Valentina Arsene: un copil este un dar, nu este un scop!
Să însoțești în procesul de vindecare o femeie înainte de sarcină, pe parcursul sarcinii și după ce naște, atunci pot spune că eu fac parte din viața ei și ea face parte din viața mea definitiv; cu fiecare bebe care se naște, familia mea se mărește; ce binecuvântare mai mare poate fi?
Psychologies: Ce te-a motivat să alegi această profesie și să lucrezi în mod direct cu oamenii?
Valentina Arsene: Propria mea experiență personală precum și parcursul meu emoțional și fizic legat de infertilitate, m-au marcat profund. La 31 de ani pregăteam dosarul de adopție (timp de 10 ani trei medici îmi spuseseră că nu pot rămâne însărcinată) însă la 32 ani nășteam..fară niciun tratament sau intervenție chirurgicală. A fost o experiență care m-a transformat și mi-a deschis ochii asupra unei lumi de suferințe tăcute, frici și frustrări pe care multe femei le poartă în taină.
Alegerea acestei profesii a venit că un răspuns firesc la dorința mea de a împărtăși cunoștințele și soluțiile pe care le-am descoperit în lupta mea. Am simțit chemarea de a ajuta alte femei să se elibereze de blocajele emoționale și spirituale care întrețîn infertilitatea, în 2016 având primul caz de inferilitate primară, rezolvat cu doi copii (2017 o fetiță și în 2019 un băiețel); așa am decis să mă dedic exclusiv acestui domeniu, până în prezent venind la trup 138 copii. Fiecare poveste pe care o aud și fiecare transformare la care asist mă inspiră, iar misiunea mea este acum să transmit mai departe tot ce am învățat și să fiu un sprijin real pentru aceste femei în călătoria lor spre a deveni mame.
Psychologies: Din experiența ta, care consideri că este cea mai mare provocare pe care oamenii o întâmpină în dezvoltarea lor personală sau profesională?
Valentina Arsene: Am fost tentată să răspund că cea mai mare provocare este frica; însă cel mai mare curaj l-am întâlnit la femeile cu care lucrez și care aleg să treacă prin orice tratament, terapie, protocol doar să își vadă visul împlinit. De aceea, în domeniul pe care îl cercetez de aproape un deceniu, cea mai mare provocare este acest sentiment interior de insuficiență și vinovație. Observ la femeile cu care lucrez că există o tendință puternică de a interioriza neajunsurile, de a crede că nu sunt „destul de bune”, oricât ar face tot nu e destul sau că poartă vreo „pedeapsă” pentru lucruri din trecut. Această convingere poate bloca, la nivel emoțional și chiar fizic, capacitatea lor de creație.
Psychologies: Cum te asiguri că rămâi obiectiv și imparțial atunci când lucrezi cu clienții tăi, având în vedere diversitatea problemelor cu care se confruntă?
Valentina Arsene: Fiecare femeie are un parcurs unic. Când lucrezi pe o temă atât de profundă și de intimă, trăiești alături de fiecare femeie atât binecuvântarea de a participa la bucuria creației divine când vine bebe cât și la tristețea atunci când apar pierderi de sarcină, FIV-uri nereușite, opriri din evoluție…recunosc că mă impactează fiecare experiență însă am învățat în timp să îmi gestionez propriile trăiri și emoții pentru a rămâne ancorată în misiunea mea de a ajuta iar rolul meu este esențial în astfel de situații să îi ofer spațiul și siguranța necesare pentru a-și exprima liber experiențele și emoțiile; practic des așa numita detașare conștientă, îmi reamintesc că sunt un ghid și un suport pentru fiecare clientă, iar procesul de vindecare este al ei, nu al meu.
Psychologies: Există vreo tehnică sau abordare pe care o consideri esențială în munca ta și care ți-a adus cele mai multe reușite?
Valentina Arsene: Da, Harta unica de vindecare; este un instrument valoros din psihogenealogie și recall healing, harta cu care încep ședințele de lucru și care mi-a adus cele mai rapide rezultate în sensul în care identific în cazul fiecărei femei loialități inconștiente pe linie maternă, locul ei în neam, evenimentele repetitive din viața ei, suferințe repetitive, ciclicități care pot fi stopate. Când iți cunoști harta ai ieșit din confuzie; identifici clar linia din neam care necesită abordare și rezolvare; pentru că deși viața noastră a început la momentul concepției, purtăm înăuntrul nostru toate amintirile strămoșilor noștri sau așa cum o numește azi știința, informația genetică.
