Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă
A fi în control este cel mai important lucru pentru tine? Dacă nu îți iese perfect un lucru, te consumi și toată seara este compromisă? Dacă ceva nu este la locul lui, liniștea ta e spulberată și nu te poți odihni? Curățenia este importantă pentru starea ta de bine? Uneori, unele gânduri rămân și te bântuie fără să vrei? Îți este dificil să te desparți de lucruri? Ai o întreagă colecție de lucruri încă din copilărie? Nu îți place ca cineva să îți strice rutina? Neprevăzutul te anxietează? Ordinea lucrurilor trebuie să fie exact cum ți-ai imaginat, altfel ți se strică buna-dispoziție?
Viața adesea poate fi o provocare pentru mulți dintre noi. Prinși între nevoia de anonimat și dorința de a fi apreciați și recompensați pentru cine sunt și ce pot realiza, persoanele cu tulburare de personalitate de tip obsesiv-compulsiv sunt niște luptători care depun în fiecare zi a vieții lor un permanent efort din nevoia de a se mulțumi pe sine și a controla lumea și mediul exterior. Sunt buni în a identifica aspecte la care alții nici nu s-ar gândi. Pot fi prieteni de nădejde, dedicați și principiali care te pot surprinde prin gesturi frumoase. Și totuși… îți pot da și bătăi de cap dacă nu le înțelegi particularitățile felului lor inedit de a fi, gândi, simți sau de a se comporta.
Ideal ar fi să evităm să „diagnosticăm” în stânga și în dreapta oamenii, împărțindu-i în tot felul de categorii sau etichetându-i. Informațiile de mai jos sunt pentru a ne ajuta să înțelegem și să știm ce se poate întâmpla în mintea unei persoane cu aceste particularități de personalitate, restul ține de intimitatea și decizia fiecăruia de a consulta un specialist.
Tulburarea obsesiv-compulsivă este una dintre cele mai frecvente tulburări de personalitate, cu o prevalență cuprinsă între 2,1-7.9% din populația generală, de două ori mai frecvent întâlnită la bărbați decât la femei.
Citește continuarea articolului în ediția de martie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Știutorii” cu autograful lui Mircea Cărtărescu.
Jeni Chiriac este psiholog și psihoterapeut, cu o experiență vastă în domeniu de peste 15 ani. A absolvit Facultatea de psihologie la Universitatea București în anul 2004. A finalizat formarea în terapie ericksoniană, relaxare și hipnoza clinică în anul 2006 și supervizarea în anul 2008. A participat la diferite module de terapii creative în cadrul Institutului Sper (2004-2005). A urmat două module de formare în Programare Neuro-Lingvistică în perioada 2007-2008. Este specializată în sexologie, victimologie și expertiză psihologică judiciară, oferind asistenţă psihologică de specialitate (evaluare psihologică, consiliere și psihoterapie). Fiind preocupată de dezvoltarea și formarea sa profesională continuă, a participat la diferite conferințe pe teme științifice din variate domenii conexe psihologiei (domeniul medical, juridic, farmaceutic etc), finalizând și cursuri postuniversitare precum „Optimizarea performanţei profesionale prin consultanţă și coaching cognitiv-comportamental” sau master în sexologie, UMF Cluj-Napoca (2008-2010). Este preocupată de promovarea psihologiei și asistenţei psihologice în Romania, oferind din 2007 interviuri și participând la diferite emisiuni televizate pe teme sociale și nu numai. În prezent este formator în cadrul Institutului de psihologie judiciară și președintele Patronatului Psihologilor cu drept de liberă practică, zona de dezvoltare București-Ilfov (mandat pe perioadă determinată).