Now Reading
Simbolistica psihanalitică în cadrul viselor

Simbolistica psihanalitică în cadrul viselor

ana-maria-stefanescu
simbolistica-psihanalitică-în-cadrul-viselor

„Cred că în general este o idee bună să ne aducem aminte ocazional că oamenii aveau obiceiul să viseze înainte să existe psihanaliza.” Sigmund Freud

Sigmund Freud este cel care a pus bazele psihanalizei ca metodă psihoterapeutică. Această abordare are în centru cunoașterea în profunzime a vieții sufletești a omului atât în starea de normalitate psihică, dar și de boală, pentru a se poate recurge la măsuri de terapie potrivite situației.

Freud a înțeles că visul are un sens și a căutat să găsească chei de decodificare. El considera că visul exprimă un mesaj al inconștientului, interpretarea viselor devenind astfel „calea regală către inconștient”. Visele pot părea de neînțeles – uneori în evidentă contradicție cu realitatea diurnă. Cu toate acestea, oamenii simt adesea visul ca pe ceva real: asta deoarece un vis poate fi o experiență extrem de intensă, de vie.

Cele mai importante curente care s-au desprins din psihanaliza freudiană au fost cea adleriană și cea jungiană.

C.G. Jung duce psihanaliza la un alt nivel, mai ales în ceea ce privește inconștientul care devine de o importanță esențială. Psihanaliza devine o „psihologie abisală” având ca obiect principal inconștientul. Aici vorbim și despre arhetipuri și despre experiența psihologică individuală. Limbajul inconștientului este prin excelență simbolic și se exprimă în vise, mituri, legende, religii, arta etc.

Citește continuarea articolului în ediția dublă decembrie 2021 – ianuarie 2022 a revistei Psychologies.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top