Now Reading
#TraiesteResponsabil – Cum să adopți un consum conștient și să îți echilibrezi viața

#TraiesteResponsabil – Cum să adopți un consum conștient și să îți echilibrezi viața

Revista Psychologies

 

   „E esențial să se vorbească despre legătura importantă dintre consumul de alcool și emoții pentru ca oamenii să se poată înțelege pe ei înșiși”

 

Într-o lume cu un ritm efervescent, în care presiunile cotidiene și emoțiile puternice ne pot împinge către excese, Bergenbier S.A. a lansat campania #TraiesteResponsabil. Această inițiativă promovează un consum și un stil de viață moderate, prin gestionarea sănătoasă a emoțiilor și evitarea exceselor. Am stat de vorbă cu Petronela Rotar, scriitoare și psiholog, despre semnalele de alarmă ale consumului excesiv de alcool și cum ne putem reconstrui viața cu echilibru și responsabilitate.

Cum poate cineva să recunoască momentul în care consumul de alcool începe să devină problematic? Care ar fi semnalele de alarmă care indică faptul că o persoană ar putea trece de la consum ocazional la consum problematic?

Petronela Rotar: Conform lui Gabor Maté, există patru pași distincți pe care îi putem identifica pentru a putea vorbi de “consum problematic”, adică o dependență. Doar dacă toți acești patru pași sunt îndepliniți este cazul să luăm în calcul o dependență. Primul ar fi pofta excesivă, nestăpânită – craving este numele ei în engleză, care ne face să ne dorim să consumăm cât mai repede, fără amânare. Al doilea este că în urma consumului ne simțim fericiți, alinați – consumul ne schimbă starea într-una mai bună. Al treilea pas pe care îl putem identifica este cel al consecințelor negative în urma consumului: poate nu ne mai putem face treaba la muncă, poate ne afectează relațiile personale, poate conducem în stare de ebrietate, poate afectează grav bugetul familiei, oricare ar fi, există consecințe negative. Și pasul patru, foarte important ca să putem vorbi într-adevăr de o dependență: în ciuda consecințelor negative, nu putem opri consumul.

E important de precizat că la debut pasul patru nu e așa problematic – vom putea opri consumul o vreme, însă dacă îl vom relua reintrăm în ciclul de mai sus și va deveni tot mai greu să ne controlăm.

Adesea, consumul de alcool este legat de emoții puternice sau momente stresante. Cum ne putem gestiona sănătos emoțiile și stresul, fără a apela la alcool ca metodă de alinare sau evadare?

Petronela Rotar: Sportul făcut regulat e la fel de bun, ne spun studiile, ca antidepresivele, de exemplu. Somnul suficient, lumina naturală, plimbările în natură, relațiile satisfăcătoare emoțional – toate acestea ajută natural la a avea vieți sănătoase din punct de vedere emoțional. Înainte de a apela la un specialist, să ne asigurăm că aceste lucruri fac parte din viața noastră. Uneori e suficient să dormim mai mult și să facem puțin sport pentru a ne regla emoțional mai bine. Iar dacă aceste strategii nu funcționează, în loc să apelăm la alcool ca anestezic emoțional, putem cere ajutorul unui psiholog.

Pentru mulți, alcoolul este asociat cu relaxarea sau socializarea. Cum putem cultiva obiceiuri mai sănătoase și alternative atunci când dorim să ne destindem sau să ne bucurăm de compania prietenilor?

Petronela Rotar: Putem începe prin a diversifica locurile în care ne vedem, să alternăm barurile, terasele, restaurantele cu locuri în natură, în parcuri, în locuri amenajate special pentru sporturi de grup, astfel încât să căpătăm și alte obiceiuri, să experimentăm și alte moduri de a socializa și de a sta cu prietenii. Sau putem să ne propunem înadins să petrecem o seară fără alcool, să experimentăm conectarea în lipsa stimulenților.

Ce sfaturi ai pentru cei care simt că este dificil să refuze o băutură în situații sociale?

