Tu cu cine te sfătuiești?
Și ce așteptări ai de la sfaturile acelor persoane?
Există oameni care nu țin cont de părerea nimănui.
Există oameni care cer sfaturi, dar tot nu țin cont de părerea nimănui.
Există oameni care doar cer sfaturi, nu au o părere personală și, din acest motiv, îi fac responsabili pe cei care le dau sfatul, considerându-i pe aceia răspunzători de rezultat.
Întotdeauna este necesar să te întrebi:
– Ce competențe are persoana respectivă?
– Este un “sfătuitor” avizat?
– Este acea persoană un model pentru domeniul în care îi ceri sfatul?
– Este acea persoană o persoană de succes?
Sfaturile și îndrumările vin întotdeauna din experiențe personale și din nivelul de cunoaștere la care se află persoana respectivă. Dacă discuți cu un preot, te va îndruma ținând cont de experiențele personale, de experiențele enoriașilor și de învățătura religioasă așa cum a perceput-o el.
Dacă te sfătuiești cu un psiholog, acesta, la fel, se va folosi de spectrul lui de cunoaștere.
Dacă vei cere sfatul unui prieten, întreabă-te înainte dacă ține de competența lui acel subiect. Uneori este posibil să îl depășească. Alteori poate ascunde un sentiment de invidie față de tine, pe care îl va deghiza într-un sfat.
Dacă ești dependent de sfaturi, încearcă să fii tu primul sfătuitor, să afli de la tine cum este de acționat în acea situație care te preocupă.
Cel mai sănătos este ca tu însuți să îți antrenezi acest “mușchi” al intuiției. În acest fel, pe măsură ce exersezi, poți ajunge la autosuficiență pozitivă, în care, în orice situație, știi ce ai de făcut.
Apoi, dacă totuși simți nevoia să te sfătuiești, fă-o cu cineva avizat. Apelează la experți sau la mentori.
Experții sunt persoane specializate într-un anumit domeniu; de exemplu, dacă vrei să faci o investiție, este de folos să apelezi la un finanțist.
Mentorii sunt persoane cu expertiză multiplă, te poți sfătui cu ei în mai multe arii.
Este necesar ca, în fiecare situație, să integrezi răspunsul înainte de a lua o decizie. Oricât de bun ar fi sfatul, nu îl poți urma orbește; altfel, vei suporta consecințele. Dacă ți se recomandă un aliment “minune,” tu trebuie să îți observi reacțiile la acel aliment. Cineva din exterior nu poate să știe exact nevoile și reacțiile tale.
De aceea, este necesar ca fiecare om să își ascută INTUIȚIA.
Fondatoare a organizației White – The Liminal Space, Eliza curatoriază și aplică tehnici și proceduri care îi ajută pe oameni să intre în faza liminală și să ajungă aliniați, compleți, evoluați în fază postliminală, atingându-și astfel potențialul maxim din acest punct de cotitură; aceștia își conștientizează faza liminală sau liminoidă în care se află și trec la faza postliminală: noul sine, un sine îmbunătățit.