Now Reading
Adulterul – o fatalitate? – de Marius Chivu

Adulterul – o fatalitate? – de Marius Chivu

Mai intai, un chestionar ca un test de sinceritate inainte de lectura.

  • Sunteti de acord ca barbatii pe care-i iubiti nu sunt neaparat si cei cu care va place sa faceti si sex?
  • V-ati inselat sotul/prietenul, desi nu erati tocmai nefericite alaturi de el, iar el era un om bun, frumos, intelegator si va iubea?
  • Ati facut vreo pasiune pentru barbati care, in mod cert, nu meritau, desi stiati acest lucru prea bine?
  • Ati fost vreodata atrase in mod inexplicabil de barbati mai in varsta, alaturi de care fie nu aveati nici un viitor, fie riscati oprobiul familiei?
  • Va excita misterul si interzisul?
  • Ati simtit vreodata trecerea incontrolabila a pasiunii in obsesie?
  • Gasiti justificari pentru minciuna atunci cand iubiti?
  • Puteti ignora sentimentul de vina atunci cand inselati? Nu-i asa ca barbatii accesibili sunt mult mai putin atractivi sau, cel putin, mult mai usor de parasit?

Daca raspunsul la aceste intrebari este preponderent afirmativ sau daca v-ati pus vreodata aceste intrebari si ati meditat la felul in care, in dragoste, sunteti predispuse la acte, daca nu imorale, atunci cel putin contradictorii, atunci aveti nevoie sa cititi aceste doua romane ale scriitoarei israeliene Zeruya Shalev, primele doua carti dintr-o extraordinara trilogie dedicata relatiei de cuplu.

In Viata amoroasa gasim povestea obsedanta si socanta prin degradare a unei aproape incontrolabile si inexplicabile infidelitati. Tradarea casniciei apare ca o fatalitate sexuala, cu atat mai mult cu cat e compromitatoare si inrudita cu „incestul moral” printr-un mister de familie ce se releva treptat, iar infidelitatea e mai intai confortabila, apoi autodistructiva prin felul in care minciuna si vinovatia rup contactul cu realitatea.

In Sot si sotie insa, chiar si in lipsa infidelitatii, cuplul e fragil, se degradeaza treptat si functioneaza bolnav, motivat de sentimente meschine, precum gelozia sau teama.

Daca in primul roman, lipsa copilului favorizeaza despartirea si pare elementul care ar putea lega din nou relatia, in cel de-al doilea, copilul este, in cele din urma, o slaba consolare a unei vieti in doi distruse pe negandite.

Si intr-unul, si in celalalt roman, viata in doi este, de la un punct incolo, imprevizibila si neconsolatoare.

Senzuale, profunde, incitante si memorabile, cele doua romane ale Zeruyei Shalev nu fac concesii relatiilor noastre (ca barbat, m-am identificat perfect cu dramele femeilor din aceste carti) si spun, enervant de direct si de convingator, adevarul despre frustrarile iubirii. Dragostea e un cocteil din pasiune, minciuna, frica si singuratate. Daca credeti altceva, cititi pe furis aceste romane!

de citit:

Zeruya Shalev, Viata amoroasa, editura Humanitas

 

Viata amoroasa
Zeruya Shalev
traducere de Ioana Petridean
Editura Humanitas Fiction, 2009

Zeruya Shalev, Sot si sotie, Editura Polirom

 

Sot si sotie
Zeruya Shalev
traducere de Ioana Petridean
Editura Polirom, 2008

 

de citit

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top