„Copilul lui Noe” la Festivalul National de Teatru

secventa din copilul lui noe

„Copilul lui Noe' este piesa montată de Chris Simion Mercurian la Festivalul National de Teatru ce are loc între 19 și 29 octombrie.

E o piesă emoționantă, cu acțiunea în Belgia anului 1942. Evreii sunt siliti sa se ascunda sau sa fuga, alternativa fiind lagarul nazist. Cei care nu reusesc sa se salveze incearca macar sa-si puna copiii la adapost.

Micutul Joseph se numara printre copiii care trebuie sa se ascunda. Trebuie sa invete sa uite, sa-si anuleze identitatea, povestea, amintirile, familia. In internatul catolic unde este inscris pentru a i se pierde urma, Joseph il intalneste pe parintele Pons, un om a carui misiune va fi sa-l ajute pe Joseph sa nu-si piarda nici speranta, nici credinta in existenta Binelui.

Asemenea lui Noe, parintele Pons salveaza fapturile Domnului din fata cataclismelor Istoriei. In catacombele bisericii catolice, el construieste o Arca a spiritului pentru Joseph: o sinagoga unde pot fi studiate Tora si Cabala. Alaturi de parintele Pons, Joseph se va imbarca intr-o calatorie spre limanul vremurilor care se reasaza in matca.

La baza piesei stă un text de Eric-Emmanuel Schmitt

Psychologies: De ce ai ales să dramatizezi acest text ? Ce le poate spune el spectatorilor ?

Chris Simion Mercurian: „Copilul lui Noe' e o lectie de iubire si responsabilitate. Ne invata sa ne pastram umanitatea indiferent de situatia limita prin care trecem. Omul de astazi are nevoie de acest remember. Eu cred cu toata fiinta ca ne nastem buni. Devenim pe parcurs altceva.

Psychologies: Textul este despre antisemitism, cruzime, dar și despre umanitate (părintele Pons). În ce fel este acesta actual?

Chris Simion Mercurian: Textul asta va ramane mult timp actual. Societatea nu o sa-si modifice tendinta curand. Asa a evoluat / involuat omenirea. Alegem sa ne exprimam mai intai in emotii negative, egoul castiga teren in fata sinelelui, orgoliul este antrenat in defavoarea afectiunii, se traieste mult pe orizontala: Uram, distrugem, suntem vehementi, agresivi, ne consideram omniprezenti si realizam mult prea tarziu ca tot acest efort de a fi asa nu ne aduce nimic, ne trezim la final de viata cand e tardiv sa mai schimbam ceva. Si toate astea de ce? Pentru ca traim departe de Dumnezeu. Copilul lui Noe ne invita la un  exercitiu real de iubire si umanitate.

Sursă foto: Dragoș Ivan

 

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cum batjocorește justiția fetele de 10 ani violate. Procuror și judecător:
Cum batjocorește justiția fetele de 10 ani violate. Procuror și judecător: „Victima s-a îmbrăcat sumar și a consimțit actele sexuale”!

După ce Ministerul Justiției a recunoscut că peste 500 de pedofili au fost condamnați cu suspendare, Libertatea continuă să explice cum e posibil un asemenea fenomen.

Citeste
(P) O nouă inovație în lumea remediilor naturale
(P) O nouă inovație în lumea remediilor naturale

Uleiurile esențiale sunt lichide concentrate, care conțin compuși de aromă din plante. Acestea sunt „esențiale’ în sensul în care poartă mirosul distinctiv al plantei din care a fost extras, sau esența sa. Uleiurile esențiale pentru uz intern sunt o soluție naturală pentru menținerea sănătății. Uleiul esențial conține principii active din planta din care s-a extras, […]

Citeste
(P) Obțineți o stare de bine prin folosirea unei vopsele de păr fără amoniac
(P) Obțineți o stare de bine prin folosirea unei vopsele de păr fără amoniac

A face o mică schimbare de look din când în când are o influență pozitivă asupra felului în care ne simțim și aduce o stare de bine ce nu are nevoie de terapii sofisticate sau de investiții costisitoare. Ori de câte ori ne simțim nesigure, vulnerabile sau nemulțumite de o situație actuală, recurgerea la mici […]

Citeste
secventa din copilul lui noe
„Copilul lui Noe” la Festivalul National de Teatru

„Copilul lui Noe” este piesa montată de Chris Simion Mercurian la Festivalul National de Teatru ce are loc între 19 și 29 octombrie.

Citeste
Cum te poți motiva să faci mișcare constant
Cum te poți motiva să faci mișcare constant

Așa cum demonstrează nenumărate studii, mișcarea are un efect benefic asupra sănătății și poate preveni apariția unor boli. Experții recomandă să faci mișcare cel puțin 30 de minute pe zi și ideal ar fi să integrezi diverse activități în rutina ta. Dar de multe ori poate fi greu să găsești timp de exerciții fizice pe […]

Citeste
(P) Efectele psihologice ale aromaterapiei - cum funcționează?
(P) Efectele psihologice ale aromaterapiei – cum funcționează?

Marea majoritate a celor care intră în contact cu uleiurile esențiale Aromateria ajung să le îndrăgească. Conștienți sau nu, ajung să le folosească mai ales datorită felului în care aromaterapia le afectează starea de spirit. Cum funcționează uleiurile esențiale?   Cele două tipuri de mecanisme fundamentale prin care ele acționează sunt mecanismele farmacologice și cele […]

Citeste