văd și să înțeleg sufletul care mi se destăinuie”
Psychologies: Cum îţi începi ziua? Ai vreun ritual dedicat în acest sens?
Silvia Armașu: Ziua mea începe cu o cafea cu lapte și o prăjiturică, timp în care stau cu mine și mă bucur de prezent, de existență, că sunt sănătoasă și pot să continui proiectele de suflet, aduc în gândurile mele recunoștința. Citesc lângă lampa mea preferată cel puțin o jumătate de oră dintr-o carte de interes, cu mireasma unui bețișor parfumat.
Psychologies: Ajută-ne să te cunoaştem mai bine. Ce presupune munca ta dintr-o zi de lucru?
Silvia Armașu: Îmi place să ascult poveștile de viață ale oamenilor, faptul că am acest privilegiu să văd și să înțeleg sufletul care mi se destăinuie, este ceva miraculos pentru mine, mă onorează să fiu alături de ei, să le fiu suport în momente dificile din viață, cu asta mă ocup în cea mai mare parte a timpului. De obicei îmi iese ce îmi propun în ziua respectivă, munca la cabinet, activitățile organizatorice, administrative, de familie, planuri, timp rezervat pentru mine, îmbin toate aceste lucruri cu un program bine stabilit, am în vedere toate detaliile, este foarte important cum gestionez timpul.
Psychologies: Cum reuşeşti să te ancorezi în prezent şi să nu te laşi cuprins/ă de problemele întâlnite în cadrul sesiunilor de lucru?
Silvia Armașu: Deseori am avut întrebarea care se referă la faptul: cum de pot să ascult toate problemele oamenilor, că este o meserie foarte grea care consumă energie și te încarcă emoțional, practic mă întrebau cum reușesc să nu iau cu mine problemele clienților, să nu mă impacteze. Răspunsul meu este că îmi place ce fac foarte mult și ascult cu interes, știu că cel care a venit la mine are încredere și caută o soluție. Mă pot gândi că dacă la ATI este nevoie să ajuți pacientul să-și revină, vrei să-l salvezi, îi acorzi primul ajutor, prin urmare, în terapie mă gândesc cum să aplic ce am învățat, ca după ședință clientul să plece liniștit, să simtă că vrea să revină, să îi transmit si să ajungă dorința mea ca el să fie bine.
Psychologies: Care sunt cele mai mari provocări întâlnite până acum în practica ta?
Silvia Armașu: Este foarte important să nu intru în povestea clientului, să nu mă identific cu ea, el nu este problema pe care o are. Îl privesc ca pe un om normal care trece printr-un impas și cere ajutor pentru că singur nu poate și nu știe cum, pentru asta existăm noi specialiștii care am studiat și ne pregătim continuu.
Când văd dificultatea cu care se confruntă mă uit să identific ce resurse are și cum pot eu să le aduc la suprafață, pentru a-l împuternici să ia decizia de a schimba în bine viața, este până la urmă de a vedea care este nevoia lui și nu a mea în procesul terapeutic.Provocarea este de a sta cu clientul și nevoile, să fiu dedicată fiecare minut la ce se întâmplă în sesiunea de terapie, să nu fiu distrasă de alte gânduri și interpretări personale, să nu judec, să fiu ancorată în prezent, focusată pe aici și acum.
Psychologies: Am vorbit despre cele mai mari provocări, povesteşte-ne puţin şi despre cele mai frumoase momente pe care le-ai avut în această meserie
Silvia Armașu: Am văzut la clienții mei legătura dintre emoțiile stocate în corp și somatizarile pe care le aveau, iar prin aplicarea unei metode terapeutice starea lor se îmbunătățea. Când clientul înțelege mai bine nevoile sale ajunge să găsească și soluții la problemele cu care se confruntă.
Recompensa pe care o primesc în urma muncii mele este atunci când clientul revine după un anumit timp să-mi mulțumească pentru că terapia l-a ajutat, când este evident ca viața lui s-a îmbunătățit, prețuiesc aceste momente și înțeleg că pot să fac bine.
Am avut multe momente de ,,aha’’ atât în lucrul cu clienții cât și în terapia personală. În ceea ce mă privește am schimbat perspectiva de a vedea lucrurile și am dat un alt înțeles experienței avute, am găsit astfel liniștea interioară .
Psychologies: Cum arată pentru tine dezvoltarea în viaţa personală şi în carieră?
Silvia Armașu: Sunt două paliere de care este nevoie să țin cont în această profesie, atâta vreme cât în plan personal mă dezvolt sunt rezultate și în planul profesional, sunt în continuă învățare, reprezintă un stil de viață pentru mine care mă împlinește și îmi dă satisfacție.
Am urmat cursuri de formare în Psihoterapie Integrativă care aduce o perspectivă amplă despre tratamentul psihoterapeutic, plecând de la conceptul corp-minte-spirit, prin o abordare holistica, de asemeni particip la cursuri de formare continuă acreditate de Colegiul Psihologilor din România, îmi păstrez curiozitatea de a descoperi alte lucruri din domeniul psihologiei.
