Now Reading
Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară

Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară

Revista Psychologies

Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară – spațiu de acceptare și conexiune deschis tuturor 

În perioada 16–18 mai 2025, capitala României este gazda primului festival din țară dedicat dansului  incluziv și dans-terapiei: Dance Bridges Festival 2025 – Accept & Connect, organizat de TMoves și partenerii săi internaționali, cu sprijinul Uniunii Europene prin programul Erasmus+.

Pe parcursul celor trei zile, festivalul va aduce împreună tineri neurotipici și neurodivergenți, persoane cu dizabilități, dansatori amatori și profesioniști, lucrători de tineret și specialiști din domeniul artei, educației și sănătății. Colaborarea dintre România, Portugalia, Spania, Danemarca și Slovenia va crea punți între oameni prin dans, încurajând participarea activă, incluziunea și exprimarea personală prin mișcare – indiferent de abilități, statut social sau mediul de proveniență.

Sorina Petrescu, fondator TMoves, psihopedagog, prof. coregraf cu formare în psihoterapie prin dans și mișcare, declară:

„Dansul are puterea de a aduce oamenii împreună, indiferent de (diz)abilitățile lor, și pune în mișcare corpul fizic, dar și emoțiile și sufletul. Poate crea conexiuni care merg dincolo de cuvânt, limbajul non-verbal fiind universal.”

Festivalul pune accent pe incluziune și nevoia urgentă de accesibilizare a dansului pentru toate categoriile sociale. Deși cercetările arată beneficiile clare ale dansului, multe persoane cu dizabilități din România nu au acces la activitate fizică regulată, din cauza lipsei de programe specializate, personalului instruit și a barierelor atitudinale.

„Dansul incluziv și dans-terapia sunt domenii emergente în România, așa că prin acest festival dorim să începem o rețea de comunități care să ofere nu doar sprijin și apartenență, ci și ocazia ca aceste persoane să devină agenți ai schimbării, cu inițiative proprii și rol activ în societate folosind arta ca instrument principal. Persoanele cu dizabilități au acces limitat la activități sportive sau artistice, iar când există, acestea se rezumă adesea la reabilitare. Este nevoie de programe și spații adaptate nevoilor lor, accesibile financiar și desfășurate în spații cunoscute, precum școlile speciale sau spații artistice accesibilizate”, adaugă Sorina.

Evenimentul se va desfășura la Teatrul Național București (Sala Media) și Linotip – Centru Independent Coregrafic și include:
  • ateliere de dans incluziv și dans-terapie, susținute de experți internaționali din Portugalia, Spania, Danemarca, Slovenia și România
  • discuții tip panel despre rolul dansului în educație, sănătate și incluziune
  • reprezentații artistice ale echipelor incluzive din proiect și proiecții video din toate țările partenere

Acestea vor fi susținute în limbile română și engleză, cu traducere, iar anumite activități vor include interpretare în limbajul semnelor.

Evenimentul este rezultatul a două inițiative internaționale co-finanțate de Uniunea Europeană* prin Programul Erasmus+: proiectul „Dance Bridges: Accept & Connect”, realizat în parteneriat cu Cercima (Portugalia) și Meet Share Dance (Spania), și proiectul „Move, Dance and Feel Good”, derulat alături de Sense of Movement (Danemarca) și Institute IZIS (Slovenia). Festivalul va include prezentarea concluziilor acestor colaborări, reunind experiențe din schimburile de bune practici în dans creativ și dans-terapie, precum și din taberele urbane de dans incluziv și dans terapie organizate în țările partenere.

Cei care doresc să descopere puterea dansul incluziv și a dans terapiei sunt invitați să citească mai multe detalii pe evenimentul de pe Facebook. Participarea este gratuită însă locurile sunt limitate. Înscrierile se fac prin acest link: linktr.ee/dancebridgesfestival până pe 8 mai 2025.

 

Despre TMoves

TMoves este un hub creativ-artistic-educațional de excelență în dans-terapie și dans incluziv, care ajută în special copiii și persoanele neurotipice, neurodiverse, cu CES (cerințe educaționale speciale) sau dizabilități să se transforme prin mișcare pentru a-și atinge potențialul maxim. Prin atelierele pe care le susține, este prima companie de dans incluziv din țară care celebrează diversitatea și acceptarea a ceea ce suntem, creând contextul potrivit pentru libertatea de exprimare și de descoperire a emoțiilor prin dans, pentru dezvoltarea competențelor necesare unei vieți independente în echilibru și armonie. Oferă îndrumare profesională, formare în domeniul metodelor creative prin dans și mișcare, dans-terapie pentru psihopedagogi, coregrafi, profesori de dans, părinți și cei interesați de lucrul cu persoanele neurodiverse, cu (diz)abilități.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top