Psihicul şi sănătatea
„E pe stres, doamnă. Mergeţi acasă și încercaţi să vă liniștiţi. Dacă vreţi, vă dau o trimitere la un coleg psihiatru. Poate vă dă ceva să vă calmaţi.” Sunt cuvinte pe care de-a lungul carierei mele medicale le-am auzit de atâtea ori din gura pacienţilor frustraţi de această abordare atunci când toate analizele medicale și investigaţiile legate de boala nou-apărută nu ofereau cine știe ce clarificare a situaţiei.
Avântul pacienţilor care nu sunt satisfăcuţi de astfel de explicaţii și sunt sătui de multiple diagnostice care invariabil duc la un pumn de pastile, creează o sete de înţelegere mai profundă. În final, omul e suficient de inteligent să vadă că de când a avut „acel” șoc emoţional, de acum 5 luni, s-a declanșat boala lui. E evident o legătură. Până și medicul poate că e de acord. Dar cunoașterea medicală clasică, în ciuda minunăţiilor care ne permit să supravieţuim unor boli și probleme care în urmă cu secole ne omorau pe capete, este extrem de limitată când vine vorba de legătura între emoţii și boli.
Citeşte articolul integral în cadrul ediţiei de mai 2021 a Revistei PSYCHOLOGIES.
Octavian Sbârnă este medic acupunctor şi psihoterapeut. Din 1999, a început să studieze şi să practice stilul Constituţional al Celor Cinci Elemente în Anglia, sub ghidarea unui maestru acupunctor, acesta fiind baza pregătirii sale. În paralel, a studiat medicina clasică şi a absolvit Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, urmând apoi specializarea în Medicina de Familie, tot în Bucureşti. De la începutul anului 2009, a început să studieze şi să integreze în practica sa Medicina Tradiţională Chineză. În afară de acupunctură, a studiat şi practicat Reiki şi Terapie Craniosacrală.