Now Reading
Oana Cristina Stoica: Psihoterapeutul cu dizabilitate în România

Oana Cristina Stoica: Psihoterapeutul cu dizabilitate în România

Revista Psychologies

Psihoterapeutul cu dizabilitate în România – ,, Dizabilitatea pălește în fața dorinței și a voinței cu adevărat”

Psychologies: Ce te-a motivat să alegi această profesie și să lucrezi în mod direct cu oamenii?

Oana Cristina Stoica: Încă din copilărie mi-am dorit  să ajut oamenii. Anii au trecut și în adolescență am conștientizat că îmi place să ascult oamenii și poveștile lor de viață. Să aflu de fapt, povestea din spatele poveștii. Astfel am ajuns să-mi doresc să cunosc  mai mult despre ce se ascunde dincolo de cuvintele pe care le rostim, mai precis, în interiorul sufletului. Am absolvit Facultatea de Psihologie care m-a învățat și m-a făcut să înțeleg cum funcționează psihicul uman. Am continuat să mă dezvolt în acest domeniu și am făcut un curs de formare în psihoterapie integrativă, unde mi-am înțeles durerile sufletești și cum le pot rezolva.

Azi psihologia este marea mea pasiune, caut tot timpul să-mi ajut clienții care îmi pășesc în cabinet. Le ascult poveștile sufletului și încerc să îi ghidez în procesul terapeutic, pentru ca la final să ajungă să se simtă bine cu propria persoană. Petrec ore întregi în cabinet citind cărți de specialitate. Caut mereu cursuri de dezvoltare personală, din care învăț metode noi pe care să le pot aplica în lucrul cu clienții mei. Psihologia este despre a ne cunoaște și a ne înțelege partea întunecată a sufletelor noastre. Citesc și voi continua să mă dezvolt în acest domeniu pentru că, dincolo de profesie, este pasiune pură.

Psychologies: Din experiența ta, care consideri că este cea mai mare provocare pe care oamenii o întâmpină în dezvoltarea lor personală sau profesională?

Oana Cristina Stoica: Ca psihoterapeut consider că  cea mai mare provocare cu care se confruntă oamenii, este să reușească în cabinet alături de terapeut,  desfacă marele ghem al suferințelor sufletești.

Să ia fiecare fir, să dezlege nodul foarte strâns al primei suferințe de suprafață pentru a putea ajunge încet, în ritmul lor, cu fiecare ședință de psihoterapie parcursă, să conștientizeze că fiecare nod desfăcut ușor, fără grabă, le eliberează sufletele și îi face să se cunoască mai bine până ajung în miezul ghemului și reușesc să vadă firul lung și gros care s-a format de-a lungul anilor în interiorul lor.  Dacă reușesc să facă acest lucru, să se privească pe sine, la sfârșitul procesului terapeutic vor putea spune: ,,Acum știu să mă descurc în situații dificile pentru că  mă  cunosc  bine, am făcut pace cu interiorul meu, cu cei din jur, și starea de bine este cu mine ”.

Psychologies: Cum te asiguri că rămâi obiectiv și imparțial atunci când lucrezi cu clienții tăi, având în vedere diversitatea problemelor cu care se confruntă?

Oana Cristina Stoica: Psihoterapeutul este acolo pentru clienții săi timp de 50 de minute (durata unei ședințe de psihoterapie individuală), să-i asculte cu atenție și să-i ajute să găsească soluțiile cele mai potrivite la ce îi apasă cu adevărat.

Mă gândesc că oamenii vin la terapie să-și descarce sufletele într-un loc sigur și securizat. Sunt acolo pentru ei și problemele lor, nu sunt dificultățile mele, să le iau cu mine din cabinet.   După fiecare ședință terminată deschid larg fereastra, să iasă toate emoțiile și lacrimile adunate acolo, să intre aer proaspăt pentru următorul client.

Psychologies: Există vreo tehnică sau abordare pe care o consideri esențială în munca ta și care ți-a adus cele mai multe reușite?

Oana Cristina Stoica: Pentru ca o ședință de psihoterapie să fie reușită este foarte important să citești mult despre problema principală cu care persoana vine la prima ședință. Să combini tehnicile potrivite ( combin tehnice de psihoterapie integrativă în care sunt specializată cu diverse tehnici din alte terapii), acelei ființe unice din fața ta, pentru ca la final să afirme: ,, Am reușit să mă descarc. Acum mă simt mult mai bine cu mine și cu cei din jurul meu”.

