Psihogenealogia: cum ne afectează rădăcinile familiale?
Toți creștem cu greutatea istoriei familiale asupra noastră. Fiecare dintre noi este rezultatul unui lung lanț psiho-genealogic.
Suntem continuarea mamei, a tatălui, a întregi linii familiale din care facem parte și a tot ceea ce s-a întâmplat strămoșilor noștri. Multe dintre conflictele noastre interne nu ne aparțin, sunt poveri familiale ce ne-au fost predate deseori sub formă de credințe inconștiente. Pentru a începe să ne construim cu adevărat propriul destin este necesar să ne uităm la circumstanțele de dinaintea nașterii noastre, pentru a găsi acele conflicte și secrete familiale care nu au fost rezolvate și povești ce nu au fost spuse.
Majoritatea situațiilor dificile și provocărilor din viața de adult își au rădăcina în conflictele petrecute în familie în primii noștri ani de dezvoltare, atunci când se stabilește tipul de atașament sau chiar în alegerile făcute de strămoși și de cei din linia familială, chiar încă de dinainte de a ne naște.
Identificându-ne, din iubire inconștientă, cu rudele noastre, repetăm toată această povară familială în toate aspectele importante ale vieții noastre: relația de cuplu, profesie, sectorul financiar, copii. La fel procedăm și în cele mai mici detalii ale vieții cotidiene, fără să conștientizăm acest lucru.
O parte din ceea ce suntem este genetică, dar există dovezi din ce în ce mai clare că felul în care ne comportăm în prezent, dar și alegerile personale provin din experiențele strămoșilor noștri. Practic, nu noi ne alegem să ne placă înghețata de ciocolată. E posibil să îți placă înghețata de ciocolată pentru că i-a plăcut și bunicului tău.
Cercetările științifice actuale privind transmiterea ADN sugerează cu tărie că experiențele părinților noștri și chiar ale bunicilor influențează comportamentul descendenților.
De exemplu, cum ar putea experiențele precum abuzul, traumele sau dependența să afecteze viitorii descendenți?
Citește continuarea articolului în ediția dublă decembrie 2021 – ianuarie 2022 a revistei Psychologies.
Anca Maftei este psihoterapeut integrativ și sistemic cu 20 de ani de experiență, expert în lucrul cu trauma, hipnoterapeut, facilitator de workshop-uri transformationale de psihoterapie IFS și constelații sistemice ReGeneration, creatoarea propriei metode de lucru terapeutic, unică în lume - ReGeneration, ce reunește mai multe formări terapeutice și fondatoarea Academiei de transformare sistemică ReGeneration. Întotdeauna am fost pasionată de natura umană, de relațiile transgeneraționale în care ne formăm și dezvoltăm, de descoperirea Sinelui, vindecarea în profunzime prin conștientizare, lucrul în profunzime cu inconștientul, responsabilizarea și alegerea asumată a propriului drum în viață. Îmi place să spun despre mine că sunt un căutător care a găsit ce căuta. Sunt un explorator al adevărului și în urma tuturor studiilor și căutărilor mele am realizat cum cunoașterea este doar un prim pas, dar ceea ce vindecă și transformă cu adevărat este experiența directă si iubirea. Iubirea e lipiciul. După zeci de școli, cursuri și formări terapeutice am conturat propria mea metoda terapeutică - ReGeneration ce reușește să pătrundă în profunzime în inconștient și să elibereze părțile din interior împovărate de experiențele traumatice din trecut. În plus, abordarea metodei ReGeneration este una sistemică. Pornim de la rădăcini și de la onorarea strămoșilor, apoi vindecăm relația primordială care este stâlpul vieții noastre sau trunchiul, relația cu părinții. Mai apoi ne conectăm cu emoțiile din corp, le eliberăm și explorăm fiecare fațetă a personalității pentru a face loc Sinelui, soarelui nostru interior să răsară și să ne lumineze întreaga existență. Simt că am găsit adevărul, acel adevăr profund, care există în fiecare dintre noi și care stă la baza modului în care trăim, care face diferența între a fi fericiți și liberi sau încătușați de minte și de poverile trecutului. Este un adevăr pe care îl poți simți și accesa și tu, dacă te conectezi la energia esenței tale profunde, a Sinelui pentru că Sinele există în fiecare dintre noi.