Psychologies: Cum te ocupi de stresul sau de emoțiile negative care pot apărea în urma sesiunilor cu clienții?
Valentina Arsene: Indiferent de stare eu îmi încep ziua cu o meditație și tehnică energetică de împământare; am observat că această combinație de practici îmi asigură echilibrul și energia pentru întreaga zi; însă în cazul unor emoții puternice negative folosesc tehnici de eliberare și detoxifiere energetică prin folosirea unor practici de curățare, bai cu sare, fumigație, respirație conștienta. Periodic, particip la sesiuni de supervizare sau de terapie personală, pentru a reflecta asupra propriilor emoții și pentru a-mi asigura o perspectivă proaspătă, obiectivă și centrată. Aceste metode combinate îmi oferă suportul necesar pentru a rămâne prezentă și capabilă să îmi susțin clientele la fiecare sesiune.
Psychologies: Ce sfaturi ai pentru cineva care dorește să înceapă o carieră în domeniul tău?
Valentina Arsene: În primul rând, ca să lucrezi cu ceilalți și să fii de ajutor cu adevărat, trebuie să iubești oamenii. Procesul nu este doar despre cunoaștere profesională, ci despre umanitate, despre puterea de a susține o altă persoană într-o călătorie de vindecare și descoperire; dacă te afli în orice formă de judecată, de evaluare, de critică la adresa oamenilor, atunci este esențial să reiei intenția: pentru ce vreau să fac asta?
În al doilea rând, nu poți ajuta pe celălalt mai mult decăt te ajuți pe tine; dacă ceva în tine e nevindecat încă, nu vei reuși să facilitezi procesul de vindecare la cealaltă persoană; de aceea fiecare trebuie să fie pregătit să lucreze cu propria poveste emoțională, să își cunoască foarte bine blocajele și emoțiile. În lucrul cu infertilitatea, te întâlneșți deseori cu durerea și vulnerabilitatea oamenilor, iar pentru a fi cu adevărat un sprijin, este vital să fii tu însuți vindecat sau pe un drum autentic de vindecare.
În al treilea rand, încurajez formarea continuă, permanentă, explorarea și studiul mai multor tehnici complementare de terapie (cum ar fi psihogenealogie, Recall Healing, Noua Medicină Germanică, terapie Bowen).
Psychologies: Ce resurse (cărți, cursuri, seminarii) recomanzi celor care doresc să se dezvolte în domeniul terapiei, coaching-ului, consultanței sau training-ului?
Valentina Arsene: Lista este foarte lungă; voi selecta câteva resurse pe care le consider esențiale. Recomand o serie de cărți de bază în psihogenealogie și vindecare emoțională, care pe mine m-au ajutat să înțeleg sursa blocajelor emoționale precum și tehnici de vindecare:
- „Cinci răni care împiedică să fii tu însuți” de Lise Bourbeau – pentru înțelegerea și vindecarea rănilor emoționale din copilărie.
- „Strămoșîi noștri, rădăcinile noastre” de Anne Ancelin Schützenberger – o carte fundamentală în psihogenealogie, explicând influențele transgeneraționale asupra viețîi noastre.
- „Biologia credinței” de Bruce Lipton – despre puterea credințelor asupra sănătățîi și a transformării personale, o perspectivă esențială în lucrul cu blocajele emoționale și fizice.
Apoi, dacă terapeutul este femeie, din perspectiva mea, un curs de abordare a feminității este obligatoriu; pentru că tu dai din ce ești! Pentru propria vindecare ajută mult workshop-uri de psihogenealogie și constelațîi familiale iar pentru tehnici concrete recomand Conferințele și seminariile lui Joe Dispenza
Psychologies: Cum te asiguri că te dezvolți continuu ca profesionist și rămâi la curent cu cele mai recente tehnici și metode din domeniul tău?