Psychologies: Cum te ocupi de stresul sau de emoțiile negative care pot apărea în urma sesiunilor cu clienții?

Oana Cristina Stoica: Fiecare sesiune de psihoterapie are emoțiile sale pentru că, să fii emoționat înseamnă să exiști acolo, ești implicat, evoluezi ca om.   Pentru a rezolva stresul sau emoțiile negative, este util să-mi dau voie să le simt, să le conștientizez și le invit la o scurtă plimbare de 10 minute pe malul mării să mă pot relaxa.

Psychologies: Ce sfaturi ai pentru cineva care dorește să înceapă o carieră în domeniul tău?

Oana Cristina Stoica: Ca psihoterapeut nu dau sfaturi, ascult acea persoană  și  încerc împreună cu subiectul să găsim cele mai bune soluții spunând-i: ,, Încearcă să vezi, dacă e potrivit pentru tine”.

Psychologies: Ce resurse (cărți, cursuri, seminarii) recomanzi celor care doresc să se dezvolte în domeniul terapiei?

Oana Cristina Stoica: Dacă au darul înnăscut să asculte povestea din spatele poveștii fiecărei persoane care le va păși în cabinet, fără să judece situația prin care trece clientul lor prin ochii proprii, este ok.

Pentru a ajunge să faci această profesie minunată este nevoie de ore întregi de dezvoltare personală pentru a te cunoaște pe tine cu adevărat, să descoperi acolo tot ce îți apasă sufletul. Pentru a fi un bun profesionist în munca ta este necesar să fi empatic cu oamenii pentru a-i înțelege cu adevărat. Tu ești singurul care va ști ce cărți, cursuri sau training-uri îți sunt potrivite pe structura ființei tale.

Psychologies: Cum te asiguri că te dezvolți continuu ca profesionist și rămâi la curent cu cele mai recente tehnici și metode din domeniul tău?

Oana Cristina Stoica: Îmi plac provocările profesionale care mă solicită să mă descopăr fie pe parte personală prin cursuri de dezvoltare personală, fie pe parte profesională prin cursuri de specialitate .  În copilăria mea eu nu am putut alerga, dar mintea mea a fost tot timpul trează, plină de întrebări și curiozități. Am știut să dau răspuns întrebării Hamletiene: ,, A fi sau a nu fi?”

Am ales să fiu în această viață omul care ajută alți oameni normali, care au nevoie de ghidare în propria lor viață. Citesc foarte mult, scriu articole despre subiecte mai puțin abordate sau aduc în lumină articole unice, de exemplu: ,, Bărbații și femeile jelesc diferit pierderea cuiva drag”.

Psychologies: Ai avut vreodată un moment „aha!” sau o revelație în timpul muncii tale care ți-a schimbat perspectiva sau abordarea? Dacă da, ne poți povesti despre el?

Oana Cristina Stoica: În timpul ședințelor de psihoterapie momentele de ,,aha!” sunt rare deoarece este benefic să oferi subiectului din fața ta stabilitate, încredere și să ai o abordare constantă în lucrul cu el.

Psychologies: Care este cea mai mare recompensă pe care o primești în urma muncii tale cu clienții?

Oana Cristina Stoica: În prezent îmi desfășor activitatea ca psihoterapeut în cabinetul propriu. Am o experiență de 10 ani în lucrul cu  adulții  care se confruntă cu probleme de anxietate, depresie și travaliu de doliu. Cea mai mare recompensă pentru mine este când clientul verbalizează: ,,Acum știu  să mă  descurc în situații dificile pentru că mă  cunosc bine, am făcut pace cu interiorul meu, cu cei din jur, și starea de bine este cu mine ”.

Psychologies: Cum abordezi rezistența sau scepticismul unui client în procesul de coaching sau terapie?

Oana Cristina Stoica: Îi spun doar atât: când te simți tu pregătit, sunt aici, să-mi povestești ce te blochează cu adevărat și nu îți dă voie să fi tu cel autentic.

Psychologies: Unde vezi viitorul domeniului tău, având în vedere evoluția tehnologiei și schimbările din societate?

Oana Cristina Stoica: Sincer îmi doresc ca oamenii să devină real conștienți că sufletele lor sunt cele mai de preț comori pe care le au și este util să aibă grijă de ele în fiecare zi prin introspecție și meditație personală, conectare corp – minte – suflet.

Viitorul psihoterapiei va fi cel mai sigur în mediul online, pentru persoanele care au posibilitatea să plătească terapia online și să se bucure la final de starea de bine cu sine.

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top