Petronela Rotar: Să fie foarte sinceri și deschiși cu opțiunea și limitele lor. E în regulă să nu dorești să consumi alcool și să spui asta celor care încearcă să te împingă să o faci. E important să folosească un mod de comunicare asertiv, să spună, de exemplu, „mulțumesc, însă sunt într-o perioadă în care am redus semnificativ consumul de alcool și în seara asta am decis să nu beau, te rog să nu insiști, pentru mine e important și insistențele ar arăta că nu îmi sunt respectate limitele, mulțumesc mult pentru înțelegere”. Desigur, avem și variantele fără alcool, iar acestea sunt o opțiune foarte bună atunci când ne aflăm într-o situație socială, alături de amici sau prieteni.

Ce sfaturi ai pentru cei care au depășit o dependență de alcool, dar care încă se confruntă cu tentațiile sau presiunea de a consuma din nou? Cum pot aceștia să își mențină un stil de viață echilibrat și să evite recăderile?

Petronela Rotar: De principiu, celor care s-au confruntat cu dependența de alcool, le este recomandat să evite pe cât posibil consumul – recăderile sunt foarte dese în rândul persoanelor care au avut o dependență. Din nou, dacă plecăm de la premisa că excesul de alcool a fost o soluție (nesănătoasă, dar totuși o soluție) pentru gestionarea emoțiilor dificile, e important să ne uităm tot la cauză și să vedem acolo ce putem pune în loc sănătos: relații sănătoase, sprijin terapeutic, sport, natură, un mediu cât mai puțin stresant posibil, toate acestea ajută enorm la menținerea stării de abstinență și de sănătate emoțională. Un mediu sănătos relațional înseamnă inclusiv să nu stăm în relații sociale care pun presiune pe noi să bem când noi suntem în recuperare.

Mulți oameni ezită să caute ajutor de teama stigmatizării sau a judecății sociale. Ce le-ai spune celor care se confruntă cu aceste temeri și care este primul pas spre a căuta sprijin terapeutic?

Petronela Rotar: Cred că nu mai este atât de grav azi să spunem că ne aflăm în terapie – ba mai mult, în anumite cercuri și mediu, e privit acest lucru ca semn de inteligență emoțională, de curaj. Dacă în urmă cu 20 de ani sau chiar 10 cei care mergeau la psiholog erau etichetați drept nebuni, azi nu mai este cazul în majoritatea mediilor urbane. Primul pas pentru a căuta ajutor terapeutic este să ne decidem că avem nevoie de el. O dată decizia luată, pașii următori sunt mult mai simpli, putem cere recomandări celor despre care deja știm că se află într-un proces terapeutic, putem căuta pe internet – există multe informații acum și majoritatea terapeuților au site-uri web, au social media, unde putem vedea ce abordare au, dacă rezonăm cu ei, iar apoi să le scriem și să cerem o programare.

Cum putem, ca prieteni sau familie, să susținem pe cineva care are o relație problematică cu alcoolul, fără a deveni intruzivi sau a crea tensiuni? Care ar fi abordarea empatică și eficientă?  Ce rol joacă suportul social în procesul de schimbare a obiceiurilor de consum?

Petronela Rotar: Rolul mediului este pur și simplu crucial. Așa cum spune profesorul meu, dr. Gabor Maté unul dintre cei mai mari specialiști în dependențe din lume, opusul dependenței nu este abstinența, ci conexiunea. Așadar, sprijinul mediului, al familiei, al prietenilor este atât de important încât în lipsa lui aproape orice încercare este sortită eșecului. În primul rând e important să nu mai vedem chestiunea dependenței ca pe una care ține de voință sau viciu, fiindcă asta stigmatizează pe cel care consumă și îl izolează și mai mult. Dependența este de obicei o încercare nereușită de a rezolva emoții dificile, este soluția pe care unii oameni o găsesc, în lipsa unor variante mai sănătoase, de a se amorți din punct de vedere emoțional. Acești oameni au așadar nevoie de ajutor și de sprijin, căci dacă vor fi stigmatizați sau învinuiți vor acumula și mai multe sentimente dificile pe care vor încerca să le facă să tacă în același fel, consumând, iar acest cerc vicios e nesănătos pentru toată lumea implicată. Ce putem face este să le fim alături în mod real, autentic, creând conexiune și încredere. Fără sfaturi nesolicitate, fără învinuiri, ci punându-ne la dispoziție  prin întrebări blânde: ce pot face pentru tine să te ajut? Ce simți că ai avea nevoie? Cum aș putea să mă implic într-un mod care să fie de real ajutor? Observ că îți e greu în ultima vreme.  Vrei să vorbim despre ceea ce se întâmplă, sunt aici fără să judec, dacă îți pot fi cu ceva de ajutor.