Valentina Arsene: Așa cum recomandam anterior, formarea permanentă este esențială în acest domeniu. Periodic particip la cursuri de specializare și seminarii internaționale, în special în domeniile psihogenealogiei, Recall Healing, terapiei Bowen și a terapiei transgeneraționale. Aceste cursuri nu doar că îmi îmbogățesc cunoștințele, dar îmi oferă și ocazia de a explora perspective noi și de a înțelege mai bine conexiunea între emoțîi, traume și corp. Sunt pasionată de abordările moderne privind studiile recente în neuroștiințe și epigenetică, pentru a le integra în practica mea și îmi place să fiu la current cu cele mai noi descoperiri. Mă ajuta foarte mult colaborarea cu alți specialișți și particip la grupuri de supervizare sau comunități profesionale. Aceste întâlniri cu colegi din domeniu sunt o sursă valoroasă de feedback și îmi permit să discut cazuri complexe într-un mod constructiv.
Psychologies: Ai avut vreodată un moment „aha!” sau o revelație în timpul muncii tale care ți-a schimbat perspectiva sau abordarea? Dacă da, ne poți povesti despre el?
Valentina Arsene: Da, am avut multe “aha”-uri pe parcursul cercetării mele în care căutam răspunsuri. Primul moment a fost cel care a și deschis calea către celelalte, respectiv momentul în care aflu că am rămas însărcinată, desi nimeni nu îmi dădea vreo șansă; atunci mi-am adresat întrebarea de bază: ce am făcut diferit? Răspunsul se afla exact în întrebare pentru că nu e despre a face un copil, e despre a primi un copil la trup; este atât de imporantă energia recepției pentru o femeie și nu cea a emisiei.. Deși credem că facem noi, suntem, de fapt, doar un canal prin care se permite venirea la trup a unui suflet, care are propria lui misiune, în funcție de ceea ce are el de experimentat și nu în funcție de nevoile noastre.
Un alt ‘aha’ a apărut odată cu prima mea pacienta diagnosticată cu infertilitate primară și care ulterior a născut doi copii; așa am înțeles că infertilitatea nu este un diagnostic și nici o boală, ea este o stare pe care o întreținem, inconștient de cele mai multe ori.
La fel de important a fost să înțeleg că un copil este un dar, nu este un scop! Când copilul devine un scop (să am un sens în viață, să fiu în rândul lumii…să aibă cine să îmi aducă și mie un pahar de apă la bătrânețe etc) i se va imprima acestuia toată energia și misiunea cu care vine la trup, misiune care nu este a lui, este a mamei sale, deviindu-l astfel de la propria lui evoluție…acesta fiind un mare blocaj în întreținerea stării infertile. Veți regăsi toate “aha”-urile în viitoarea mea carte pe care o voi lansa în martie 2025.
Psychologies: Care este cea mai mare recompensă pe care o primești în urma muncii tale cu clienții?
Valentina Arsene: Să însoțești în procesul de vindecare o femeie înainte de sarcină, pe parcursul sarcinii și după ce naște, atunci pot spune că eu fac parte din viața ei și ea face parte din viața mea definitiv; cu fiecare bebe care se naște, familia mea se mărește; ce binecuvântare mai mare poate fi?
Psychologies: Cum abordezi rezistența sau scepticismul unui client în procesul de coaching sau terapie?
Valentina Arsene: Când am o primă întălnire cu o femeie, eu văd de la început potențialul din ea, eu stiu că în ritmul ei vă ajunge unde își dorește; nu am nicio îndoială; această încredere în potențialul ei îmi permite să abordez cu blândețe fiecare punct de vedere diferit, fiecare moment în care își pierde credința, fiecare întârziere în temele pe care le are de făcut, pentru că fiecare are timpul lui; și onorez asta!
Psychologies: Unde vezi viitorul domeniului tău, având în vedere evoluția tehnologiei și schimbările din societate?
Valentina Arsene: Viitorul domeniului meu este, cred eu, pe un drum foarte promițător de integrare a tehnologiei cu terapia holistică și vindecarea emoțională. Tot mai multe persoane caută soluții profunde, care abordează și cauzele emoționale și spirituale, nu doar simptomele fizice. Sunt convinsă că acest domeniu vă evolua în direcția de a deveni mai accesibil, integrat în viața de zi cu zi, iar tehnologia vă ajuta la crearea unei terapii interactive, dinamice și centrate pe individ, în care fiecare femeie vă putea accesa exact suportul de care are nevoie pentru a se vindeca și a-și atinge potențialul de a deveni mamă.