Now Reading
Terapia de grup – când se recomandă și ce trebuie să știi despre ea

Terapia de grup – când se recomandă și ce trebuie să știi despre ea

Revista Psychologies

În viața fiecăruia dintre noi apar momente dificile în care ne simțim copleșiți de emoții sau singuri. În astfel de momente, găsirea sprijinului potrivit poate face diferența dintre a rămâne blocat și a găsi calea către vindecare și creștere personală. Terapia de grup este o modalitate valoroasă prin care poți descoperi că nu ești singur în lupta pe care o duci și că există oameni care împărtășesc experiențe similare. Alături de membrii grupului și de un terapeut cu experiență, poți învăța să-ți gestionezi eficient toate provocările și să-ți regăsești echilibrul emoțional.

Ce este terapia de grup?

Terapia de grup este o formă terapeutică în care sunt implicați mai mulți beneficiari și unul sau mai mulți terapeuți, în funcție de mărimea grupului și de orientarea sa. Fiecare grup de terapie are o tematică anume, abordată de către toți membrii și ghidată de către un psiholog in Bucuresti sau din altă zonă unde există.

Elementul comun este reprezentat de tematică. Chiar dacă fiecare grup are specificul său, membrii acestuia îmbogățesc experiența tuturor prin împărtășirea propriilor experiențe. Astfel, interacțiunile dintre participanți facilitează realizarea schimbărilor pozitive și creează un mediu propice pentru dezvoltarea personală.

Când este indicată?

Există o multitudine de situații în care terapia de grup și-a dovedit eficiența. Printre cele mai întâlnite indicații ale terapiei de grup se află:

  • anxietatea;
  • depresia;
  • dependențele (alcool, droguri);
  • tulburările alimentare.

Este important să știi că ședințele de terapie de grup nu exclud sesiunile individuale. În funcție de particularitățile fiecărui client, terapeutul face recomandări personalizate. În unele situații, terapia individuală este indicată, pentru a facilita schimbarea mai rapid, dar în altele terapia de grup poate fi suficientă.

Beneficiile terapiei de grup

Terapia de grup reprezintă o opțiune valoroasă pentru persoanele care necesită suport psihologic. Beneficiile acestei terapii sunt numeroase și pot include:

  • sprijinul social;
  • obținerea mai multor perspective;
  • dezvoltarea abilităților sociale;
  • autocunoaștere.

Relatarea experiențelor tuturor participanților conferă un sentiment de apartenență, de siguranță. Implicarea activă și sinceritatea în discuții contribuie la crearea unui mediu de încredere și sprijin. Dacă și tu îți dorești să beneficiezi de un mediu în care să te descoperi, să crești și să îți dezvolți abilitățile de comunicare, terapia de grup este potrivită pentru tine. Caută grupul și terapeutul cu care rezonezi, fă o programare și află cat costa sedinta la psiholog. Nu amâna dezvoltarea personală, fii deschis și vei găsi nu doar noi prieteni, dar și metode prin care să-ți îmbunătățești viața.

 

Dacă te gândești să începi terapia de grup, discută cu un terapeut despre nevoile și așteptările tale pentru a găsi varianta potrivită pentru tine. Debutul unui proces terapeutic este un pas curajos și provocator, dar sigur vei găsi persoanele de care ai nevoie pentru a-ți regăsi echilibrul emoțional.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top