Cum poate cineva să își construiască un stil de viață echilibrat, care să includă un consum responsabil de alcool, fără a se simți limitat? Există strategii practice pe care le recomanzi pentru a integra moderația într-un stil de viață plin de tentații?

Petronela Rotar: E foarte important de precizat că dacă suntem deja într-o fază de consum problematic, e greu sau chiar imposibil mai ales de unii singuri să revenim la consum echilibrat. Așadar, dacă deja suntem acolo, e musai să căutăm ajutor. Dacă nu suntem și ne dorim o viață echilibrată, în primul rând trebuie să avem grijă de emoțiile noastre. Orice dezechilibru în comportament, fie că vorbim de alcool, fie că vorbim de muncă excesivă, de shopping compulsiv, de jocuri de noroc etc., este o consecință directă – uneori neînțeleasă sau neconștientizată – a unui dezechilibru intern, emoțional. Nu pot duce o viață echilibrată dacă în interior nu sunt echilibrat. Așa că cel mai important sfat este să încercăm să aducem liniște și ordine în interior.

Ce rol joacă auto-reflecția și conștientizarea în consumul responsabil de alcool?

Petronela Rotar: Esențial. Dacă nu petrecem nici măcar un minut gândindu-ne la comportamentul nostru și trăim pe pilot automat, e posibil să ne trezim prea târziu, când toți pașii enumerați mai sus sunt deja îndepliniți și suntem deja în plin consum problematic de alcool. E important să ne întrebăm, indiferent ce relație credem că avem cu alcoolul, cât de des bem? În ce contexte? Ce ne aduce consumul de alcool, cum ne simțim înainte și după ce bem câteva pahare? În ce scop îl folosim? Ce simțim la ideea de a nu mai bea deloc o perioadă? Cum ar fi viața noastră dacă am bea puțin sau aproape deloc? Dacă răspunsul la aceste întrebări este dificil, ne provoacă anxietate, teamă, furie, groază, e momentul să facem ceva mai mult, așa cum ziceam mai sus.

Campania #TraiesteResponsabil promovează ideea că alegerile mici pot avea un impact mare. Cum poate o abordare treptată și conștientă a consumului de alcool să îmbunătățească pe termen lung sănătatea mentală, emoțională și fizică a unei persoane?

Petronela Rotar: Exact așa cum subliniam mai sus: uneori e suficient și să ne punem o simplă întrebare și să ne dăm seama că folosim alcoolul pentru a ne ajuta să învingem anxietatea și timiditatea în contexte sociale sau să ne amorțim emoțiile în contexte dificile de viață. Odată ce conștientizăm că acest lucru e problematic, putem găsi metode mai sănătoase de gestionare a emoțiilor, iar asta va impacta profund sănătatea noastră emoțională și fizică pe termen lung. E esențial să se vorbească despre legătura importantă dintre consumul de alcool și emoții pentru ca cât mai mulți oameni să se poată înțelege pe ei înșiși – multe dintre aceste informații nu sunt disponibile și atunci campaniile de acest fel sunt pur și simplu esențiale.

###

Gestionarea consumului de alcool într-un mod conștient și echilibrat este esențială pentru a duce o viață sănătoasă atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Campania #TraiesteResponsabil ne încurajează să reflectăm asupra alegerilor noastre și să adoptăm strategii care să ne sprijine în acest proces. Pentru că echilibrul începe cu alegeri mici, dar conștiente, iar să trăim responsabil înseamnă să ne respectăm pe noi înșine și pe cei din jur.

Fiecare decizie pe care o luăm poate avea un impact major, așa că e important să ne propunem să trăim cu intenție fiecare experiență și să ne respectăm limitele.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top