Terapia ABA: o cale eficientă pentru dezvoltarea copiilor cu autism
Există un număr din ce în ce mai mare de copii diagnosticați cu autism în fiecare zi, care au nevoie de terapie pentru a recupera întârzierile în dezvoltare cauzate de autism.
În acest context, un program ABA (Analiză Comportamentală Aplicată) bine structurat aduce numeroase beneficii unui copil cu autism, fiind, la momentul actual, singura abordare cu rezultate eficiente, dovedite științific.
Efectele pozitive ale unui program implementat de un analist comportamental împreună cu o echipă de terapeuți bine pregătită, poate influența în mod covârșitor destinul unui copil cu autism și al familiei sale.
ABA se concentrează pe învățarea abilităților sociale esențiale, precum comunicarea, interacțiunea cu ceilalți și dezvoltarea relațiilor limitate ale copiilor cu autism. Ajută la dezvoltarea abilităților de comunicare verbală și non-verbală, ceea ce poate spori semnificativ capacitatea copilului de a-și exprimă nevoile și dorințele. Prin numeroase programe de intervenție, limbajul și comunicarea copiilor sunt stimulate structurat dar și în joc, oferind căi de comunicare accesibile, acolo unde copiii nu le pot deprinde singuri.
ABA poate ajuta la reducerea comportamentelor disruptive sau auto-vătămătoare prin învățarea alternativelor mai adecvate, prin recompensare și metode pozitive de învățare. Copiii cu autism pot beneficia de dezvoltarea abilităților de învățare, cum ar fi concentrarea, rezolvarea de probleme și generalizarea informațiilor și introducerea lor în contexte funcționale de viață. ABA încurajează autonomia și independența copilului, ajutându-l să devină mai independent în activități din viața zilnică.
Terapeuții ABA bine pregătiți joacă un rol crucial în implementarea acestor programe și în sprijinirea copiilor cu autism. Fără o pregătire adecvată în ABA, un psiholog, nu poate gestiona corect un copil cu autism sau un program de terapie complex, cum este unul ABA. Iată câteva motive pentru a fi un terapeut ABA cu o pregătire adecvată:
Terapeuții ABA pot vedea schimbări semnificative în viețile copiilor cu autism și în familiile lor, contribuind la progresul lor și îndeplinindu-și misiunea frumoasă și anume aceea de a ajuta și de a contribui la progresul copiilor în general.
Satisfacție personală pentru că lucrul cu copii cu autism și ajutarea lor să își dezvolte abilitățile pot aduce o mare bucurie personală.
Pe de altă parte, existând o cerere crescută pentru terapeuții ABA bine pregătiți, li se oferă oportunități de angajare stabile și satisfăcătoare. Lucrând împreună cu alți profesioniști din domeniul sănătății mintale, terapeuții ABA adaugă diversitate și colaborări numeroase, câștigând o experință vastă de la început.
Un program ABA bine structurat aduce beneficii semnificative copiilor cu autism, familiilor lor, dar și terapeuților care înțeleg rolul pregătirii corecte și etice. Cursurile recomandate, dacă ești psiholog și îți dorești o pregătire adecvată, au cel puțin 40 de ore de pregătire și pot fi disponibile și online.
Daniela Gavankar ajută psihologii să-și găsească direcția, încrederea și clienții de care au nevoie. Este psiholog specialist la rândul său, din 2001 și iubește oamenii. Și florile. Și pisicile. Este soție, mamă, formator, supervizor, mentor dar și o exploratoare neobosită a potențialului uman. Este profesor asociat al Universității Spiru Haret din 2018, unde predă și îi sprijină pe studenți să înțeleagă autismul și abordarea comportamentală a copiilor cu autism.