„Copilul lui Noe” la Festivalul National de Teatru

secventa din copilul lui noe

„Copilul lui Noe' este piesa montată de Chris Simion Mercurian la Festivalul National de Teatru ce are loc între 19 și 29 octombrie.

E o piesă emoționantă, cu acțiunea în Belgia anului 1942. Evreii sunt siliti sa se ascunda sau sa fuga, alternativa fiind lagarul nazist. Cei care nu reusesc sa se salveze incearca macar sa-si puna copiii la adapost.

Micutul Joseph se numara printre copiii care trebuie sa se ascunda. Trebuie sa invete sa uite, sa-si anuleze identitatea, povestea, amintirile, familia. In internatul catolic unde este inscris pentru a i se pierde urma, Joseph il intalneste pe parintele Pons, un om a carui misiune va fi sa-l ajute pe Joseph sa nu-si piarda nici speranta, nici credinta in existenta Binelui.

Asemenea lui Noe, parintele Pons salveaza fapturile Domnului din fata cataclismelor Istoriei. In catacombele bisericii catolice, el construieste o Arca a spiritului pentru Joseph: o sinagoga unde pot fi studiate Tora si Cabala. Alaturi de parintele Pons, Joseph se va imbarca intr-o calatorie spre limanul vremurilor care se reasaza in matca.

La baza piesei stă un text de Eric-Emmanuel Schmitt

Psychologies: De ce ai ales să dramatizezi acest text ? Ce le poate spune el spectatorilor ?

Chris Simion Mercurian: „Copilul lui Noe' e o lectie de iubire si responsabilitate. Ne invata sa ne pastram umanitatea indiferent de situatia limita prin care trecem. Omul de astazi are nevoie de acest remember. Eu cred cu toata fiinta ca ne nastem buni. Devenim pe parcurs altceva.

Psychologies: Textul este despre antisemitism, cruzime, dar și despre umanitate (părintele Pons). În ce fel este acesta actual?

Chris Simion Mercurian: Textul asta va ramane mult timp actual. Societatea nu o sa-si modifice tendinta curand. Asa a evoluat / involuat omenirea. Alegem sa ne exprimam mai intai in emotii negative, egoul castiga teren in fata sinelelui, orgoliul este antrenat in defavoarea afectiunii, se traieste mult pe orizontala: Uram, distrugem, suntem vehementi, agresivi, ne consideram omniprezenti si realizam mult prea tarziu ca tot acest efort de a fi asa nu ne aduce nimic, ne trezim la final de viata cand e tardiv sa mai schimbam ceva. Si toate astea de ce? Pentru ca traim departe de Dumnezeu. Copilul lui Noe ne invita la un  exercitiu real de iubire si umanitate.

Sursă foto: Dragoș Ivan

 

Comentează și tu
Recomandări
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta

Ți-ai propus ca anul acesta să îți schimbi câteva obiceiuri și să le înlocuiești cu altele, care ți-ar aduce mai multă energie și bucurie, însă până acum nu ai făcut nimic în acest sens? Din păcate, jumătate din rezoluțiile pe care oamenii și le setează an de an se pierd încă din prima lună a […]

Citeste
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?

Tot mai multe femei aleg sa devina mame dupa 35-40 de ani. Statisticile arata ca in tarile dezvoltate, in 2015, peste 5% dintre nasteri au loc dupa varsta de 40 de ani. In plus, sarcinile tardive sunt adesea la primul copil. Afla care sunt consecintele si cum pot fi prevenite riscurile astfel incat sa te […]

Citeste
institutul cultural roman, expozitie
Scrisori ale lui Napoleon III și Victor Hugo într-o expoziție din sezonul Franța-România

Deschiderea Sezonului România-Franța a fost marcată de expoziția „România/Franţa – Itinerarii culturale”, vineri, 20 aprilie, în Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române. Expoziţia de la Biblioteca Academiei cuprinde piese spectaculoase – manuscrise, documente de arhivă, pagini de corespondenţă, carte rară, desene şi gravuri, care atestă dinamica şi evoluţia legăturilor istorice şi culturale româno-franceze.

Citeste
secventa din copilul lui noe
„Copilul lui Noe” la Festivalul National de Teatru

„Copilul lui Noe” este piesa montată de Chris Simion Mercurian la Festivalul National de Teatru ce are loc între 19 și 29 octombrie.

Citeste
Nu rata #ELLEonTV, la Prima Tv!
Nu rata #ELLEonTV, la Prima Tv!

Nu știi ce faci dumincă la prânz? Urmărește #ELLEonTV, la Prima Tv!

Citeste
(P) Disfunctia erectila: cauze, simptome si recomandari
(P) Disfunctia erectila: cauze, simptome si recomandari

Diagnosticul de disfunctie erectila, asa-numita impotenta, este privit de multi barbati drept sfarsitul vietii intime, insa administrarea tratamentului potrivit poate face o schimbare considerabila in dormitor. Calitatea momentelor intime va fi in crestere daca partenerul lasa deoparte stanjeneala si orgoliul si intelege ca trebuie sa apeleze la ajutorul unui specialist. Problemele cu erectia aparute din […]

Citeste