Now Reading
Tu cum îți vorbești și pe ce gânduri pui focusul?

Tu cum îți vorbești și pe ce gânduri pui focusul?

Avatar photo

În mintea noastră, ne spunem continuu o poveste despre ceea ce este în jurul nostru și despre noi înșine. Facem asta în mod conștient sau nu. Gândurile noastre apar mai degrabă spontan și pot fi haotice, însă vocea interioară este mult mai organizată și structurată. Putem avea gânduri de încurajare sau de îndoială și putem să ne vorbim într-un mod critic sau echilibrat/prietenos. Gândurile tale influențează modul în care îți vorbești, în timp ce discursul intern influențează modul în care interpretezi și răspunzi la gândurile tale. Felul în care ne alegem cuvintele sau gândurile influențează cum ne simțim și cum acționăm.

Gândurile noastre, dialogul nostru intern, sunt construite din convingerile pe care le avem despre noi și ceilalți, pe baza experienței trecute, pe încrederea în abilitățile noastre sau pe așteptările noastre. Aceste convingeri sunt filtrele prin care percepem realitatea și ele ne influențează starea de bine.

Dacă ai îndoieli în această privință, te rog să faci un exercițiu scurt. Te invit ca, pentru 10 secunde, să-ți imaginezi o scenă de război într-o zi mohorâtă, cu oameni speriați fugind și clădiri distruse. Observă cum se simte corpul tău și ceea ce simți. După aceea, imaginează-ți o zi însorită pe o pajiște de munte unde este liniște, verdeață, flori și persoane dragi alături de tine. Ce senzații ai în corp și cum te simți acum?

Chiar și în momente dificile, avem posibilitatea să ne alegem gândurile. Și nu te invit să te păcălești singur spunându-ți că totul este bine când nu este, ci să vezi ce poți face în acea situație cu resursele pe care le ai. Să faci măcar un pas mic pentru a-ți fi puțin mai bine.

Dacă ne menținem atenția pe gândurile neplăcute sau anxioase și avem un discurs intern bazat pe multă critică și descurajare, ne limităm mult potențialul și nu vom avea încredere în noi.

Realitatea fiecăruia este dată de gândurile pe care le avem. Este necesar să transformăm convingerile iraționale și limitative în unele raționale și constructive. Este important să cultivăm o gândire constructivă și un discurs intern încurajator; astfel, vom avea și o stare emoțională bună.

Când observi că te duci într-o spirală catastrofică, te invit să te reîntorci la momentul prezent și la ceea ce este aici și acum, la resursele tale, și să construiești un dialog intern susținător. Conectându-te la corp și la simțuri, te ancorezi în prezent. Este important să accepți disconfortul și să ai curajul să te întrebi unde vrei să ajungi, ce vrei să obții și cum dorești să te simți. Apoi să acționezi în acea direcție. Dacă simți că e prea dificil de unul singur, te poți adresa unui specialist care să te însoțească în acest parcurs.

Psihologul Alfred Adler spunea că nu contează istoria noastră, ci ceea ce facem cu ea. Nu este atât de important ce ni se întâmplă, ci felul în care interpretăm noi ceea ce trăim și cum putem aduce în folosul nostru acel lucru.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top