Now Reading
Somatizarea – ce o cauzează și cum se poate trata?

Somatizarea – ce o cauzează și cum se poate trata?

Revista Psychologies

Somatizarea este un fenomen complex, descriind modul în care stresul emoțional și suferința psihică se manifestă prin simptome fizice, uneori severe, fără o cauză medicală clară. Manifestările variază de la dureri de cap persistente și probleme digestive la afecțiuni somatice mai grave, cum ar fi sindromul de colon iritabil sau fibromialgia. Deși somatizarea a fascinat și intrigat cercetătorii de-a lungul timpului, cauzele sale rămân adesea neelucidate. Ce este mai exact, ce anume o cauzează și cum poate fi tratată? Află în rândurile următoare.

Ce este somatizarea și ce o cauzează?

Somatizarea este o tulburare psihosomatică care se caracterizează prin apariția unor simptome fizice semnificative în absența unor cauze medicale identificabile. Simptomele pot fi diverse și include dureri de cap, oboseală, probleme digestive, dificultăți de respirație, tulburări de somn și alte manifestări la fel de neplăcute. Pentru a găsi o abordare potrivită, pacienții trebuie să cunoască ce anume cauzează acest fenomen. Cauzele nu sunt pe deplin înțelese, dar se consideră ca fiind multifactoriale, implicând o combinație de factori genetici, biologici, psihologici și sociali. Unii dintre factorii genetici și biologici pentru somatizare includ persoanele cu antecedente familiale de tulburări somatoforme sau alte afecțiuni psihologice.

Traumele și stresul din copilărie sau din viața adultă, cum ar fi abuzul fizic sau verbal, pot contribui la dezvoltarea somatizării. Anxietatea, depresia și alte tulburări de sănătate mintală sunt adesea asociate cu această afecțiune. Stresul cronic, conflictele interpersonale nerezolvate și dificultățile în gestionarea emoțiilor, dar și anumite culturi ce promovează credințe sau comportamente legate de sănătate, favorizează și ele apariția acestei afecțiuni.

Opțiuni de tratament moderne, integrate și non invazive

Opțiunile de tratament pentru somatizare includ o abordare integrată, care vizează diferite metode de tratament. Terapia cognitiv-comportamentală ajută la identificarea și modificarea tiparelor de gândire și comportament care contribuie la simptomele fizice. Terapia Neurofeedback Plus, oferită de Institutul BrainMap Neuroscience este utilă în antrenarea creierului pentru a regla activitatea în zonele asociate cu stresul. Aceasta ajută și la îmbunătățirea funcționării sistemului nervos autonom, creșterea conștientizării corpului, precum și la antrenarea creierului pentru a gestiona emoțiile mai eficient. Terapia psihodinamică se concentrează pe explorarea conflictelor interne și a factorilor psihologici profunzi. Scopul său este acela de a înțelege mai bine originea și semnificația simptomelor somatice.

Somatizarea reprezintă o provocare, însă abordând metodele de tratament potrivite, pacienții pot învăța să-și gestioneze simptomele, să își îmbunătățească viața și să își recapete controlul asupra propriului corp. Deși este o afecțiune mai puțin plăcută pentru cei care o experimentează, apelând la ajutorul specialiștilor și primind suport familial, pacienții se vor putea bucura în cele din urmă de o viață mai liniștită.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top