Problemele nevăzute din pandemie
Coronavirusul a dezvăluit mai multe probleme cu care se confruntă societatea în care trăim, despre unele s-a mai vorbit, în trecut, altele însă sunt și acum ascunse sub preș. Am văzut toți criza din sistemul medical, spitale blocate, acces limitat la servicii medicale sau deloc, secții întregi care au luat foc din cauza extenuării sistemului de instalații.
Coronavirusul a dezvăluit mai multe probleme cu care se confruntă societatea în care trăim, despre unele s-a mai vorbit, în trecut, altele însă sunt și acum ascunse sub preș.
Am văzut toți criza din sistemul medical, spitale blocate, acces limitat la servicii medicale sau deloc, secții întregi care au luat foc din cauza extenuării sistemului de instalații.
Societatea s-a divizat complet, între vacciniști și nevacciniști, între oameni care cred în existența pandemiei și oameni care refuză complet să accepte noua realitate.
Criza financiară bate și ea la ușă, tot mai mulți oameni își pierd locurile de muncă, prețurile au explodat și simțim asta în fiecare zi.
Prea puțină lume vorbește însă despre atacurile de panică și anxietatea generalizată, care și-a găsit ușor, ușor loc în psihicul românilor și care îi afectează tot mai mult, pe zi ce trece. Unii sunt conștienți de asta, alții mai puțin, dar este clar că tot mai mulți oameni sunt afectați de simptomele evidente ale atacurilor de panică.
Tot mai mulți români acuză o stare de frică permanentă, în special de boală și moarte. La orice pas și simptom, oamenii sunt tot mai speriați și își imaginează scenarii negative care conduc la atacuri de panică violente. Bineînțeles, nimeni nu este dornic să le explice ce se întâmplă cu ei și care sunt soluțiile pentru aceste probleme: o respirație controlată, o conștientizare a situației de fapt, controlarea hiperventilației și terapie.
Oamenii au ascuns prea multă vreme sub preș nemulțumirile pe care le au. Ani la rând ele s-au strâns și acum, pe fondul crizei generate de pandemie și nesiguranța zilei de mâine, au explodat.
Vă întrebați ce este de făcut? Recunoaștere, admitere și curaj de merge la terapie, la discuții deschise despre lucrurile care v-au încărcat în ultimii ani de zile.
Ce nu trebuie făcut? Să nu mai neglijăm sănătatea mentală, așa cum am fost obișnuiți de societatea în care trăim.
O ignorare a sănătății mentale este la fel de toxică precum ignorarea problemelor uzuale de sănătate și duc, într-un final, în același loc: la clacare.