Mă înarmez cu multă răbdare, este un domeniu complex, practic se studiază toată viața, este necesar să dețin informații și o viziune amplă, toate acestea contribuie în a fi suport omului să-și schimbe viața să ajungă acolo unde își dorește să fie.
Sunt recunoscătoare că fac parte din această generație a tehnologiei pentru că ne simplifică mult viața, avem toate instrumentele necesare să trăim frumos, avem cunoaștere. Domeniul psihologiei este în continuă evoluție și cercetare și văd un plus faptul că avem suport tehnologic, serviciile oferite clienților sunt mai valoroase și îmbunătățite, vor apărea noi modalități de intervenție și evaluare. Tehnologia joacă un rol important în domeniul psihologiei și este nevoie de adaptare la cerințele societății moderne. Consider că trăim cea mai frumoasă perioadă din istoria omenirii pentru că avem la îndemână atâtea oportunități, important este ca să existe un echilibru și să știm să alegem ce este mai bun și folositor pentru noi prin intenție, intuiție și inspirație.
Psychologies: Ce recomandări ai pentru cititorii noştri în materie de dezvoltare (filme, literatură, cursuri, etc.)?
Silvia Armașu: Am început cu cursuri de dezvoltare personală și autocunoaștere, particip la workshop-uri, am citit multe cărți de aceea îmi este greu să aleg un titlu, le îndrăgesc, ele mi-au schimbat viața.
Fiecare carte ce mi-a căzut în mână și pe care am citit-o a venit la momentul potrivit, am găsit multe răspunsuri la întrebările mele existențiale, am avut multe căutări de sine și m-au ajutat. Îmi place să citesc, este un stil de viață pe care mi l-am creat de mic copil, o prețuiesc, cei care scriu au o poveste de viață, o împărtășesc cu noi ca să nu mai repetăm greșelile, cu cât sunt mai puține cu atât mai bine.
Recomand cu căldură ,,Omul în căutarea sensului vieții”de Viktor Frankl, rezonez foarte mult cu Gabor Mate, Irvin Yalom, David Reuben, Virginia Satir și alții.
Psychologies: Unde îţi găseşti inspiraţia pentru fiecare nouă zi din viaţa ta?
Silvia Armașu: Mă inspir de la natură, familie, prieteni și oamenii cu care lucrez, dar și de la animale, văd rostul prezenței lor în viața noastră, nu în ultimul rând de la fiul meu de aproape 21 de ani care mă motivează și simt că învățăm reciproc unul de la celălalt, sigur că am în jurul meu mentori care mă îndrumă și mă susțin, mulțumesc tuturor pe această cale.
Psychologies: Care sunt tehnicile folosite de tine pentru a depăşi situaţiile mai puţin bune din viaţa ta?
Silvia Armașu:La fel cum în cabinet ascult clientul, mă folosesc de această tehnică și în ceea ce mă privește, sunt atentă la ce simt, împreună cu autoobservația, văd care este emoția din interior, mă apropii de ea ca să-i dau voie să iasă la suprafață și să o pot elibera.
Mă ajută mult tehnicile de relaxare, în mod special imageria ghidată, rezonez mult cu ea și simt că mă vindecă, dincolo de asta eu sunt optimista convinsă, cred foarte mult în potențialul meu, practic mă încarc eu de la mine, asta funcționează și ador acest mecanism de copy.
Psychologies: Ce te preocupă în timpul liber? Care sunt pasiunile tale?
Silvia Armașu: În decursul vieții am realizat că este foarte important să am grijă de timpul meu liber, să știu care sunt activitățile cu adevărat importante pentru mine, am descoperit că ce face sufletul să vibreze este cititul în domeniul psihologiei, apoi îmi plac plimbările în aer liber, cu prietenii, ador ceaiul fierbinte și aromat, iarna în vârf de munte.
Mă asigur că am un refugiu unde să-mi încarc bateriile, îmi place foarte mult la spa, ador apa, sauna umedă este ce mă relaxează și după ce plec de acolo văd schimbarea, îmi dă o stare reconfortantă, gândurile se limpezesc și obțin mai multă claritate.
Psychologies: Care este relaţia ta cu spiritualitatea? Ai anumite practici în acest sens?
Silvia Armașu: Am simțit dintotdeauna prezența divină, omniscientă, știu că este acel ceva în care cred, ce mă susține și-mi este alături, iar când mi-a fost mai greu mi-am pus toată încrederea.
Dumnezeu este iubire, până și Einstein vorbește despre creator, el este o călăuză a sufletului meu, conectarea cu această sursă, sinele divin mă ajută să găsesc sensul, rostul acestei vieți, îmi dă un sentiment de satisfacție interioară, de bunăstare emoțională.
Pentru liniștirea minții practic meditația, rugăciunea și recunoștința, aceasta din urmă este după mine cheia unei vieți împlinite și liniștite.
Psychologies: Cum îţi închei ziua de lucru?
Silvia Armașu: La final de zi sunt bucuroasă că am scris încă o filă din cartea vieții, că am reușit să termin ce mi-am propus, cu un mulțumesc pe buze și un zâmbet care spune că: da se poate!